Jović u novom vinskom ruhu

Jović u novom vinskom ruhu

Vina vinarije Jović i kuhinja restorana Pinot pod rukovodstvom Vuka Vuletića, najboljeg somelijera Balkana, u trenu su našli zajednički jezik.

Očekivali smo još jedan sjajan rizling za leto iz vinarije braće Saše i Jove Jovića u Potrkanju poznate po jako svežim belim vinima koja redovno nose ljubičaste oznake vrhunskog i proverenog porekla i kvaliteta, a iznenadio nas je njihov prvi penušavac te potom belo vino rađeno u orange stilu uz slasne Pinot zalogaje i precizne analize vina.

Vinarija Jovic Pinot 27
Premijerni Jović penušavac još bez imena i etikete

Tog prepodneva možemo reći da smo „pustili duha“ u vidu mehurića iz elegantne Jović boce još bez etikete i imena. Sve u svemu na masivnom drvenom stolu zateklo nas je pet vina od kojih će samo brut penušavac od šardonea iz berbe 2020 još neko vreme provesti u svom podrumskom gnezdu kako bi se dodatno okitio strukturnim nijansama u kontaktu sa talogom dok su tri bela i jedno nežno roze vino već  stigli ili upravo kreću na tržište.

- Neverovatno je čist i jasan bio miris jabuka u ovom penušavcu – smeje se Saša Jović. - Degožirali smo tek mali broj boca za probu posle 16 meseci i baš nam se takav sa 12,5% alkohola svideo, ali i rešili da mu dozvolimo da se maksimalno razvije na talogu barem još godinu dana. A zašto smo krenuli da radimo penušavac? Iskreno, mnogi su sad krenuli da ga prave a mi smo to radili još davno, pa što da se ne pridružimo trendu.

Vinarija Jovic Pinot 04
Pod budnim okom Saše Jovića: Puštanje "duha iz boce"

Ono što prvo pada u oči je sočnost i voćnost hrskavog vina sitnih mehurića gde je i dalje prisutna zelena jabuka. Fantastični aperitiv će daljim odležavanjem dobijati na telu, voće će zameniti neke druge arome ali se već sad osećaju u završnici kompleksne zemljane note koje podsećaju na miris i ukus mušmula i hleba.

Vinogradi Jovića ove godine osvajaju organski sertifikat što znači da je penušavac praktično od organski proizvedenog grožđa i time raritetan u Srbiji u ovom trenutku.

Vinarija Jovic Pinot 20

Chardonnay Potrkanjski 2021, najsvežije izdanje vina koje je svojevremeno osvojilo zlato na BIWC 2020 i koje „hronično“ osvaja najvišu ljubičastu markicu (K.G.P.K.) nas osvaja zelenkasto zlatnom bojom i raskošnim egzotičnim mirisom svežeg ali zrelog tropskog voća. Za trenutak se čini da je to još jedan zamamni zreli srpski šardone iz tople godine mađutim već prvi gutljaj menja priču iz osnova.

Zagledamo se pomalo zbunjeno – izrazita pitkost protkana je posebnom suvoćom vina a solidna struktura preuzima pažnju sa aroma na sebe. U toj igri na nepcu razvija se završnica koja biva posebno obdarena sočnim kislinama koje uz nit mineralnosti ostaju u pamćenju kao nešto što će se fino utkati uz hranu. Hrana! Uživanje u ovim potpuno novim vinima skrenulo nas je sa gastronomskog kursa, potpuno smo zaboravili da neko od vina spojimo sa zalogajem.

Vinarija Jovic Pinot 25

I dok se po stolu ređaju brojne plate sa raznim sirevima i pršutom, veoma ukusan i hrskav prazan burek sveukupno debljine tri LP ploče ali jako zgodan za meze, paradajz u raznim oblicima kao inkvizitorski stresan test za svako vino, prženice, te nekakve piletinom punjene tortilje, u čaše stiže sovinjon blan iz berbe 2021 u potpuno novom pakovanju.

Više nije u izduženoj flute boci već onoj u koju se najčešće pakuje šardone u Burgundiji. I iskreno to je lepa promena koja odgovara ovom takođe izrazito svežem vinu kristalne bistrine.

Vinarija Jovic Pinot 23

Na nosu lepe, zelene pirazinske note podvlače činjenicu da je sovinjon, baš kao i šardone koji smo probali, etalon ovih sorti na mirisu. Sortnost bez greške. Još jedna komponenta povezuje Jović  vina, fina doza mineralnosti. Lagano puterasto lepljenje usana nakon gutljaja vina solidnog tela nagoveštava da poseduje sve kvalitete potrebne da „legne“ u barik što bi ga podiglo još stepenik više u očima  poznavalaca dok savršen doživljaj u kombinaciji sa paradajzom i bosiljkom te masnoćom iz bureka donosi najviše ocene integriteta veoma mladom vinu.

Dugo bi još hvalili Sauvignon Blanc Potrkanjski  da u čašama nije rajnski rizling koji je i dalje u prepoznatljivoj zelenoj izduženoj boci za vina Alzasa. No etiketa za ovu berbu 2020 je u potpunosti promenjena, nije više prepoznatljiva uska već je četvrtasta kao na bocama šardonea i sovinjona. Ali i ono u boci se apsolutno razlikuje od svega što smo do sad probali iz ove vinarije.

Vinarija Jovic Pinot 34

- Rešili smo da uradimo rizling na način kako smo ga radili dok se u Srbiji nisu na sva zvona pojavili tehnolozi sa savremenim receturama i tehnologijom. Malo imam averziju prema potenciranju „prirodnih vina“ i baš zato smo poželeli da se isprobamo u istom društvu. Znači, promenili smo tehnologiju, primenili staru praksu kakvu smo radili kad nismo imali kontrolu fermentacije, temperature, a koja se danas naziva produžena maceracija ili tehnologija oranž vina – objašnjava Jović dok nam u ušima odzvanja opis nedavne degustacije arhive ove vinarije gde su se rizlinzi stari preko trideset godina pokazali izvanredno živo i spremno za uživanje.

Rajnskog rizlinga je oko dva hektara u vinogradu a ovo je vino maceriralo „više dana“. Ne otkriva nam Jović baš sve tajne ali kaže da je opasnost kod duge maceracije da vino pokupi mnogo fenola i ne bude baš prijatno za piće. Snažne strukture, odličnih kiselina, može da se nosi baš sa svakim masnim i jakim sirom.

Vinarija Jovic Pinot 31
Prepoznavanje vinarske umetnosti: Saša jović i somelijer Vuk Vuletić, alfa i omega restorana Pinot

- Više mi se u ovom trentuku sviđa na ukusu nego na mirisu – analizira Vuletić. – Miris još nije sasvim otvoren ali je takođe sortan, ukus, završnica sve vreme traje, više mi se lično dopada od svih vina koja smo probali. I da priznam, meni je Jović rizling uvek bio favorit iako znam da se šardone bolje prodaje. Ukus, arome ovog vina, sve je sjajno i rado bih ga pio, svaka čast, a rizling ljudi tek treba ozbiljno da otkriju - dodaje.

- Komisija koja ocenjuje senzoriku mislim da mu je dala preko 90 poena, ali berba 2021 koja je u tanku je u startu još bolja od ovog vina. Jedino što neće na tržište barem još dve godine – otkriva Jović dok traži tačne podatke u telefonu a nama se čini da od Rajnskog Rizlinga 2020 teško neka druga berba može biti bolja. No, ostaje da sačekamo i uverimo se…

Vinarija Jovic Pinot 36
Puno pohvala za Rose iako to nije Vuletićev omiljeni stil

Za to vreme uživaćemo i u Jović Rose, roze blendu sorti kaberne sovinjon (55%) i muskat hamburg. Harmonično, zaokruženo i sa lepim kiselinama to je vino iskričave svetlo roze boje privlačno mirisom grožđa ali potom daleko kompleksnijih nota koje se fino ističu dok je vino na idealnoj temperaturi. Sočno i pitko, besprekorno tehnološki izvedeno, idealan je pratilac hrane i sjajan medijum za upoznavanje uz čašu vina.

A kad se ova vina upoznaju i kroz nerealno niske cene u odnosu na kvalitet, ali i uopšte, potrkanjska priča postaće više nego primamljiva.  | 

Foto: Slobodan Vidović
nazad na vrh