Ludilo brazilskih fudbalskih mehurića

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

brazil-vino-01Stvar se definitivno zahuktava, još svega nekoliko meseci ostalo je do početka Svetskog prvenstva u fudbalu. I dok groznica pomalo zaobilazi Srbiju zahvaljujući neuspehu u kvalifikacijama, „karaoke” i još tridesetak svetskih fudbalskih nacija tresu se uveliko u ritmu fudbalske sambe, rumbe, cha-cha-cha. A potresi su vidni i na vinskoj sceni, gde je FIFA odabrala i tipovala na svoje vinske timove.

Čast da predstavljaju ovu vrhunsku manifestaciju najvažnije stvari na svetu kad se vinom treba nazdraviti, dobila je mala boutique vinarija brazil-vino-02Lídio Carraro iz zemlje domaćina, ali i čuvena fabrika vrhunskog šampanjca, firma Taittinger

Za zvezdane trenutke 2014 FIFA World Cup-a, Taittinger je pripremio kolekcionarske verzije penušavog cuveea. Ovaj istorijski Brut Reserve dolazi u tri dimenzije, klasičnoj, magnum i jeroboam, ali najzanimljivija od svega je 3D etiketa, strogo čuvana tajna do pre neki dan. Fudbalske „bubamare” iskaču sa nje kao napucane Mesijevom kopačkom, a u Taittingeru tvrde da su to u stvari mehurići. U svakom slučaju, specijalne naočare nisu neophodne da bi ih videli, a kvalitet vina i reklame bez pogovora ispaljuje Taittinger ponovo u sam vrh šampanjske top lige.

faces-3No, kad je o nepenušavom vinu reč, priča je daleko „brazilskija”. Mala vinarija Lídio Carraro nalazi se u regionu Vale dos Vinhedos na jugu Brazila. Za novu vinsku liniju po imenu Lica (Faces), tridesetogodišnja  vinarka Monica Rosseti inspirisala se strogo fudbalskim elementima, pa je shodno timskom uređenju, formirala svoje crveno vino od tačno 11 sorti grožđa koje uspevaju od severa do juga države, a odnos sorti u vinu je određen taktički kao domaća reprezentacija, po sistemu 4-4-2. U napadu su merlo i kaberne, kao diretni aromatski i buke udar na čula. Kompleksnost i snagu timu daje srednji red koji čine sorte tempraniljo, pino noar, turiga nacional i teroldego, dok u odbrani tanat, nebiolo, ančelota i alikante daju neophodnu strukturu. A kao sigurni čuvar mreže, za završnicu je naravno postavljen široki malbek.

Posebnu zanimljivost nalazimo u sortama za belu kupažu. Uz muskat i šardone, tu je italijanski rizling! Eto na neki način i nas na Šampionatu... Konačno, roze Faces, divne boje lososovine i zanosnih, zavodljivih aroma, kao nežna put mladih učesnica karnevala u Riu, sačinjen je od pino noara, merloa i domaće sorte touriga nacional. Čim odvrnete čep sa navojem, poneće vas u divlje navijanje arome višanja, grejpa, jagoda, malina, ali i biljnih aroma uvijenih u latice ruža.

A kakve veze ima fudbal sa vinom, možda se pitate? Mislim da je dovoljno reći, da je izvoz vina ove vinarije, u Evropu i Japan, narastao 236% u protekloj godini, a da se u Brazilu kompletna prodaja vina povećala za 185%. Stručnajci dodatno tvrde, ako Brazil ponovo postane šampion sveta, buteljke će jednostavno pući. Gol, gol, goool, zar ne! 

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama