Beowine 2018: Podgrevanje iluzije

Beowine 2018: Podgrevanje iluzije

Završi se još jedan sajam, još jedan Beowine, koji je ove godine više nego ranije aktuelizovao pitanje može li neki vinski sajam, izložba, pokazna manifestacija, kako god, da bude relevantna ako na njoj nema glavnih aktera s vinske scene. Odgovor je kratak i jasan – ne može! Sve ostalo su nijanse...

O efektima ovakvih i sličnih manifestacija treba da razmišljaju oni koji na njima učestvuju ili ne učestvuju, ali sa stanovišta posetioca ako na nekoj sajamskoj manifestaciji nema Aleksandrovića, Radovanovića, Despotike, u stvari ni jedne vinariju iz Šumadije, koja je trenutno najaktivniji vinski region Srbije, ako tu nema Matalja niti bilo koga drugog iz Negotina, ako svoja vina nisu izneli Jelić, Temet, Cilić, Vinarija Zvonko Bogdan, Janko, Ivanović, Braća Rajković, ako su izostale najuzbudljivije mlade vinarije poput Lastara, Deurića i Bjelice, ako nema ovdašnjih pionira biodinamike kao što su Imperator, McC, Bikicki, ako nema eksperimentatora poput Maurera, kakva je to onda slika vinske Srbije?

Kazaće neko: „Koga nema bez njega se može“. Možda, ali to onda sasvim sigurno više nije događaj koji zaslužuje posebnu pažnju.

Beowine 2018 24

Istovremeno, veliki deo vinarija koje su se pojavile na Beowine 2018 odlučile su se za grupni nastup, što samo po sebi nije problem, čak ima i jasnih prednosti u određenim situacijama. Ali ne i u situaciji kada neke od najvećih i najznačajnijih ovdašnjih vinarija drže svoja vina na jednom burencetu, kao što je bio slučaj sa izložbenim prostorom Vojvodine, gde su (komunistički) ravnopravno jedan uz drugoga stajali burići onih koji imaju samo jednu etiketu na tržištu i proizvodnju od tek par hiljada boca, i oni koji imaju 15 ili 20 etiketa i proizvodnju od nekoliko stotina hiljada ili milion boca! Gde to ima? I na šta to liči?

OK, jeftinije je, mnogi vinari su čak rekli kako ne bi ni došli da nisu buriće dobili besplatno, odnosno da neko drugi nije platio za njih.

Beowine 2018 17

U takvoj situaciji, kada su najbolji uglavnom izostali ili se zadovoljili jednim burencetom, od srpskih vinarija najviše su se raširili sa štandovima oni čija su vina daleko ispod kvalitativnog vrha aktuelne srpske vinske scene. Izuzetak u tom smislu bili su tek Erdevik, Jeremić, Doja i Komuna, koji su doista i imali šta od vina da pokažu na svojim (velikim) štandovima.

Naime, vinarija Jeremić, koji je poslednjih godina izbila u sam kvalitativni vrh srpske vinske scene, uspešno je predstavila svoja vina u improvizovanom ambijentu poznatog beogradskog restorana Kalemegdanska terasa, bilo je takođe pravo zadovoljstvo probati nove berbe iz vinarije Erdevik, čija vina osvajaju sada već i ozbiljna tržišta u inostranstvu, a svakako vredna pomena je i mlada ali originalna vinska priča vinarije Komuna.

Beowine 2018 16

Kada smo kod vrednog za pokazivanje, barem što se srpskih vinarija na Beowine 2018 tiče, nekako najuzbudljivije je bilo ispred (majušnih) štandova na kojima su vina izneli vinari iz Župe. Podrumi Čokot i Botunjac, a zatim i Budimir, Đorđević, Ćosić, te Milanov podrum, nudili su svoje male i velike vinske dragulje u vidu prokupca, tamjanike, te proverenih internacionalnih sorti, ali i pojedinih egzotičnih kao što su jagoda i muskat ruža.

Beowine 2018 21

Bilo je tu i nekoliko zanimljivih beogradskih vinara, Trišić i Pantić, a od manje poznatih Vojvođana koji su se poređali na burićima pažnju je privukla Manufaktura Spasić i njihov odličan prošlogodišnji sovinjon, zatim već pomalo kultni Patkov vinograd sa sve popularnijim rizlingom Knjaz Miškin, pa Vinograd Hopovo iz Iriga, Đurđić iz Sremskih Karlovaca, pomalo skrajnuta s glavne medijske vinske scene Srbije vinarija Do kraja sveta, Duomo koja je iznela samo pino noar, ali vrhunski...

Što se regiona tiče, i tu je utisak ostao aposlutno nepotpun. Naime, s izuzetkom Republike Srpske, koja je došla u gotovo najjačem sastavu, od Podruma Vukoje 1982 i Podruma manastira Tvrdoš, do Anđelića, Sekulovića i Podruma Ačimović, za pravu sliku izuzetno dinamične vinske scene Bosne i Hercegovine i te kako su nedostajale vinarije Nuić, Škegro, Brkić i još par njih iz zapadnog dela Hercegovine.

Beowine 2018 20

Uz (regionalno) nezaobilazne Plantaže, recimo i da je Crna Gora bila relativno dobro pokrivena s još nekoliko manjih vinarija, među kojima su se u Beogradu donekle izdvojile Buk i Lipovac. Ali, ostatak regiona bio je u najmanju ruku zastupljen izuzetno slabo!

Iz Makedonije su izostali svi najbolji (Chateau Kamnik, Stobi, Bovin, Tikveš), iz Hrvatske je na jedan štand stigla šarolika ekipa s tek dve-tri vinarije čija vina nešto znače na hrvatskom tržištu, a iz Slovenije nije bilo baš nikoga!

Beowine 2018 3

Kada se sve to ima na umu, ovogodišnji Beowine iz ugla posetioca (koji je, usput budi rečeno, uz ulaznicu morao da kupi i čašu ako je želeo da proba vina, jer se organizator setio da mu se to više isplati nego da je iznajmljuje!) ne može da bude ništa drugo do puko podgrevanje iluzije o nekakvom značaju vinskog sajma koji je očigledno izgubio poverenje vinara i distributera da baš na njemu predstave svoja vina. Zašto je to tako, najbolje će dati odgovor sami vinari.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi