Srpske vinarije gledaju azijsko tržište

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Srpske vinarije gledaju azijsko tržište

Galopirajući razvoj azijske vinske scene deluje kao magnet na vinare i vinsku industriju širom sveta, pa ni domaći vinari nisu operisani od nade i želje da se nađu na sve žednijem istočnom tržištu.

Apetiti su porasli dodatno nakon prvog organizovanog nastupa u Dizeldorfu na najvećem svetskom sajmu vina ProWein i kad je o srpskim vinima krenulo ozbiljno da se šuška na evropskim prostorima, kao količinski sitnoj, ali kvalitativno ozbiljnoj konkurenciji i jačim inostranim proizvođačima pića bogova.

Ubrzo nakon jubilarnog 25. izdanja Diseldorfa, počele su pripreme za naredni, ProWein 2020, ali u međuvremenu, fokus srpskih vinskih poslenika znatiželjno se okrenuo ka ‚‚bratskim" manifestacijama koje privlače sve veću klijentelu i brojnije izlagače, a reč je o sajmovima ProWineChina i ProWineAsia koje su već sad podjednako popularne i uspešne vinske manifestacije kao i matična u Diseldorfu.

ProWein18 BL69243 640x443

Kompanije koje žele svoje poslovanje da prošire na azijsko tržište, poslednjih su godina redovni izlagači na ovim sajmovima gde je prvi naredni susret zakazan u Šangaju od 12. do 14. novembra na ProWineChina 2019. Sedmo izdanje očekuje brojne nove rekorde, a već prošlogodišnji skup je okupio 750 izlagača iz 39 zemalja i 18.900 posetilaca. Nacionalne štandove imale su vodeće vinske zemlje poput Francuske, Italije, Španije, Čilea, ali i Mađarske, Gruzije i Jermenije. Sa konstantnim rastućim trendom i čistim B2B konceptom, ProWineChina je brzo postao vodeći sajam vina na kineskom tržištu pa je za nastup interesovanje pokazao veliki broj srpskih kompanija. Neke od domaćih vinarija su u prethodnim godinama već samostalno učestvovale kao izlagači, ali ove su godine Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbije konačno prepoznale izvozni potencijal na dalekoistočno tržište, pa će u novembru prvi put biti organizovan nacionalni štand na ProWineChina.

CVZ NEWS2018 ProWineChina Prev

Na prostoru od 78 kvadratnih metara, što je daleko više nego što je imao štand u Dizeldorfu, nastupiće 11 srpskih vinarija i tri destilerije, a osim njih očekuju se i tri samostalna izlagača. U ovom trenutku, za put u Kinu spremaju se vinarije Aleksandrović, Aleksić, Čoka, Erdevik, Fruškogorski vinogradi, Rubin, Temet, Doja, Toplički vinogradi, Trivanović i Zvonko Bogdan, dok će samostalno ići Vista Hill, DNV Wines i Toplički vinogradi koji žele i samostalno da se istaknu, a od rakijaša destilerije BB Klekovača, Simex Original i Zarić Destilery.

Uz Srbiju će na ovoj manifestaciji svoj debi imati i nacionalni štand Bugarske.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama