Emozioni dal Mondo 2023: Bergamo koji se pamti

Balkanski deo sudijskog tela Balkanski deo sudijskog tela

Svetsko prvenstvo vina od sorti merlo i kaberne Emozioni dal Mondo 2023 održano je u Bergamu po 19. put i donelo ogroman uspeh srpskim vinima i vinarima, čak 17 zlatnih odličja. Jedinu veliku zlatnu medalju ponela je vinarija Taylors /Vakefieldiz doline Kler u Južnoj Australiji za kaberne sovinjon One Giant Leap 2021uz ocenu 92,70.

Na ovom takmičenju vina, jedinom na svetu prepoznatom od strane Svetske organizacije za lozu i vino (OIV) od sorti merlo i kaberne, učestvovalo je 270 etiketa a prvi put u istoriji su „stranci“ brojem nadmašili „domaća“ vina proizvedena širom Italije. Uz veliko zlato, dodeljeno je 80 zlatnih medalja od čega 36 Italiji, 17 Srbiji, po pet Grčkoj i Hrvatskoj. Ostatak dobitnika čine vina iz Australije, Slovačke, Rumunije, SAD, BiH, S. Makedonije, Moldavije, Slovenije, Južne Afrike, Francuske i Bugarske. Ukupno su učestvovale 22 zemlje.

O medaljama je odlučivalo 79 ocenjivača tehnologa i novinara iz 30 zemalja od Japana preko Evrope, do Kolumbije i Novog Zelanda (34 iz Italije), podeljenih u sedam komisija.

bergamo 2023 1 result
Deo Villa Malliane u kojoj je održano ocenjivanje

- Ono što Emozioni dal Mondo čini jedinstvenim je sposobnost kombinovanja degustacija najvišeg profesionalnog nivoa,međunarodne konferencije, posete vinskim podrumima pa sve do trenutaka druženja i bezbrižnosti što čini da se naši gosti osećaju kao kod kuće u porodici - objasnio je enolog vinarije Cantina Sociale Bergamasca u San Paolo d'Argonu, Serđo Kantoni, istovremeno direktor i idejni tvorac manifestacije Emozioni dal Mondo.

Zaista, u Bergamu nismo naišli samo na izvanredno preciznu i gostoljubivu organizaciju ocenjivanja, već na ono na čemu organizatori iz godine u godinu insistiraju, a to je maštovitost razbijanja klišea. Ove godine sve je bilo u znaku muzike i pokušaja da se odgovori na pitanje koji muzički stil najbolje prati merlo i kaberne. U tom cilju sudije su dobile bežične slušalice i plejliste da odaberu tango, klasika ili rock. Ili tišina tokom ocenjivanja!

- Svih ovih godina takmičenje je održavano u vilama, istorijskim zgradama, dvorcima, muzejima, a svake godine bi uključivali neki deo našeg regiona - napomenula je Karlota Grumeli Pedroka, predsednica poljoprivredne zadrugeVignaioli Bergamaschii šefica organizacije Rođen u Bergamu voljen u svetu.

bergamo 2023 15 result
Vrhunski uigrana ekipa: Serđo Kantoni i Suzana Živić

Nameru organizatora Vignaioli Bergamaschi i Consorzio Tutela Valcalepioda kroz vino promoviše područje Bergama i njegove proizvode uz posete istorijskim i arhitektonskim lepotama ovog dela Lombardije, potvrdila je i Suzana Živić, enolog konzorcijuma Tutela Valcalepio koja aktivno radi na promociji Valcalepio Rosso, crvenog vina ovoga kraja od sorti kaberne i merlo odakle je i krenula inicijalna ideja ocenjivanja.

Konzorcijum danas obuhvata nekih 80 članova, većih i manjih proizvođača grožđa od kojih neki dostavljaju sirovinu većoj vinariji koja radi vinifikaciju dok ima i onih koji sami rade vina i pune ih u boce. Ukupna godišnja proizvodnja je oko dva miliona boca, no uz činjenicu da se prostor oko Bergama bukvalno oslanja na padine Alpa, zanimljivo je da su crne sorte u prvom planu iako je područje pogodno i za bele.

- Lombardiji ima i belih vina ali akcenat je na crvenim – potvrđuje Suzana koja učestvuje u organizaciji ocenjivanja od samog početka 2005. godine. - U poslednje vreme uvrstili smo i sorte nastale ukrštanjem kabernea i merloa sa drugim sortama kao što je na primer probus iz Srbije a kakvih ima i u Italiji. Ovde u Bergamu postoje i neke rezistentne sorte kao što je Merlot Khorus, ali to su nove tendencije zbog čega smo i pripremili simpozijum.

bergamo 2023 17 result

Ono šta se promenilo tokom proteklih 19 godina je kvalitet vina koja stižu na ocenjivanje. Suzana primećuje neverovatan rast u tom segmentu koji je lako osetiti pošto vinarije šalju najbolje etikete čime konkurencija postaje sve jača i jača.

- Poslednjih godina imamo puno uzoraka vina iz Srbije i kvalitet je fenomenalan. Današnje srpsko vino i ono od pre 19 godina ne mogu se porediti. Nažalost, srpske etikete u ovdašnjim prodavnicama nikada nisam videla ali prvenstveno jer postoji problem oko carinjenja vina koja dolaze van EU.

Kod analize rezultata ocenjivanja održanog u okruženju vile Malliana u Almenno San Bartolomeu gde je kasnije priređena i gala večera sa plesom u nezaboravnom i fascinantnom „dvorskom“ ambijentu, treba primetiti da je čak sedam srpskih vina među prva 22 najbolje ocenjena u razmaku od 90,1 do 91,5 poena. Najviše poena od srpskih etiketa osvojio je Merlot 2020 vinarije Gamanović, a nacionalnu nagradu žirija novinara dobio je iz Srbije Probus 2020 Đurđić.

Napomenimo ovde još i to da su nacionalne nagrade  žirija novinara dobili još iz regiona Cuvee de Prestige Oak Aged 2020 Chateau Kamnik, kao i Cabernet Sauvignon Limited Edition 2018 Nuić.  |

Osvajači zlatnih medalja Srbija

Merlot 2020 Gamanović
Yotta Cabernet Sauvignon 2019 Yotta
Merlot2021 Savić
Kanon 2021 Jeremić
Aurelius 2021 Kovačević
Probus 2020 Đurđić
Merlot 2020 Todorović
Cabernet Sauvignon 3900 Limited Edition 2020 Arsenijević
Dokaz 2020 Despotika
Simfoniya 2019 Nikad nije kasno
Cabernet Sauvignon 2020 Todorović
Dokaz 2019 Despotika
Cabernet Franc 2021 Đurđić
Pruna Cabernet sauvignon 2017 Pruna
Modrovrana 2018 Grabak
Otisak 2020 Đurđevića legat
Magaza Merlot Selection 2019 Magaza

nazad na vrh

Srodni tekstovi