Braća Rajković: Erupcija zlatnih župskih vina

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Ovo iz našeg vinograda je pravi onyx, balkanski vinski dragi kamen, potvrđuju Braća Dragomir i Miodrag Rajković Ovo iz našeg vinograda je pravi onyx, balkanski vinski dragi kamen, potvrđuju Braća Dragomir i Miodrag Rajković

Za vinariju Podrum Braća Rajković iz sela Gornja Zleginja vreme kao da se meri decenijama, dok je broj tri očigledno sudbinski vezan uz vredne ljude koji vinariju vode. Možda se baš zato njihovo najpoznatije, a neki će reći i jedno od najboljih srpskih crvenih vina, zove samo 33 (Tridesetrojka)!

Uostalom, na ovogodišnjem balkanskom vinskom nadmetanju BIWC, Rajkovići su osvojili dva dupla zlata i dva obična! Pa i to je 2 x 3 zlata, zar ne?

U 186 godina dugoj vinskoj istoriji ova župska familija dobijala je izuzetno vredne nagrade i činila kapitalne poteze za srpsko vinarstvo, da bi onda reč o njima povremeno i pomalo zapala za prelepe župske bregove iscrtane vinogradima. Tako je predak Miloš Rajković 1933. godine primio Pohvalnicu kralja Aleksandra I Karađorđevića za vino od autohtone župske sorte rskavac. U čast ovog događaja nastalo je vino 33 koje je sa Decantera 2013. godine donelo prvu bronzu iz premijum cenovne kategorije u Srbiju, dok je predak Vladimir Rajković 1962. godine posadio najstariju plantažu pino noara u Srbiji!

rajkovic 33 pocetna
Čuvena etiketa 33 dobila je sada i beli pandan u barikiranoj tamjanici

Prava erupcija medalja i nagrada zasula je Rajkoviće nedavno u trenutku kada spremaju izlazak na tržište brojnih noviteta. Sve je zapravo počelo krajem 2019. godine kada je Sofia Cuvee, crvena kupaža merloa, kabernea i kaberne frana osvojila zlatnu medalju, prvo u Bergamu, a odmah potom i u Beču na AWC.

Sledi ovog leta ogroman uspeh na Balkanu. Rajkovići su jedina srpska vinarija koja je osvojila dva dvostruka BIWC zlata ikada, pri čemu ono za vino Sofia Rose, nastalo od tri klona pino noara namenski sađenog za roze, ujedno predstavlja i pobedu u nacionalnoj konkurenciji.

Dugo smo čekali da se neko desertno vino sa naših prostora istakne u međunarodnoj konkurenciji, a to se upravo ovde dogodilo. Sofia Tamnjanika Late Harvest 2017, koja će uskoro na tržište u ograničenoj seriji, vino je  nastalo kombinacijom kasne berbe, plemenite plesni i sasušenih bobica. Kao najbolje slatko vino iz Srbije zasijalo je dvostruko zlatnim sjajem.

Uspeh su najvrednijim medaljama upotpunili prokupac pod etiketom Princ Rskavac 2018 i crvena slavna kupaža 33 iz berbe 2016. Čini se da je to i više nego dovoljno pogonskog goriva za novitete koji se ubrzano pripremaju da krenu pred publiku.

Sofia tamjanika1
Tradicija i višestruko potvrđeni kvalitet, deo portfolija vinarije Podrum Braća Rajković

Za početak, u potpunosti je redizajnirana etiketa za tamjaniku Sofia. Iz podruma je takođe na svetlo dana izašla premium bela 33, kao barikirana tamjanika iz berbe 2018. Diskretni tonovi srpskog hrasta samo upotpunjuju aromatski kompleks sorte, te doprinose kompleksnosti ukusa.

Izuzetno zanimanje izazvaće kompletna paleta tri razna desertna vina koja toliko nedostaju srpskom vinskom portfoliju. Pored dvostruko zlatne kasne berbe Tamjanika Late Harvest 2017, ljubitelji ovog stila vina biće u prilici da piju poslasticu od crne tamjanike, baš kao i specijalno desertno vino od sorte traminac.

Da li je to mnogo noviteta za domaće tržište, pitali smo braću Dragomira i Miodraga Rajkovića?

- Ova je godina za nas bila teška, čak dva puta nas je tukao grad, ali smo upornim radom u vinogradu uspeli da sačuvamo rod i kvalitet grožđa. A onda je nastupila sunčana jesen tako da smo već obrali pino noar za Sofia Rose, kao i tamjaniku koja je pored svih nedaća odličnog kvaliteta. Očekujemo s pravom da Sofia Tamjanika iz berbe 2020 bude odlična, a kako je u najavi još dosta sunčanih dana ne žurimo sa berbom merloa, kaberne frana i sovinjona, širaza, malbeka, vionjea. Eto, vidite i sami, očekuje vas još mnogo iznenađenja iz Podruma Braća Rajković.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi