U društvu najboljih na svetu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
U društvu najboljih na svetu

Vest da je sa ovogodišnjeg Decanter WWA ocenjivanja u Londonu jedna od zlatnih medalja otišla u vinariju Zvonko Bogdan, za njihovo premijum crveno vino Cuvee No1 iz berbe 2019, iznenadila je vinsku javnost. Ne zato što se tako nešto dogodilo po prvi put, već zato što je ovo treći put i to za redom!

Kako je Cuvee No1, uz ostala premijum vina vinarije Zvonko Bogdan, postao jedno od najbolje ocenjenih vina na planeti?

Pre tri godine na istom takmičenju Cuvee No1 iz 2016. osvojio je prvu zlatnu Dekanterovu medalju za Srbiju posle dugog niza godina. Naredne godine stigla je još jedna za Cuvee No1 2017, ali i za Icon Campana Rubimus 2017, još jedno premijum crveno vino vinarije Zvonko Bogdan, što je takođe bio prvi put da neka domaća vinarija osvoji dva zlata istovremeno. Napokon, uspeh je podvučen ove godine novom zlatnom medaljom, sa vrtoglavih 95 poena za Cuvee No1 iz 2019.

Tako je Cuvee No1 postao jedino crveno vino iz Srednje i Jugoistočne Evrope koje je tri puta za redom, iz tri različite berbe osvojilo zlatnu medalju i ocenjeno ocenom višom od 95 poena na DWWA takmičenju! Takve potvrde za kontinuirani kvalitet iskazane bodovima i priznanjima najstrožih svetskih ocenjivača i kritičara vina mogle su do sada da očekuju samo najslavnije vinarije iz velikih i poznatih svetskih regija. Čak i tada, samo u izuzetnim slučajevima se dešavalo da neko za tri uzastopne berbe osvoji 95 i više poena!

fali cuvee 2017

Da li to znači da Cuvee No1 pripada društvu najboljih vina sveta, rame uz rame sa slavnim bordovskim, toskanskim ili kalifornijskim vinima?

- Ne stvaramo vina da bismo se upoređivali sa drugima, stvaramo ih sa idejom da iz našeg teroara izvučemo najbolje i to spakujemo u bocu – kaže na to Srđan Lukajić, enolog vinarije Zvonko Bogdan. - Za mene je posebno važno što je naša vera u kvalitet i izvlačenje maksimuma iz svake berbe prepoznata i na međunarodnoj sceni. Publika uvek može da računa na najbolje u boci našeg vina. A kada je godina takva da znamo da nećemo moći da dostignemo ono što smo zacrtali, mi tada svoja premijum vina i ne pravimo za tržište. Iz tog razloga, na primer, nismo pustili u prodaju Cuvee No1 iz berbe 2018.

Postoji stara izreka da se dobro vino pravi u vinogradu, što je slučaj sa svim velikim vinima sveta, pa je tako, očigledno, i u vinogradima vinarije Zvonko Bogdan.

- Sva zlata koje smo do sada dobili zapravo su potvrda specifičnosti i potencijala koje nudi naš teroar. Kvalitet i elegancija dolaze iz vinograda, ali i zbog načina rada. Naši vinogradi sa crnim sortama prostiru se na dvadeset sedam hektara od čega desetak smatramo premijum pozicijama. Tu su četiri posebne parcele na kojima je merlo i po jedna kaberne sovinjona i kaberne frana. Grožđe koje dolazi odatle je osnova za Cuvee No1 i Icon Campana Rubimus. Biramo samo najbolje, pažljivo odlučujemo o momentu berbe i vršimo strogu selekciju. Grožđe sa svake posebne parcele fermentiše i odležava u prvo vreme potpuno odvojeno, kako bismo do kraja ispratili proces i kvalitet – otkriva Lukajić.

12
Uz strogu selekciju kvalitet i elegancija naših vina dolazi iz vinograda, Srđan Lukajić, enolog vinarije Zvonko Bogdan

Prema njegovim rečima najnoviji Cuvee No1 2019 razlikuje se od prethodnika po nešto većem udelu kaberne sovinjona i kaberne frana u kupaži kojih sad ukupno ima četrdesetak odsto, dok je osnova merlo kao i ranije. Grožđe se pažljivo tretira i fermentacija počinje bez muljanja bobica, a maceracija traje ukupno oko mesec dana. Posle toga u drvetu vino odležava u proseku oko 15 meseci. Za Cuvee No1 koristi se kombinacija francuskog, slavonskog i američkog hrasta, a oko trećina buradi je nova. Tako nastaje vino koje odlikuju kompleksan miris, snažan pečat podneblja, diskretan uticaj drveta i bogata, slojevita struktura uz savršen balans i neprevaziđenu eleganciju.

Koliko je kontinuitet u kvalitetu važan u vinariji Zvonko Bogdan potvrđuju rezultati i ostalih vina iz premijum linije. Na ovogodišnjem ocenjivanju The Balkans International Wine Competiton, od devet vina vinarije Zvonko Bogdan, čak šest je osvojilo zlatnu medalju uz jedno duplo zlato za Icon Campana Rubimus 2019. Uz dva srebra to je takođe najbolji rezultat koji je jedna vinarija ostvarila u istoriji ovog takmičenja ukoliko se uzme u obzir odnos broja poslatih i zlatom nagrađenih vina gde nijedno od poslatih vina nije dobilo manje od srebra. Slično je i sa Dekanterovim ocenjivanjem jer statistika kaže da je u poslednje četiri godine na ovom nadmetanju ocenom između 90 i 94 poena ocenjeno čak 14 vina vinarije Zvonko Bogdan, dok ove godine ocenu nižu od 90 nije dobilo nijedno poslato vino.

Osvojiti visoke poene uglednih svetskih vinskih kritičara, ili trofeje i velike medalje na međunarodnim ocenjivanjima vina, san je mnogih vinara i cilj do kog se stiže samo posvećenim i mukotrpnim radom. Još je teže, skoro i nemoguće godinama biti u vrhu sa gotovo celom svojom ponudom vina i to na različitim takmičenjima u kontinuitetu. Vinariji Zvonko Bogdan uspelo je baš to!

Time je ova vinarija postala je jedan od najvažnijih ambasadora Srbije u svetu vrhunskih vina, a trud njenih vinara cenjen globalno. Ova impresivna vinska kuća nudi autentičnu interpretaciju svog teroara i sasvim nov pogled na ono najbolje u domaćoj kulturi vina, pri čemu enolozi i vinogradari vinarije Zvonko Bogdan s pravom mogu da kažu da su počeli da ubiraju najlepše plodove dugog i mukotrpnog rada tokom koga su s ljubavlju unapređivali rad i u vinogradu i u vinariji stvarajući otmena, raskošna i pouzdana vina u koja se ljubitelji vina iz berbe u berbu iznova zaljubljuju i kojima sa razlogom veruju. Danas su to vina u društvu najboljih na svetu. A to je još uvek samo početak...   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi