Vino-brend: Tri Morave su zlatna ribica

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Vino-brend: Tri Morave su zlatna ribica

Ako na srpskom tržištu postoji vino koje do detalja determiniše brend iz koga izrasta i koji gradi istovremeno, onda se tu govori o belom vinu Tri Morave.

Sinonim za tri značajne rečne žile kucavice centralne Srbije, za vinarijama najbogatiji vinogradarski rejon, za jednu od najperspektivnijih domaćih sorti u kupaži sa još dve autohtone, ovo je vino vinarije Temet iz Lozovika kraj Jagodine na ozbiljnom putu da se svrsta u hall of fame, ne samo domaćeg vinarstva već i regionalnog. Uostalom, kao i sama vinarija, proglašena za najbolju u Srbiji 2019. godine.

Dosta srpskih vina putuje i stiže do SAD ili Japana, ali su raritetna ona koja se danas prodaju u ex-YU regionu, od Makedonije do Zagreba, a upravo tu, zasluženo osvojenu privilegiju ima blend 45 % smederevke, 45 % tamjanike i 10 % morave iz berbe 2019 pod imenom Tri Morave Belo. Jednom rečju, ovo vino se pije i to čitave godine, nezavisno od sezone, praznika i proslava, bez obzira na činjenicu da li dotična berba nosi srebrno odličje sa Decantera, titulu Superbrands ili bilo koju drugu.

Omamljujuća muskatna slast tamjanike na mirisu tera konzumenta da nos gurne duboko u čašu gde će naći fina nabore zove, lipe, kamilice i drugog žutog poljskog cveća. Korpu krušaka i bresaka pripremiće smederevka dok bi za hrskavost, svežinu pa i dozu mineralnosti okrivili onaj najmanji, ali evidentan udeo morave. Prvenstveno pitko vino, ovom kompleksnom harmonijom nota dostiže i daleko viši cenovni razred od onoga u kome se nalazi, pa je to još jedan adut zbog koga Tri Morave Belo treba ozbiljno uzeti u razmatranje u svakoj hedonističkoj prilici a pogotovo uz belo meso peradi i paste sa odgovarajućim belim sosovima. No, ima tu dovoljno kiseline i strukture da se pomalo zelenkasto i osvežavajuće izbori sa širokom paletom specijaliteta, od sarme do deserta. Jednostavno, vino koje ne poznaje granice.

NOVE ETIKETE

Kompletna linija vina Tri Morave nedavno je presvučena u potpuno novo ruho. Tendencija prema održivom postojanju i reciklažnim materijalima i dalje je uočljiva te ovo vino pažnju na polici ne privlači kitnjastim fontom ili zlatotiskom, naprotiv. Neobično utegnuto visokom etiketom koja obavija kompletnu bocu, strogo određeno i pravilno, kao predvodnik brenda ističe samo sopstveno ime ispred čitave kompleksne priče u pozadini.

A paralelno sa pojavom vina Tri Morave, izgrađena je moderna, rekli bi jedna od najlepših vinarija u Srbiji na izuzetnom mestu. U međuvremenu okružena je mladim vinogradima koji iz godine u godinu daju sve značajnije rezultate, tako evidentne i na najvećim svetskim nadmetanjima. Posebnu pažnju privlači dizajn etiketa koje minimalizmom, vezom sa istorijom ali i ekologijom jasno ocrtavaju filozofiju kreativnog Temet tima što im donosi brojna međunarodna priznanja i nagrade u tom segmentu. Konačno, konverzija ka organskoj proizvodnji, izgradnja još jednog objekta, nabavka amfora, jasno ukazuju na to da je Srbija na putu da dobije još jednog legendarnog vinara uz njegovo  buduće legendarno vino regiona.

Konačno, Tri Morave nije samo jedno belo vino već brend koji je u međuvremenu obuhvatio i crvenu etiketu, penušavce, pa potom i najvišu kategoriju „rezerve" iz koje je vino Tri Morave rezerva crveno 2016 osvojilo čak dve šampionske titule prošle godine, dok je bela rezerva trijumfovala u kategoriji najboljeg vina od autohtone ili novostvorene sorte.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama