Bure vina za pesnika Ljubomira Simovića

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

Ljuba-simovic-i-vinarija-radovanovicPesnik i akademik Ljubomir Simović nadobijao se u životu nagrada, ali prvi put je uz priznanje za životno delo dobio i – bure vina! I to onog vrhunskog iz Malog podruma Radovanović.

Vino i literatura oduvek su išli zajedno, a sada ih je na efektan način spojio i Miodrag Radovanović, vlasnik ove čuvene vinarije iz Krnjeva, koji je ustanovio godišnju nagradu za životno delo iz oblasti književnosti, a čiji je Simović prvi dobitnik.
Na prigodnoj svečanosti u Malom podrumu Radovanović postavljena je ploča s imenom dobitnika nagrade na barik bure (225 litara) odakle će se vino flaširati i isporučiti dobitniku.

ljuba-simovic-i-vinarija-radovanovic-02

Primajući nagradu, Simović se našalio:
- Kada su čuli kakvu sam nagradu dobio, nema ko me nije pitao šta ću sad da radim sa tolikim vinom? Ja im odgovaram: sad sam miran mesec dana! 

Inače, Simović je na uručenju nagrade bio u prilici da prvi proba svoju nagradu, koje mu je domaćin Miodrag Radovanović tifom izvadio iz bureta, a nakon čega su se uputili u vinograd gde je pesnik simbolično orezao jednu lozu.

Foto Jelena Vučetić

nazad na vrh

Srodni tekstovi