Janko ponovo osvojio Beč

  • Objavljeno u Vesti
Janko ponovo osvojio Beč

Drugu godinu za redom vinarija Janko iz Smedereva najbolja je srpska vinarija prema ocenama prestižnog vinskog nadmetanja u Beču AWC 2020. Ponovljen je i prošlogodišnji uspeh osvajanjem takozvane dve zvedice koje se dodeljuju vinarijama koje u ukupnom zbiru šest najbolje ocenjenih vina imaju najmanje 537 poena.

Janko definitivno ove godine vlada u crvenom sektoru! Zlato za vina Bifora 2016, Stari Zavet 2016, Zavet 2017 i srebrna odličja za Crveni Zapis 2017, Testament 2016, Misija Barik 2016, Vrtlog 2017, Misija 2019, te preporuka za sveži Sauvignon Blanc 2019, dokaz su da smederevska vina imaju šta da pokažu i ponude svetskoj vinskoj sceni. Zanimljiva je i činjenica da su osim vina Vrtlog 2017, Misija 2019 i Sauvignon Blanc 2019, koja su iz novih berbi, sva ostala identična kao prošle godine.

- Nisu, jer osim ova tri vina, ostala su starija za godinu dana - kaže vlasnik vinarije Janko Dragan Vasić uz konstataciju da su prošle godine osvojili po dva zlata i u beloj i u crvenoj konkurenciji, dok su ove godine samo crvena vina pokupila zlato.

AWC SterneSticker2020 2Star PRINT

Vina Stari Zavet 2016 i Zavet 2017 popela su se po stepenicu više od prošlogodišnjeg srebra. Znak da je dobro slati crvena vina što su starija?

- Apsolutno. Zato i nisam slao mlada crvena vina već ona koja su u prometu i biće još duže vremena. Svakako da treba slati starija vina, posebno ona u kojima dominira kaberne. Za merlo nije problem ako je mlađi, ali kod kabernea treba sačekati da sazri. Nama se redovno dešava da prodajemo vina koje još ne dostignu sav potencijal, a kada se to konačno dogodi više ih nemamo. I to nam je generalno najveći problem.

 Posmatrajući ovu i prošlu godinu, širaz Bifora 2016 je postao najviše nagrađivani i najbolje ocenjeni srpski širaz.

- Sada je to definitivno najbolji širaz koji je ova zemlja iznedrila, jer je i ocena 91,4 viša nego lane - ponsno tvrdi Janko. - Testament je osvojio možda „samo“ srebro, ali je ocenjen sa 89,3 poena što znači da se opasno primakao zlatu. A baš taj merlo sa 15% alkohola odrasta i na svakom ocenjivanju je sve bolje ocenjen. Krenuo je sa 87 poena na Decanteru da bi sad prišao broju 90, što znači da je to još uvek mlado vino. Stari zavet je osvojio 91,3 poena, Zavet 90,9, barikirani Chardonnay Misija se ove godine zaustavio na 89,3 poena, ali se to nipošto ne može smatrati neuspehom jer je samo za dlaku iza prošlogodišnjeg zlata.

Šta reći, držimo ti pesnice Janko i za dogodine.   |

nazad na vrh