Odbrana i poslednji dani: Poljubac Trnove ružice

Odbrana i poslednji dani: Poljubac Trnove ružice

Nek se javi ko zna kako izgleda čaša za roze? Provansalski, šiler, onaj s Ravne gore. Šta, ne pije se ružica uz jagnje sa koca i konopca? Pa balkanski ti je stameni seljak na rujnom vinu uzrasto i to dobro, ko majčino ga je mleko siso. I zato se na prvi pogled razlikuje od Mađara kog je botritični tokaj uzgojio i vretenastog Dalmoša sraslog uz mali ali vrlo žilav plavac, il` Podravara raskošnog ko traminac uz papren kulen.

Mala ti je i šašava nekako ta roze čaša, ako nisi znao. Ko raskokana koka na visokoj štikli. Il opuštena manekenka na i dalje beskonačno dugim nogama. Riedel, najčuveniji profi masovni proizvođač staklarije, očito da se muči decenijama kako bi pogodio idealnu meru i oblik za ružičasta, pink i losos vina. Šilji, vuče, razvija i sabija, na trenutak izgleda kao da će rešiti kvadraturu kruga, ali se roze arome opet raspu, razliju, pretvore iz crvenog u belo vino ko da je roze, ne daj bože, Dr. Džekil i mister Hajd. Il neka Frankeštajnova ludorija.

Al ne zavidim ja Maximilianu Ridlu na njegovim milionima i slavi, ne ni najmanje. Pogotovo od pre neki dan kad sam doživeo poljubac Trnove ružice.

casa rose

Za razliku od čuvenih vinčanskih & vilendorfskih Venera raskošnih oblina i naglašenih materinskih epiteta, ova Trnova Ružica (ili Venera, ili Barbie girl) iz Vinče kraj Topole nema te raskalašne seksualne obrise džinovskih grudi, zadnjice, kukova. Tačnije, nekako je aristokratski bleda i prozračna pogotovo kad se prehladi i nahvata maglu na klasičnu, u staklu izrezbarenu Aleksandrović buteljku. Tih 30% kaberne sovinjona i većinski ostatak sve popularnijeg u Srbiji frana, obojili su novi Trijumf Rose 2015 u elegantni rozenkvarc ili nešto nalik na svetlo lampe od himalajske soli. Ne lezi vraže, nežna unutrašnjost koja kao da se bar godinu dana u inoxu krila od sunca, napada odmah sitnim mehurićima prefinjenih kiselina na vrh jezika, kao meduza kad pipcima obuhvati neopreznu šarenu koralnu ribicu. Strasna i izrazito seksualna, prava moderna Venera. Brzi strujni udari u nepce i jezik ošamute degustatora u trenu, učine ga zavisnikom za sledeći gutljaj.

rose okAvaj, neko mi odnese čašu, moju malu, jednostavnu, degustacionu. Natera me da iskopam Riedel Merlot Bordeaux iz Vinum kolekcije u koju, brat bratu staje 0,7 deci pa možda i više. Posegnem za Ružičinim usnama, al njih više nema, nestale. Na sopstvenim se greškama najbrže uči. I više se ne rugam Maximilianu što nikako da pogodi pravi rose glass shape, jer zaista, roze traži bliski kontakt površine vina i nosa, maksimalno usmeren. Te raskošne arome i note isijavaju dobro naštimovanu simfoniju tek iz čaše koja nije preduboka i preširoka, bar dva-tri puta manje zapremine od ove za merlo, pogotovo kod bleđih rozea. Vratite mi moju čašu, želim da uživam u ovom vinu, zakukah neutešno i konačno.

Rose ne mora da ima dugu završnicu (iako je kod ovog baš solidna, baš, baš). Daleko je važnije da poziva na još. Zato sam ostavio malo u boci i pokušao sutradan. Potera za peckavim mehurićima nije urodila plodom bez obzira na čašu iako su arome kajsije, manga pa i suvog grožđa uz konstantnih 13,5% alkohola bile daleko izraženije u toj nešto „mirnijoj epizodi“ bez povišenih strasti. 

I zato predlažem da se predate. Ako vas ovaj Trijumf na prvi gutljaj ostavi bez daha, a hoće, ne pokušavajte da dišete. Satrite ga do dna i prepustite se talasima sreće.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama