Sveto mesto vinarije Virtus

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Sveto mesto vinarije Virtus

Vinarija Virtus učinila je prvi značajniji iskorak u oblast vinskog turizma izgradnjom degustacione sale, barik podruma i pridodatim drugim arhitektonskim elementima.

Ova vinarija jedna je od najsavremenije zamišljenih u Srbiji. Rezultati tih ulaganja dobro se vide u broju vrednih međunarodnih priznanja, među kojima su i ona za Najboljeg nacionalnog proizvođača vina prema žiriju AWC nadmetanja u Beču 2017. godine. Ono što su dosad bile lepo izvedene arhitektonske strukture i dosta dobre opreme, najnovijim radovima dovedeno je gotovo u stanje potpuno realizovanih ideja, a radovi se ubrzano privode kraju. Imali smo priliku da uđemo u tek završeni barik podrum, degustacionu salu i brojne druge namenske prostore.

- Zbog nagrada koje smo dobli, uspeha na tržištu, zbog izvoza koji je sve prisutniji, shvatili smo da moramo da ubrzamo investiciju i obezbedimo adekvatne ulove za rad kako kvalitet proizvodnje ne bi došao u pitanje – objašnjava Dejan Stanković, koji predstavlja vinariju Virtus. – Jednostavno, postalo nam je pretesno jer je samo u nekoliko izdvojenih prostorija u kojima smo radili degustacije prošlo dosad oko hiljadu posetilaca, pri čemu smo uvek imali problem kad je grupa veća od petnaest ljudi, kako da ih smestimo a da ih ne razdvajamo.

virtus vino 1
Kreativne zamisli se lakše realizuju u novim prostorima, Milorad Halavanja i Dejan Stanković

Prošle godine i delom ove podignuto je novih 1.000 kvadratnih metara proizvodnog prostora, a kad su se uklonili zaštitni paneli koji su sprečavali da se iz dosadašnje hale vidi epicentar radova, ukazala se hala sa magacinskim prostorom, skladištem i silazak nekoliko metara u dubinu, u barik podrum i degustacionu salu koji se pružaju ispod čitavog platoa koji zahvata kompleks vinarije. Trenutno, Virtus čini 1.750 kvadrata i preostala je samo poslednja faza izgradnje 250 kvadratnih metara, kada se poruši postojeći lovački dom. Tu će biti recepcija uz šest apartmana za goste, restoran i dodatni sadržaji, opisuje Dejan Stanković:

- Ovakav prostor za primanje koji se nalazi na kraju klasične rute za posetioce koja vodi kroz proizvodnju, kroz barik podrum, pored arhive i na kraju završava ovde u sali koja prima do 50 ljudi, bio nam je bukvalno neophodan da bi imali uslove poput onih koje imaju druge velike, ozbiljne vinarije. Ali ova sala nije predviđena za uparivanja vina i hrane ili nekakva veselja, već da se tu probaju vina i da se otvori priča o našim potencijalima i zamislima. U zavisnosti od odabrane opcije kasnije je moguće otići u šetnju, ili na ručak i razne vrste degustacija u sale koje smo do sad koristili u tu svrhu. Znači, ovo je za nas sveto mesto gde se isključivo degustira vino i završava prvi deo posete.      

Tehnolog Milorad Halavanja sada ispred sebe ima moderan barik podrum sa više od dve stotine barik buradi, odvojeni prostor za odležavanje vina u velikim bačvama, lepo zamišljenu i zaštićenu arhivu, posebnu prostoriju za penušavce sa kojima se vredno eksperimentiše, kao i izdvojeni deo za punionicu gde će ići monoblok sistem. Činjenicom da svaka od tih prostorija ima poseban režim održavanja temperature i vlage, Virtus ulazi u red najsavremenije opremljenih vinarija regiona. A kako novi tankovi neprestano pristižu i kako se bliži trenutak podizanja brojnih hektara novih vinograda na već određenim lokacijama, verujemo da će iz rejona Mlave tek krenuti da pristižu one najbolje i najvažnije priče za srpsko vinarstvo u celini.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama