Vinski sajam u Čačku kao pohvala hrabrosti

Zaljubljena u vino, organizatorka festivala West Wine Fest u čačku, Nevena Urošević Zaljubljena u vino, organizatorka festivala West Wine Fest u čačku, Nevena Urošević

West Wine Fest se održao i to bez greške! Za ovu dobru i važnu vest, da je Čačak i taj deo Srbije dobio svoj prvi ozbiljan vinski festival, pobrinula se mlada, vredna i izuzetno hrabra devojka Nevena Urošević.

Događaj je zamislila, organizovala i uspešno privela svrsi, a to je da tipično rakijski kraj otkrije čari vina i vinske kulture kroz proizvode dvadesetak eminentih vinarija sa podruja Balkana, nekoliko rakijaša i proizvođača sira, dok se Yuhor potrudio da „omesi“ gladne.

vinski sajam cacak (25)

Drveni štandovi na gradskom bedemu Čačka i kupalištu uz obalu Zapadne Morave, simpatični lampioni, postavljeni stojeći stolovi i oni u obliku burića za trenutak su bili ophrvani strepnjom pri pogledu na sive oblake što su se pred otvaranje manifestacije nadvili nad Kablarom i Čačkom. Veliki ljubičasti stub na naduvavanje koji se bacao tamo-amo pod naletima potencijalne vremenske nepogode, zaljuljane stotine šarenih kišpobrana kao svojevrsna tenda u komšijskom kafiću, i gotovo prazan centralni podijum pod ogromnim krošnjama drveća u vreme zakazano za svečano otvaranje, nisu ulivali nadu. A onda su odjednom posetioci krenuli da nadolaze, prvo stidljivo a potom u sve većem broju.

 vinski sajam cacak 20

I tad je granulo sunce, a nakon otvarajućeg pozdrava prisutnima i Neveni kao organizatoru iz kabineta gradonačelnika, svetske hitove zasvirao je sjajan ali i diskretno glasan bend. Pakleni, povremeno erotičan ples, odigrao je par iz plesnog kluba Luna. Kristina Erceg i Darko Vujaković već pet godina predstavljaju Srbiju na svetskim i drugim prvenstvima. Sjajno, u šta, posle viđenog, niko više i ne sumnja. Koreografija je uključila i kucanje velikim vinskim čašama, i to je bukvalno bio znak da opšte nazdravljanje počne.

vinski sajam cacak 29

Tamjanika očigledno privlači pažnju u ovom kraju i mnogo se tražila, baš kao i roze vina kod mnogih u čaši. Posebno nam se dopao novi roze Lili vinarije Minić od prokupca sa malo plovdine, osvežavajuć, mirisan, sa dugom završnicom. Jako je hrskav čisti roze prokupac Spasića, Rujno 2018. Stigao je u boci još nefiltriran, osvežavajuć, i sa jakim sortnim atributima prokupca u završnici.

Za pohvalu je i povratak nekadašnjeg vinskog giganta Džervina na scenu. Čak tri vrste rozea u kojima se pino noar i muskat hamburg u raznim odnosima smenjuju. Od premijum linije gde pino prevladava, preko „zlatne“, pa do one litarske sa zatvaračem na navoj i lepom bocom u kojoj je muskata 70%, a aftertejst je jako dug kao da ste čitav dan jeli ratluke i latice ruža. Sveže i krajnje pitko vino.

vinski sajam cacak 11

Među najtraženijim rozeima treba svakako pomenuti novo vino Regina crnogorske vinarije Plantaže, kao i najprodavaniji litarski roze proizvod u Srbiji iz Rubina, gde je posebno interesovanje izazvala nova premijum linija Amante. Sjajni, krajnje ozbiljni i elegantni predstavnici roze boje vina su bili i na štandovima vinarija Temet, Despotika, Cilić i Belo Brdo, ali čačanska publika je još donekle nova, pa ova već etablirana imena i vina ne privlače onoliku pažnju koju objektivno zaslužuju, što je velika šteta. Pogotovo je dobar novi sovinjon Fume Blanc 2018 vinarije Cilić koji predstavlja kategoriju za sebe.

Lep roze od merloa kod vinarije Đorđević, baš kao i korak dalje gde je štand Pusula. Svako vino priča za sebe, roze, sovinjon blan, traminac...

Naravno, opsada makedonskih izlagača traje. Crvena vina se traže kod Bovina, a na štandu Tikveš zapravo otkrivaju biseri Domain Lepovo, ovde gotovo nepoznati, ali koji privlače posebnu pažnju.

vinski sajam cacak 40

I tako sve do kasnih sati na opšte zadovoljstvo sa obe strane vinskih i ostalih tezgi ispred kafea Mona i u atmosferi koja garantuje da će ova manifestacija jedva dočekati sledeće leto da se ponovo, još bogatije pokaže. A Neveni Urošević pitanje: kako se rešila i odakle joj hrabrost da u svom, rakijskom kraju pokrene vinsku priču?

- U vina sam zaljubljena jako dugo i sve vreme pomalo nesrećna što u mom Čačku i okolini ono nije popularno jer nema značajnih proizvođača, ni uzgajivača grožđa. Toliko, da sam jednoga dana otišla u Plantaže i prijavila se da budem njihov komercijalista za zapadnu Srbiju. Jedva su me primili ali je sada zadovoljstvo obostrano. A onda sam nedavno bila na sajmu vina u Kruševcu, pa sam rekla sebi, kad može Kruševac, može i Čačak. Iskreno se nadam da će ovaj događaj podstaći vinoradare i vinare ovog kraja da se aktivnije uključe u proces vinarenja koji u Srbiji hvata ozbiljan zamah.

vinski sajam cacak 12
nazad na vrh