Vinarija Lipovac na krilima uspeha

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Vinarija Lipovac na krilima uspeha

Crnogorska vinarija Lipovac postaje sve značajniji takmac kako na crnogorskoj, tako i na regionalnoj vinskoj sceni.

Nakon nekoliko ovogodišnjih značajnih nacionalnih i regionalnih nagrada, među kojima su zlatna medalja za vranac Tellus 2015  na ocenjivanju Dionizijana u Splitu, te upravo osvojeni pehar za visok kvalitet belih, roze i crvenih vina na 84. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu gde su dobili i dve zlatne i tri srebrne medalje, u vinariji sada s nestrpljenjem očekuju irezultate s Decanterovog ocenjivanja u Londonu, gde su takođe poslali svoja najbolja vina.

Vinarija lipovac 10

U međuvremenu, ljubitelji vina u Crnoj Gori imali su ovog vikenda priliku da uživaju u spoju ovih vrhunskih vina i italijanske hrane na vinskoj večeri u restoranu Casa mia u Reževićima. Osoblje restorana, na čelu sa kuvarem Alionom Agom, napravilo je za ovu priliku specijalan meni koji je spojio italijansku kuhinju s crnogorskim vinima. Kroz vinsku priču goste je vodila somelijer Nataša Dodić, a muzičku „podršku“ dao je pevač Mićo Vujović, čiji je mediteranski repertoar dopunio celokupni užitak.

Vinarija lipovac 11

Za početak služene su školjke u roze sosu uz neobičan roze od vranca i šardonea Harmonia Rose 2015. Italijanska pasta papardele sa rakovima savršeno je u nastavku večeri uparena uz belo barikirano vino Idea 2014. Rižoto s pečurkama poslužen je uz vranac Concept 2013, dok je vranac Model 2013 (čuvan kombinovano u barik buradima i amforama) upotpunio trake od govedine s balzamikom i pahuljicama. Konačno, perjanica vinarije Lipovac, vranac Tellus 2015, dobijen posebnom metodom fermentacije, maceracije, sazrevanja i odležavanja devet meseci u amforama i još dva u flaši, uparen je sa fileom specijalno začinjene teletine.

- Ono što karakteriše naša vina jeste da, pored uobičajenog odležavanja u bariku, jedini na Balkanu koristimo u tu svrhu i dve vrste specijalnih amfora – podzemne, pravljene od sedam vrsta gline sa Kavkaza, i italijanske nadzemne amfore od terakote. Na taj način naša vina, osim vrhunske sirovine i recepture koju potpisuje enolog Stefano Kasadei, imaju boju i ukus netipičan na domaćem podneblju – kaže Jovana Vujović, menadžerka vinarije Lipovac.

Vinarija lipovac 9

Za kraj večeri poslužena je torta koju je kuvar restorana specijlno dizajnirao u obliku vinske boce sa motivom vinarije Lipovac, a iz vinarije su obećali da će nas uskoro obradovati i paletom vina za svečane prilike, te onih koja se mogu kombinovati uz elegantne dezerte.

Tekst: Ivana Doclea Boljević

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama