Kurs za profesionalne somelijere u Podgorici

Kurs za profesionalne somelijere u Podgorici

Sedmodnevni kurs za profesionalne somelijere, u oraganizaciji Kluba somelijera Crne Gore, počeo je u nedelju (22. januara) u podgoričkom hotelu „Verde“. Polaznike, njih 25, kroz bogat teorijski i praktični deo obuke vode renomirani domaći i predavači iz svetski najpriznatije somelijerske organizacije Association de la Sommelerie Internationale.

Tokom sedam dana učesnici uče, probaju i ocenjuju raznovrsna vina, od onih slabijeg, do vina visokog kvaliteta. Cilj organizatora je da se oblast somelijerstva, koja je u Crnoj Gori tek u povoju, razvija na kvalitetnim osnovama.

Rada ŠćepanovićOvakvi kursevi su neophodni, profesor dr. Rada Šćepanović

- I dalje imamo veće interesovanje među ljubiteljima vina, nego među ugostiteljima, što govori da oni još ne prepoznaju važnost, pre svega, ulaganja u kadrove i jačanje kadrovskog potencijala u cilju podizanja kvaliteta usluge, kao ni važnost uloge somelijerstva u turističkoj ponudi. Somelijer može značajno podići kvalitet usluge ali i povećati prihode, ne samo u restoranu nego i u kompanijama koje se bave distribucijom pića, specijalizovanim prodavnicama, da ne govorim o razvoju vinskog turizma koji je kod nas još na nivou statističke greške, čak i kod govorimo o velikim i ozbiljnim vinarijama. Stoga, možemo zaključiti da je pred Klubom somelijera Crne Gore veliki posao ali i da ostali moraju dati svoj doprinos kako uspeh ne bi  izostao – ističe predsednik Kluba, Zoran Avramović.

Važnost celoživotnog obrazovanja somelijera, Avramović dokazuje svojim primerom. Nakon dve decenije ugostiteljskog iskustva, učešća na  svetskom takmičenju somelijera u Čileu (2010. godine), te učešća na nekoliko evropskih takmičenja i dugogodišnjeg rada u oblasti obučavanja mladog kadra, opominje da profesiju najpre treba poštovati i braniti znanjem.

- Somelijerstvo se uči, ali ključ njegovog poznavanja je u svakodnevnoj praksi. Zato na našim kursevima osim teorijskog dela uz vrhunske predavače, insistiramo na praktičnom delu, u kome polaznici zaista probaju veliki broj vina. To je jedini put da ova profesija napreduje.

skarabot cesarGosti iz Slovenije, Davorin Škarabot i Sergij Cesar

S ovom ocenom slažu se i gostujući profesori iz Slovenije, Davorin Škarabot i Sergij Cesar, inače članovi ASI, iza kojih su pola veka rada i nekoliko desetina održanih kurseva u evropskim zemljama.

- Vidim da je somelijerstvo ovde počelo ići na bolje, ali ima tu još mnogo posla. Najpre, moramo shvatiti da se uslužne delatnosti sastoje iz dva segmenta, hardvera i softvera. Hardver su u ovom slučaju luksuzni i kvalitetni restorani, dok softver čine ljudi koji u njima rade. Jedno ne ide bez drugog. Zato je važno imati obrazovan kadar koji će ove naučene stvari i primenjivati. Stoga smo i mi strogi u ocenjivanju tog kadra, jer upravo od njih zavisi budućnost naše profesije – kaže Sergij Cesar.

polaznici2

Neki će nakon kursa postati bolji u svom poslu, a neki će postati bolji konzumenti, ali će svako iz svog ugla doprineti višem nivou ugostiteljstva, tvrde profesori.

- Oni koji su došli kao ljubitelji vina treba da povećaju standard usluge tražeći i očekujući uslugu kakvu su naučili da treba da dobiju, a oni koji već rade u ugostiteljskim objektima terba da primene to šta su naučili. Tako se ide napred – objašnjava Davorin Škarabot.

Poznavalac vina, da bi ga shvatio i poštovao, mora znati njegovu prošlost. Zato su polaznici kursa prvog dana učili i o stvaranju vina, njegovim karakteristikama i najčešćim proizvodnim manama.

- Samo stvaranje vina kompleksan je proces, a greške koje nastanu na bilo kojoj od karika lanca proizvodnje (od zemljišta na kojem gajimo lozu, do konačnog proizvoda) ogledaju se u vinu i upravo je zato važno obrazovanje proizvođača, ali i onih koji piju i na kraju prodaju vina. Budući da je sve više onih koji se interesuju za vinarstvo i somelijerstvo, postojanje Kluba somelijera i ovakvi kursevi postali su neophodni – smatra redovna profesorica Biotehničkog fakulteta u Podgorici, dr Rada Šćepanović.

S obzirom na to da je godina tek počela, kakvi su planovi Kluba somelijera u narednom periodu?

- Planirali smo organizovati još dva kursa početnog nivoa na primorju, a ako bude dovoljno interesenata i viši stepen ovog kursa, dok smo za jesen pripremili set novih edukacija. U međuvremenu ćemo organizovati niz kraćih seminara na temu vinskog turizma, enologije i marketinga. To je oblast za koju sam se specijalizovao tokom rada u sektoru za vinski turizam kompanije Plantaže, a imaćemo i druge predavače iz oblasti odnosa sa javnošću i konsaltinga – zaključuje Avramović.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama