Ima li leka bolestima loze?

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Ima li leka bolestima loze?

Sremski vinari i vinogradari su 7. februara 2019. u Novom Sadu organizacijom panel diskusije o fitoplazmi, odnosno „zlatastom žutilu”, nastavili dobru tradiciju edukacije svojih članova.

Udruženje proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla Srem-Fruška gora ugostilo je predstavnike Poljoprivredne stručne službe, Uprave za zaštitu bilja i Instituta za pesticide i zaštitu životne sredine, koji su ih upoznali sa statističkim podacima vezanim za rasprostranjenost fitoplazme na području Vojvodine, sa posebnim osvrtom na Fruškogorsko vinogorje, kao i predlozima mera koje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ima nameru da sprovede u 2019. godini u suzbijanju ove opake bolesti.

fitoplazma

Najveću pažnju izazvalo je izlaganje dr Bojana Duduka iz Instituta za pesticide i zaštitu životne sredine, koji je osim osnovnih karakteristika bolesti i načina njenog širenja precizirao i proceduru za zaštitu i suzbijanje „zlatastog žutila” u vinogradima koji su već zaraženi. U ovom trenutku jedino rešenje koji nauka može da ponudi jeste primena insekticida na prenosnike bolesti – cikade Scaphoideus Titanus, dva puta u toku juna meseca, uz suzbijanje korova. Ukoliko je čokot zaražen, potrebno ga je izvaditi i spaliti. Ponekad to može da vodi i do krčenja čitavog vinograda.

Budući da komercijalni proizvođači već primenjuju mere zaštite, i manje-više drže zlatasto žutilo pod kontrolom, najveći izvor zaraze predstavljaju oboleli stari, zapušteni vinogradi, bilo da se radi o privatnim posedima u vikend naseljima, bilo o zaboravljenom „nasleđu” nekadašnjih društvenih preduzeća na veoma velikim površinama.

nazad na vrh