Kremen Kamen vlada Balkanom

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Kremen Kamen vlada Balkanom

Kremen Kamen 2016, kaberne sovinjon vinarije Matalj iz Negotinske krajine je po drugi put proglašen za najbolje crveno vino Balkana na ocenjivanju BIWC u Sofiji. Time je ovaj rasni i nepatvoreni kaberne definitivno zagospodario vinskim prostorima od Horgoša do Krita.

Vinar Nikola Mladenović Matalj ne drži se ustaljenih šablona kad je slanje vina na takmičenja u pitanju. Slanje mladog vina kog još nema na tržištu prelazi kod njega polako u manir, ali daje neočekivano dobre rezultate, pa je Kremen Kamen 2016, koji će se na policama srpskih vinoteka pojaviti tek u septembru, očarao stručni žiri tako da mu između 800 etiketa iz preko dve stotine balkanskih vinarija, nameni trofej za najbolje crveno vino. I to po drugi put, posle nadmetanja 2015. godine kad je istu titulu ponela berba 2012., dok je prethodna etiketa Kremen Kamen 2011 zagospodarila srpskom vinskom scenom na Velikom testu najboljih vina Srbije u izboru Vino.rs.

Voćna struktura, primetni ali izrađeni tanini, balans i dužina završnice ovog vina očito su postavili novi etalon kvaliteta kad su u pitanju crvena vina sa ovih prostora. I da ne zaboravimo, vinarija Matalj je iz Sofije uz trofej za Kremen Kamen donela srebra za vina Kremen 2016, Terasa Chardonnay 2017, te bronzu za etikete Terasa Sauvignon Blanc 2017, Crna Tamjanika 2018 i novi beli adut Bagrina 2018.

nazad na vrh

Srodni tekstovi