Krčedin: i zecovi vole vina

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

salas-avlijaVeliko „krčenje” plodne sremske turističke oranice kao da je startovalo iz centra Krčedina. I to preko vina, fruškogorsko-sremačkih, naaaj-boljih. Otvaranje takozvane „regionalne vinoteke najboljih sremskih vina” krajem juna, samo je početak priče koju će zaokružiti budući velnes centar, hotel, manjež i ko zna šta još...

Nakon što je banjski turizam bar prividno zauzeo svoje značajno mesto u turističkoj ponudi Srbije, specijalitet vojvođanske regije - salaši, lagano se uključuju u dragocenu gastro-akomodacionu mapu zakopanog turističkog blaga.

Kao izuzetak od pravila da salaš predstavlja usamljeno i izdvojeno mesto izgubljeno u nepreglednoj ravnici, na sred puta od Dunava i Slankamena a prema Fruškoj gori, usidrio se Krčedin, u čijem centru centra, naspram crkve svetog Nikole, je ulaz u „Zekin salaš” odakle iz avlije dopire pesma tamburaša i zvon čaša u nazdravljanju. Kombinacija fasadne beline i prirodnog zelenila, domaćeg kazana, slasnih mezetluka i slavnih makovorahovnjača od kisela testa, ovog juna je dopunjena takozvanom „regionalnom vinotekom najboljih sremskih vina”. Vinarije: Alex, Bononija, Kiš, Kovačević, Vinum, Živanović, Kuća vina Živković, podrumi: Ačanski, Bajilo, Mačkov, Mrđanin, Kurjak, Kuzmanović i Fruškogorski vinogradi Quet zastupljeni su u sveže okrečenom podrumu kao najbolji predstavnici regiona. Ali nikome mesto na polici nije zagarantovano već će se svake godine ocenjivati i prema kvalitetu birati novi članovi vinske selekcije „Zekine” vinoteke. Za početak, od 20. avgusta će se svakog petka održavati „Vinske večeri” a planira se i manifestacija „Dani vina”.

Kad sa novosadskog autoputa svrnete na izlazu za Bešku, još je samo par kilometara do Krčedina i „Zekinog salaša”. Prostrana avlija sa svim očuvanim i restauriranim „sastavnim delovima” starog sremačkog domaćinstva pruža idalne uslove za celodnevni boravak, ali i rad. Originalno, maštovito i donekle skrovito mesto, još uvek miriše na novo. Tek nekih godinu dana je u funciji, a uz tradicionalni etno restoran i baštu za gotovo 500 gostiju, nudi mnoštvo pratećih objekata poput konferencijske dvorane opremljene multimedijom ili ograđene bašte na pet hiljada kvadrata sa dečijim igralištem, pa čak i velikom kružnom skakaonicom koja magično privlači najmlađe. Gotovo isto koliko i mali zoo vrt ili lavirint od bala sena (ukoliko ga prisutno, veoma pitomo magare dosad nije pojelo). Obzirom da se u Krčedinu, u neposrednoj blizini nalazi fudbalski stadion na kome se često igraju utakmice, čini se da je „Zekin salaš” mesto posebno privlačno mamama, ili poslovnim ženama koje često ovamo dolaze na relaksaciju u grupi što je očito otvorilo oči domaćinima koji planiraju skoru izgradnju velnes centra, hotela, rekreacione zone sa ribnjakom i manježom za konje. Dok se posao ne završi i obzirom na aspiracije, predlažemo hitno pronalaženje još nekog parking prostora osim onog na ulasku u avliju. I da, ono najvažnije: ispod stare sušare koja dominira centrom avlije i tik iznad vinskog podruma, prostor zaista čuvaju i „posrećuju” velike bele zeke sa crvenim očima kao simbol - crvenog i belog, dobrog sremskog vina.
nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama