Drugi Belgrade Wine & Dine

  • Objavljeno u Info

Wine-jam-01Više od 35 vinarija od Triglava do Đevđelije učestvovalo je na drugom Belgrade Wine & Dine festivalu vina i gastronomije u Beogradu. Manifestacija realizovana s idejom da vinsku i gurmansku kulturu približi urbanoj publici dovela je na dokove Beograda u popularni Mikser House veliki broj zainteresovanih.

Wine-jam-04

Muški se pilo, jelo i družilo, vinari i gastronomi trudili su se da prikažu posebnosti regionalne gastronomske i vinske ponude, što znači da autohtone slasti na radionicama i štandovima ni za trenutak nije nedostajalo na prstima, ali ni u čaši.

Wine-jam-06

Ukratko, Savamala se tokom vikenda zaista pretvorila u mali hedonistički raj i svojevrsno carstvo mirisa i ukusa. Teško je izdvojiti čija su vina privukla više pažnje, ali masa se tiskala oko štandova vinarija Aleksić, Budimir, Bjelica, Kiš, Chateau Kamnik, Plantaže ili Ščurek. Na kraju niko od učesnika nije vratio gotovo ni kap vina u svoje podrume. Sudeći po interesovanju, ovo će bez problema postati beogradska vinska tradicija.

Wine-jam-05

Cuvée Piquant

Cuvee-PIQUANT-etiketePosebnu pažnju na ovogodišnjem Wine & Dine izdanju privuklo je novo vino vinarije Kovačević. Na prvom predstavljanju u Beogradu (Novi Sad se već neko vreme na radost druži s ovim vinom) etiketa neobičnog naziva i izgleda Cuvée Piquant već na prvi pogled privukla je vinske romantičare. Ova očaravajuća i lagana kupaža (traminac 70%, muskat otonel 20%, pino blan 10%) objedinjuje aromatičnost traminca i muskat otonela sa lepršavom svežinom pino blana. Reč Piquant u francuskoj vinskoj terminologiji se odnosi na vina koja se odlikuju prijatnom voćnom strukturom i harmoničnim kiselinama, a ovo vino na jedan originalan način opravdava značenje tog pojma. Cuvée Piquant se pokazao kao idealan za ljubitelje neobičnih gastronomskih kombinacija, jer se pored slaganja po sličnosti ukusa, odlično pokazuje i u slaganju po kontrastu, pa je idealan uz pikantna, začinjena jela, kao i jela slatko-kiselog ukusa i zrele ovčije i kozje sireve. Uz sve to proizvođačka cena od svega nešto više od 550 dinara obradovaće sve poštovaoce vinarije iz Iriga nestrpljive da probaju ovo pikantno vino.

Wine-jam-02

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh