12. Beogradski salon vina

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
12. Beogradski salon vina

Hyatt Regency će ponovo biti najveća srpska vinska pozornica 11. i 12. decembra kad će se ovde odigrati još jedna epizoda Beogradskog salona vina. Kako je najavljeno, za maksimalnu pažnju vinoljubaca, bez ocena i nagrada takmičiće se oko 100 sorti grožđa koje je 70 vinarija pretočilo u čak 500 etiketa. Ukoliko za ova dva dana, kad su vrata Salona otvorena od podneva pa do 20 časova, utrošite pola minuta na svaku pojedinačnu etiketu, možda ćete i uspeti sve da ih probate, ali je veliko pitanje da li se to zove „odgovorno pijenje?”. I opet ćete nešto bitno svakako propustiti, a to su veoma zanimljive i za vinsku kulturu bitne radionice. Jednom rečju, ko bude pio kajaće se, ko ne bude, takođe će se kajati. Ali ko na Salon ne ode, moraće da čeka bar godinu dana do sledećeg...

Glavni program se odvija u Kristalnoj dvorani gde je u jednom delu degustacija 300 etiketa, na Gastro sceni je delikatesna hrana i u foajeu, kao prošle godine, još 100 vina. Prateći program uključuje više od 50 događaja, specijalna predstavljanja vinarija, uparivanje sa hranom, radionice i degustaciju dodatnih 100 vina. Kotizacija za jedan dan staje 1.200 dinara, a kaucija za dobru čašu dodatnih 300. U cenu karte uračunata je poseta pratećim programima ali to važi samo ukoliko ste se unapred najavili i rezervisali mesto u nekoj od sala pošto je broj sedišta apsolutno ograničen.

salon

U oči padaju brojne zanimljive premijere kakva je ona Vranca velike rezerve 2008 Manastira Tvrdoš, vina koje je četiri godine ležalo u bariku i još tri u boci. I Plantaže otkrivaju tajnu Starog podruma, novu premium liniju vina koju predvodi vranac u novoj dimenziji, baš kao što je i potpuno nova linija premium vina vinarije Vukoje uz dve varijacije na temu pinot noir, dok sa juga, iz Tikvešovog Domain Lepovo stiže dugo najavljivani Grand Cuvee. Vertikalne analize vina vinarija Janko, Aleksić, ili šest zlatnih etiketa iz Beča vinarije Belo Brdo kojih više nikada neće biti u prodaji, gotovo su u trenutku popunile raspoloživa mesta na odgovarajućim radionicama baš kao i radionica vinarije Kovačević koja će uz arhivska vina biti prožeta izuzetnim gastronomskim čarolijama iz restorana Vinske kuće Kovačević. A za kraj ili novi početak tu je i premijera penušavca od čiste tamjanike vinarije Temet, da nazdravite sa vinarima za novu, još bolju berbu 2016!

nazad na vrh

Srodni tekstovi