Gde je nestala Dobra godina?

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Gde je nestala Dobra godina?

Zašto nema na tržištu vina Dobra godina vinarije Temet, ili ga je veoma teško naći, pitanje je brojnih ljubitelja vina koje je oduševila ova kupaža kaberne frana i kaberne sovinjona iz berbe 2011.

Naime, potražnja za ovim ne baš jeftinim vinom prerasla je u pomamu u određenim krugovima i izazvala pomalo ljutnje i nerazumevanja kada ga više nije bilo na tržištu. Šta se dogodilo?

Vlasnik vinarije Temet Nebojša Aleksić, kaže da je imao sreću da mu praktično prva berba u vinogradu bude ubedljivo najbolja. U stvari, ta 2011. godina bila je mnogima u regionu među najboljima u novijoj istoriji. Zato su u Temetu odlučili da izdvoje deo roda u 10 barika i ostave vino da sazreva. U tom trenutku nazirao se samo deo istine koja će se kasnije pokazati, a to je da se u buradima razvija veoma dobro vino. Koliko će dobro biti samo se nagađalo, pa je i ime dobilo ne po tome što će berba kasnije biti proglašena vrhunskom već po filmu „Dobra godina“ u kojem Rasel Krou igra biznismena koji postaje strasni vinar.

- Kad smo napravili to robustno vino i shvatili da ima potencijal, rešio sam da ostane u podrumu kao posebna etiketa s idejom da liniju nastavimo i narednih godina. Tek kasnije sam shvatio da se isto vino ne može napraviti ni 2012, ni 2013. godine, a pogotovo ne 2014. U stvari, ni jedne naredne berbe sve do 2017. godine. Istina, premišljali smo se da nekako u etiketu uvrstimo vino iz berbe 2016, koja je bila nešto bolja, ali smo na kraju digli ruke – kaže Aleksić.

temet 3346
Ljubav, strast i snovi, Nebojša Aleksić

U međuvremenu vinogradi sazrevaju i grožđe je iz godine u godinu sve bolje, tako da su i šanse za redovnije Dobre godine veće.

- Konačno smo definisali table u vinogradu, tačno se zna šta je za Ergo, šta je Dobra godina. Shodno tome radimo operacije već u vinogradu, a kasnije i u vinu. Naravno, ne govorimo o hemiji, jer sve što se koristi organskog je porekla, ali što manje i toga ima to je vino autentičnije i odraz je podneblja s kojeg dolazi. U vinarstvu prioriteti često nemaju vezu s ekonomskom logikom i ne postoji definicija kapitala koja bi opravdala bavljenje vinarstvom. Jer to su pre svega ljubav, strast i snovi, ali istovremeno i ručni rad kojem dajete sve svoje vreme i svu energiju.

Dakle, nova Dobra godina biće iz berbe 2017, a na tržištu ne pre 2022. godine! Treba naglasiti da će sada u njenom sortnom sastavu umesto dva kabernea biti blend prokupca i kaberne sovinjona, te da će boca biti u ekskluzivnom pakovanju. Ako je suditi prema onome što smo imali prilike da probamo u podrumu, Dobra godina ima sve šanse da bude još bolja!

Šta Nebojša Aleksić očekuje od Dobre godine 2017?

- Samo to da naiđemo na razumevanje potrošača, jer one Dobre godine 2011 nema više. I nadam se da će ljudi kada probaju ovo iz 2017. godine razumeti zbog čega nismo hteli da se bavimo improvizacijama iz ranijih berbi. Dobra godina jednostavno zaslužuje maksimalan potencijal, pažnju, razumevanje i na kraju – strpljenje.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi