Šampanjac, kako to penušavo zvuči

Šampanjac, kako to penušavo zvuči

Jeste li otvorili bocu penušavca i nazdravili ovih dana ili tokom dugih prazničnih noći? Niste uživali u mehurićima pri punom mesecu na padinama Zlatibora, Kopaonika, ili u svom toplom domu, nemate naviku, ne razumete se?

Razumemo mi vas, jer kako bi postali ekspert za penušavce nije dovoljno znati samo razliku između „vintidž“ šampanjca, prosecco vina ili cave. Još je teže između brojnih etiketa odabrati pravu i objasniti zbog čega je baš ona ta, i šta vam se zapravo sviđa u vašem omiljenom penušavcu?

šampanjac 03

Vinarije Aleksandrović i Kovačević su odavno dokazale da u Srbiji postoji ozbiljan potencijal proizvodnje odličnog penušavog vina. Temet je hrabro, beskompromisno i sa velikim uspehom odškrinuo autohtonu stranicu knjige sa mehurićima, ali se gotovo istovremeno na startnu liniju postrojilo mnoštvo vinarija koje pretenduju da sutra predstavljaju vrh domaće penušave vinske scene. I dok se u podrumima vredno obrću boce penušavca rađene po tradicionalnoj metodi, na Fruškoj gori i šire je u pripremi linija za prosecco varijantu. A da li nešto nedostaje?

sampanjac 07

Pa da, publika. Vinoljupci koje treba edukovati i ubediti da zavole ovo vino dvorova, buržoazije, novogodišnjih i drugih proslava i venčanja, svakako. Ali to nije nešto u čemu krećemo od samog početka. Neka genetika postoji, srpska srednja klasa uživala je masovno i redovno u Milionu iz Navipa pre nekih pola veka. Bilo da se traži slovo „M“ ispod zapušača koje aproksimativno donosi novog Fiću, ili da se pena Fruškogorskog bisera, pa i nekih slovenačkih vina preliva niz bakine kristalne čaše samo za tu priliku iznesene iz kredenca, svejedno je. Osmesi, poljupci, sjaj...

Hajde zato da osvežimo ta duboko usađena sećanja i podsetimo vas zbog čega se i kako uživa u penušavcu. Da uhvatimo penušavi voz budućnosti...

sampanjac 05

Penušava vina se u principu proizvode od vina koje se ranije bere kako bi imalo povišene kiseine što je važno za procese koji slede. Neki su to pogrešno shvatili pa veruju da se penušavci proizvode od lošeg grožđa i zato ih izbegavaju. Za proseko vina najčešće se koristi sorta glera, ili kako se nekada zvala „proseko“, koja poput smederevke daje jako visok rod zbog čega ovakvo vino može biti veoma jeftino. I ne samo zbog toga. Proseko vina se proizvode šarmat (Charmat ili Martinotti) metodom u tankovima i proces je veoma brz pa je to drugi razlog što ovakva vina mogu biti daleko jeftinija od šampanjaca koji se proizvode tradicionalnom ili šampanj metodom. Godinama u podrumu uz neprestano okretanje boca što enormno podiže cenu koja uključuje rad i potrošeno vreme. Pri čemu se za šampanjac koriste sorte kao što su šardone, pino noar, pino munije. Ali tu treba primetiti: poznati srpski penušavci su gotovo svi odreda rađeni baš ovom, skupljom metodom i od prvoklasnog grožđa. Pa iako ne smeju da se zovu šampanjci, oni to zapravo jesu, i pripada im šampanjska cena, uz priznaćemo, zbilja visok kvalitet koji je dokazan medaljama na najvećim svetskim nadmetanjima penušavaca.

sampanjac 04

Znači, ono što možete na prvi pogled razlikovati u penušavcu jesu mehurići i „ujed“ koji imaju na jeziku i nepcu (i pomalo na nosu). Dužina trajanja, način na koji se oblikuju i struje u čaši te prave krug po njenom obodu (perlaža), tačnije, pritisak kojim vino izlaže bocu dokaz su tehnike kojom je vino proizvedeno.

I tu postoje stilovi koji se mogu prepoznati, pogotovo na italijanskim penušavcima. Tako je frizzante blago penušavo vino gde je pritisak od 1 do 2,5 bara (u proseku 3,5 u šampanjcu oko 6), a spumante zapravo penušavac pritiska preko 3 atmosfere. Oba vina imaju pretežno više slasti, a zanimljivo za ovo prvo je da se proizvodi na taj način što se u njega ubrizgavaju mehurići, tačnije ubacuje ugljen dioksid zbog čega je vreme proizvodnje još daleko kraće.

Sve o penušavcima 
na jednom mestu

Kako odabrati dobar penušavac?

Naravno, kao i kod vina, sve zavisi od ličnog ukusa i džepa. To što neki penušavi lepotan u divno ukrašenoj boci staje dva ili tri evra, ne znači da vam se neće dopasti. Pogotovo uz određenu hranu, jer penušavci sasvim lepo mogu da se sljubljuju sa lakom gastronomijom. Markica geografske identifikacije ili odrednica „šampanjac“ i visoka cena takođe ne garantuje ništa kad je vaš lični ukus u pitanju.

sampanjac 01

I šarmat i šampanj metoda pretpostavljaju sekudarnu fermentaciju koja razvija mehuriće s tim što se ova prva odvija u tanku, a druga u boci. U mirno vino se dodaju šećer i kvasci koji izazivaju reakciju.

Ukoliko volite voćkasta vina sa mehurićima koji uteruju smeh u obraze, dobro urađeni šarmat prosecco će vas oduševiti. Prepoznatljiv je i po jakoj peni na početku, onome što Francuzi nazivaju „mus“ (mousse). Divan je aperitiv i savršen pratilac brusketića, a Italija je prepuna čudesnih autohtonih sorti od kojih se proizvode ovi dragulji kojima jedina mana može biti odrednica da su ponekad „previše našminkani“, gde se aludira na uticaj tehnologije umesto protoka čistog vremena neophodnog kod šampanjizacije. I neki višak slasti koji nije retkost, kao reakcija na zahteve manje probirljive publike.

sampanjac 06

Opet, oni koji u vinima inače traže izrazitu kompleksnost aroma, neka sreću potraže u tradicionalno proizvedenim vintage (iz određene berbe) penušavim vinima koja na prvi utisak odaju voćnost ali se ubrzo razvijaju sekundarne i tercijarne note nastale od nekoliko godina odležavanja na talogu. Pa možda i malo od likera (dozaž) koji od demi-sec penušavaca pravi idealan par uz ne previše slatki desert.

Koja je još prednost tradicionalne metode? Prema nekim mišljenjima, otprilike milion mehurića baš u ovim vinima deluju poput uveličavajućeg stakla, pogotovo ako kroz čašu posmatrate oči ili usne željene osobe. I ne samo to, ti mehurići zahvaljujući pomenutom pritisku iznose iz čaše arome vina i poput vatrometa rasprskavaju ih okolo mameći na novi gutljaj.

A ukus? On je samo vaš, a penušava se vina rade u raznim varijantama od potpuno suvih (brut nature), pa do jako slatkih (doux).

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama