Premijera Kardaš Ltd. na Salonu

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Premijera Kardaš Ltd. na Salonu

Vinarija Aleksić, koja poodavno bere međunarodne uspehe pod sloganom „Vina, ženskih ruku delo”, konačno je na 11. Beogradskom salonu vina predstavila domaćoj publici novu perjanicu kuće, stopostotni kaberne sovinjon – Kardaš Limited 2011!

Ovo vino već na sebi nosi zlato iz Beča sa AWC ocenjivanja, ali i ono, možda još značajnije iz Bergama, gde je na Emocioni del mondo, nadmetanju isključivo najboljih vina sorti kaberne sovinjon i merlo, ponovljen najveći uspeh. 

kardas-aleksic-02

Na radionici u okviru Salona, gde je vino predstavljeno, ideja je bila da se kroz četiri potpuno različita „ganga”, od onih najmekših đakonija, preko ozbiljnog mesa, pa do surovo snažne čokolade izrazi pun potencijal ovog, rekli bi već na prvi pogled – velikog vina za uparivanje sa gurmanlucima. Ta četiri ganga maštovitih i izazovnih naziva, sa namirnicama organskog porekla, kao da su ukrstila snage međusobno, ali i udruženo protiv Kardaš Limiteda. Na kraju, gotovo da nije bilo pobednika i pobeđenih, čini nam se, i to je, verovatno, upravo onaj rezultat koji se i traži.

kardas-aleksic-03

Jer, ovaj crveni nektar, spakovan u 6.055 boca, oduševio je sve prisutne u svim kombinacijama: „Izgubljeno jagnje” (jagnjeći karpaćo), „Razjareni bik” (goveđi rozbif sa vrganjima i parmezanom), „Vinorodna Srbija”  (pasta sa telećom kobasicom) i za finale „Crni dijamant” (čokolada punjena džemom od šumskog voća).

Konačno, iako bi bilo sasvim logično da meso održi ravnotežu sa preko 14% alkohola i rezonantnim kiselinama, ipak nam se čini da su začinski mirisi u vinu, uz višnje, trešnje i lepe nabore duvana, najbolje istakli izvanredenne kombinacije ukusa u paru sa  „Vinorodnom Srbijom“ i „Crnim Dijamantom”. Aromatična čokolada uparena sa punom strukturom i izrazito živim taninima još veoma mladog (ali posle tri godine boravka u podrumu već spremnog) vina, te nezaboravnim finišem u kome vibrira tanani nagoveštaj karanfilića, pravi je hedonistički trijumf.

kardas-aleksic-04

Pri tom, treba imati na umu da pravi vrhunac Kardaš Limited 2011 sledi tek za nekoliko godina. Za to vreme vredi ga ponosno čuvati na polici. Ako izdržite...

O vinu i imenu

- Berba je bila sjajna, leto dugo i toplo, jesen blaga, grožđe vanserijsko jer je ravnomerno sazrevalo – objasnila je Dragana Janjić, jedna od tri sestre koje vinarijom vešto kormilare. – Na etiketi se nalaze upletene karike, lanci. To je simbol neraskidivog prijateljstva zemlje, grožđa, vina, vinara, konzumenata, ali i procesa koji ne sme biti prekinut, jer tada bi sistem prestao da funkcioniše. Ovo je vino inače i rezultat promena koje je u našu vinariju unela Jelena Živanović, naš enolog. Njenim dolaskom vina su postala daleko kvalitetnija i to je upravo ono čemu danas težimo, a Kardaš Limited je trenutno kruna tog razvoja.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama