Furmint koji pravi razliku

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Furmint koji pravi razliku

S izuzetkom tamjanike, koja kao usvojena ovdašnja sorta ima kakav-takav identitet i priču, te pojedinih morava, autentičnih belih vina Srbije, tačnije onih koja bi doista pravila razliku u odnosu na ostatak regiona, nema previše. Zato je vino od sorte furmint vinarije Sagmeister iz Kanjiže potencijalno izuzetno važno za srpsku vinsku scenu.

Naime, od kako je 2019. godine Furmint Kew 2016 proglašen za najbolje belo organsko vino Srbije interesovanje među ljubiteljima vina za ovom, kod nas, nedovoljno poznatom sortom nikada nije bilo veće. A u pitanju je grožđe koje je donelo slavu slatkim botritičnim vinima iz mađarskog Tokaja, ali koje istovremeno može da ponudi i strukturna, lako dopadljiva vina živih kiselina, s vidljivim otiskom podneblja i sastava zemljišta kada se koristi za proizvodnju suvih vina. A uprava takva vina pravi Erne Sagmajster, vlasnik vinarije Sagmeister koja ubrzanim koracima ulazi u red najcenjenijih srpskih vinarija danas.

Sagmajster je proteklih godina tržištu ponudio čak tri single vineyard furminta s Fruške gore, svako vino uzbudljivo na svoj način, pomenuti Furmint Kew, Furmint Kanias i Furmint Devas. Ako je suditi po nedavno promovisanom Furmint Kanias 2017 Sagmeister, priča o autentičnom belom vinu Srbije dobiće ove godine nov argument.

Sagmeister 2021 8
Furmint Kanias 2017 Sagmaister nastavlja uspeh prethodnih berbi

- To nije sorta koja poseduje jake ukuse i mirise, dosta je tvrda, muška sorta. Zato je dobra da pokaže razlike na položajima jer ne tera svoje, nego predaje ono što uzme iz zemlje. Nema jak karakter, poseduje punoću šardonea, ali i kiseline bliže rizlinzima - objašnjava Sagmajster.

Napravljen uz minimalne intervencije u podrumu, Furmint Kanias 2017 Sagmeister s 13,5% alkohola predstavlja savršeno skladno vino protkano nežnim aromatskim tonovima kruške, vinogradarske breskve i herbalnih nota. Punog ukusa, zaobljeno i jedro, te naglašeno mineralno i sa dugom završnicom u kojoj dominira citrusno voće, ovo je vino koje u čaši objedinjuje praktično sve što neko vino čini uzbudljivim. Ako bi tražili blisku paralelu, onda bi to mogla da budu čuvena francuska Chenin Blanc vina iz doline Loare ili burgundski Puligny-Montrachet, ali i vrhunske žilavke iz Hercegovine.

Grožđe dolazi iz organski uzgajanog vinograda odmah uz Nacionalni park Fruška gora, na nadmorskoj visini od oko 280 metara iznad sela Neradin, s čokota čiji se rod kreće oko 800 grama. Brano je ručno, nakon čega je u vinariji napravljen odabir najboljih grozdova koji su zajedno s peteljkom lagano presovani i zatim je šira prebačena na spontanu fermentaciju u veliku burad od 500 litara od srpskog hrasta.

Sagmeister 2021 6
Krupnim koracima ka vinskom vrhu Srbije, Erne Sagmajster sa svojim vinom Furmint Kanias 2017

- Fruška gora je nekada bila poznata po furmintima. Čak ima istorijskih podataka koji ukazuju da se furmint odatle u 13. veku širio dalje na Mađarsku i okolne države i regione, ali je u 20. veku gotovo iskrčen kod nas i sve skupa ima ga na nekih četiri-pet hektara - kaže Sagmajster. - Što je velika šteta jer se radi o sorti koja daje raznovrsna i kompleksna vina s velikim potencijalom za odležavanje.

Recimo i to da je Furmint Kanias 2017 Sagmeister flaširan u 2.600 boca koje mogu da se kupe u Vinomondu Zemun -Vinoteka Tintor i u Organskom Podrumu na Dorćolu, te da će do leta na tržištu biti dostupno još oko 3.000 boca Furmint 2017 Sagmeister, što je blend roda iz sva tri Sagmajsterova vinograda na Fruškoj gori.  |

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi