Sekt i ponovni uspon germanskih mehurića

Sekt i ponovni uspon germanskih mehurića

Penušavo vino koje se geografski vezuje za Nemačku i Austriju, sekt je dugo uživao pristojnu reputaciju u svetu. Međutim, negde sredinom prošlog veka počeo je ozbiljno da zaostaje za penušavim vinima iz Šampanje, Španije i Italije. I taman kada je izgledalo kako je ta priča praktično spakovana za zaborav, počelo je poslednjih godina da se dešava mnogo toga što ukazuje da bi „germanski mehurići“ ponovo mogli da povrate deo nekadašnjeg sjaja.

Istorijski posmatrano, priča o sektu potiče s početka 19. veka. Glavnu ulogu u njoj odigrali su vlasnici vinarija koji su znanje pokupili u Šampanji, posebno Georg Kristijan Kesler koji je dugo radio u čuvenoj šampanjskoj kući Veuve Clicquot. Inspirisan onim šta je naučio, Kesler je 1826. godine u okolini Štutgarta osnovao G. C. Kessler & Co. odakle su počela da izlaze neka od prvih nemačkih penušavih vina.

csm Kessler 1280 864 2f1281a88c
Početak priče o sektu, najstariji podrum u vinariji G. C. Kessler & Co.  (Foto: germanwines.de)

Rastuću popularnost tih vina tokom čitavog 19. veka dovela je do toga da je kralj Vilhelm Drugi uveo 1902. godine posebnu taksu Sektsteuer od koje je finansirao nemačku ratnu flotu. Ta ideja punjenja državne kase kroz penušava vina ostala je u životu do danas, pa se tako svaka kupljena boca ne samo sekta, već bilo kog penušavca u Nemačkoj oporezuje sa dodatnih 1,02 evra! A valja znati da Nemci u proseku samo sekta popiju pet boca godišnje, pa vi računajte...

Danas u Nemačkoj ima oko 2.000 sekt-kuća, uglavnom malih vinarija, gde se najbolji sekt i proizvodi. Ali, što se volumena tiče, svi oni zajedno dohvate tek 10% ukupne proizvodnje ovog penušavca. Ostatak pokriva desetak velikih vinarija, od čega tri vodeće kuće Rotkäppchen-Mumm, Henkell & Söhnlein i Schloss Wachenheim godišnje pune i do 600 miliona boca. Poređenja radi, u čitavoj Šampanji se proizvede oko 300 miliona boca godišnje!

Ali, kako su i zašto nekada cenjena sekt vina uspela da se srozaju na nivo lokalnog nacionalnog penušavca? Kratak odgovor glasi: Glad za profitom!

Sekt Degorging Courtesy wwwgermanwinesde
(Foto: germanwines.de)

Prelomni trenutak odigrao se 1960. godine kada je u nemački vinski biznis u sferu sekta uz tradicionalni metod proizvodnje uvršćen i daleko brži i jeftiniji šarmat, metoda uvezena iz Italije, ista ona kojom se radi danas planetarno popularni proseko. Vodeći igrači, najveće sekt-kuće i trgovci prednost su dali kvantitetu, zbog čega su cene drastično pale a profit naglo porastao.

Posebnu ulogu u obranju cena imalo je i to da se u sve manjoj meri koristilo nemačko grožđe, pa je bazno vino cisternama u ogromnim količinama dolazilo sa Mediterana. Zahvaljujući tim promenama sekt je u naredne dve decenije postao jeftin i dosadan proizvod fermentisao u tanku s cenom ispod pet evra. Istini za volju, široke narodne mase su bile srećne, baš kao i trgovci.

Promene na bolje, što se kvačiteta tiče, počinju da se naslućuju krajem sedamdesetih godina i to najviše zahvaljujući činjenici da su mali proizvođači dobili privilegiju da ne moraju odmah da plaćaju porez na vina koja odležavaju u podrumu. To im je dalo priliku da eksperimentišu, iz čega je kasnije proizišla kategorija sekta Winzersekt, što doslovno znači „sekt iz vinarije“.

Triumvirat 2011
Velikih 95 poena od Roberta Parkera, Raumland 2011 XI Triumvirat Grande Cuvée Brut    (Foto: germanwines.de)

Naravno, ponovo je pokrenuta proizvodnja tradicionalnom metodom, a mladi vinari su se okrenuli značaju teroara, organskom uzgoju i ručnoj berbi. Sve to skupa dovelo je do prave male renesanse vrhunskih sekt vina, o čemu govore i do nedavno nezamislive ocene vinskih stručnjaka, kakva je bila ona za Raumland 2011 XI Triumvirat Grande Cuvée Brut koji je dobio velikih 95 poena od Roberta Parkera!

Iako Winzersekt i dalje čini ne više od 4% ukupne proizvodnje sekta, upravo u tom segmentu sve više je uspešnih eksperimenata s raznim tehnikama i hibridnim sortama, što ukazuje na to da je neki novi (stari) sekt ponovo tu da zasija punim sjajem.   |

Nemački sekt

Sekt nije zaštićeno ime poput šampanjca, a proizvođačima je dozvoljeno da uvoze grožđe, širu ili gotovo vino za proizvodnju. Zbog toga se sekt bukvalno raslojio na onaj vodnjikavi, jeftini i niskokvalitetni, pritiska do dve atmosfere koji se može zvati i sekt iz Francuske ili sekt iz više zemalja EU. Proizvodi se uglavnom metodom u tanku i može se naći samo u Nemačkoj. Istovemeno postoje čak tri nivoa kvaliteta.

nemački sekt2

 

Deutscher Sekt je bazni, slatkast, s oznakom porekla i rađen šarmat metodom od nemačkog grožđa, najčešće rodnih sorti poput Müller-Thurgau.

Qualitätsschaumwein b.A. ili Sekt b.A. dolazi iz jedne od 13 vinskih regija Nemačke. Radi se od rizlinga, silvanera ili pino noara, a neki mogu biti i od šardonea ili u kupaži sa pino noarom i  proizvedeni su tradicionalnom metodom.

Winzersekt pretenduje na visoki kvalitet. Najčešće je od rizlinga, ali ima i šardonea, pino grisa, pino blana, čak i pino noara u roze verzijama. U ovoj klasi na boci mora biti naznačena sorta, berba, upotreba tradicionalne metode (Klassische Flaschengärung). Takođe, vino mora biti proizvedeno u istoj regiji u kojoj grožđe uspeva i od određenog proizvođača.

Postoji i specijalna kategorija lako penušavih vina Perlwine koja je predstavljena ili jako lošim ili relativno kvalitetnim primercima. Sredine nema.

Austrijski sekt

I u Austriji se proizvodi sekt najčešće od sorte gruner veltliner, ali ima i frankovke, rizlinga, šardonea, graševine, muskat otonela, pino blana, traminca, pino noara, cvajgelta, senlorena za roze varijante. Uvedeni su standardi, a kao i u Nemačkoj najniža je Sekt kategorija i može se naći samo u Austriji.

Austrian Sekt ne sme da nosi drugu odrednicu porekla osim Proizvedeno u Austriji i mora biti od 36 sorti priznatih u ovoj zemlji. Minimalni je pritisak 3,5 bara kao kod proseka, a berba i sorta moraju biti navedeni.

austrija4

 

Austrian Sekt Klassik ozbiljan je penušavac koji mora doći iz neke od glavnih regija i odležavati najmanje devet meseci na talogu. I pored toga bliži je proseku nego šampanjcu. Ova vina najčešće od gruner veltlinera obično koštaju ispod 2.000 rsd.

Austrian Sekt Reserve ima oznaku zaštite porekla i mora biti rađen tradicionalnom metodom šampanjizacije. Minimum odležavanja je 18 meseci a dozvoljene su brut, ekstra brut i zero varijante. Berba je isključivo ručna.

Postoji i Grosse Reserve što je izuzetan sekt proizveden od grožđa iz samo jednog sela, nalik na zakonitosti Premier i Grand cru apelacija. Prvi je ozvaničen 2018. godine nakon odležavanja na talogu od minimum 30 meseci. Zabranjena je kupaža crvenih i belih sorti, a dozvoljeno je samo presovanje u klasičnoj drvenoj i pneumatskoj presi.

Buster za sekt

Buster za sekt

 

Bitan trenutak nove istorije sekta dogodio se 2013. godine kada se proneo glas kako Metju Kaufman (Mathieu Kauffmann) najvažniji čovek čuvene šampanjske kuće Bollinger namerava da napusti firmu i da prelazi u istorijski podrum Weingut Reichsrat von Buhl u Falcu (Pfalz) koji postoji od 1849. godine i jedna je od organskih vinskih kuća Nemačke. Vest je potvrđena, a već njegovo prvo vino Riesling Sekt 2013 privuklo je veliku pažnju kombinacijom teroara iz Falca i savršenim dodirom francuske šampanjske tradicije. Bio je to ujedno dokaz da se iz rizlinga može dobiti izvrstan penušavac što je dalo krila brojnim mladim vinskim entuzijastima.

Naziv

Naziv sekt izveden je od arhaičnog engleskog izraza za fortifikovana vina sack (sek), koji je još Šekspir koristio. Postoji i priča kako je poznati nemački glumac u Berlinu 1825. godine u lokalnom baru penušavo vino nazivao sekt, valjda sveže inspirisan upravo odigranom Šeksiprovom predstavom u kojoj se taj izraz koristio kao nemački prevod za sack. Izraz se očigledno dopao prisutnima, pa su u Berlinu i mnogi drugi počeli da ga koriste, paralelno uz već opšte poznati naziv šampanjac, koji se bez razlike koristio za sva penušava vina.

Dugo je sekt bio samo lokalni naziv, praktično sve do kraja 19. veka, kada se proširio i u drugim delovima Nemačke. Konačno, mirovnim sporazumom u Versaju, kojim je okončan Prvi svetski rat, Nemcima je (između ostalog) zabranjeno da koriste naziv šampanjac za svoje penušavo vino, te je sekt ostao jedini logičan izbor.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama