Pad globalne vinske proizvodnje

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Pad globalne vinske proizvodnje

Prognoza o globalnoj vinskoj proizvodnji u 2017. godini predviđa najniži pad u poslednjih 50 godina. Naime, prema ranoj proceni Organizacije za lozu i vino (OIV), globalna vinska proizvodnja opašće na 246.7 miliona hektolitara, što je za osam procenata manje nego u 2016. godini.

Kao glavni razlog pada proizvodnje navodi se mraz koji je proletos pogodio neke od najvećih evropskih proizvođača vina, a zatim i suša koja je vladala tokom leta u Francuskoj, Španiji i Italiji. Ove tri zemlje spadaju među najveće proizvođače vina na svetu, stoga svi gubici na području kontinentalne Evrope imaju trenutan i drastičan efekat na sveukupnu statistiku svetske vinske proizvodnje.

Glavna02

Evropska komisija već je izjavila da očekuje tridesetšestogodišnji pad u evropskoj proizvodnji, dok OIV trenutno procenjuje pad od 23 % u Italiji, 19 % u Francuskoj i 15 % u Španiji.

Izvan Evrope, bilo je izvesnih problema i sa berbom na Novom Zelandu, dok je berba u Južnoj Africi zabeležila neznatni porast, uprkos masovnim šumskim požarima. Kalifornija takođe obećava dobru berbu, dok je u Australiji proizvodnja porasla za pet procenata u odnosu na prethodnu godinu, čineći je trećom uzastopnom berbom u porastu.

Glavna03

Ubedljivo najveća negativna posledica pada proizvodnje u Francuskoj i drugim evropskim zemljama biće porast cena vina iz regiona pogođenih lošim vremenskim uslovima. Tu pretpostavku već potvrđuje činjenica da je Rabobank nedavno objavio izveštaj o naglom skoku cene na grupnom vinskom tržištu usled slabijih berbi tokom 2016. i 2017. godine.

 

nazad na vrh