Vranac Aksios za novog Mitropolita crnogorsko-primorskog

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Vranac Aksios za novog Mitropolita crnogorsko-primorskog

Suvo crveno vino, vranac Aksios sa kontrolisanim geografskim poreklom, stiže pred publiku iz podgoričke vinarije Plantaže kao posebna serija proizvedena u čast ustoličenja Njegovog visokopreosveštenstva gospodina Joanikija za Mitropolita crnogorsko-primorskog 5. septembra u Cetinju.

Urađen u svega 1.500 boca Aksios je namenjen službi u pravoslavnim svetinjama, biće distribuiran od strane SPC, ali i promovisan i služen na gala ručku koji Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori organizuje u vinskom podrumu Plantaža Šipčanik u povodu svečanosti ustoličenja.

Tokom vekova, zbog svojih izuzetnih osobina da se izbori sa prirodom dajući bogate plodove i vino harmonično i mirisno sa lepim taninima, vranac je izbio na vrh popularnosti, postao najpoznatije grožđe Balkana i svakako najveći crveni autohtoni vinski brend čitavog regiona, a zbog svoje intenzivne crvene boje uzgajao se i uzgaja u manastirskim vinogradima na radost bratije, ali i svih koji obilaze svetinje u potrazi za mirom.

 Inače, jedna od najstarijih crnogorskih vinarija Plantaže proizvela je prve sertifikovanje klonove ove sorte u regionu što samo znači da nas nova velika iznenađenja od vranca tek očekuju.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi