Vinistra 2022, traži se najbolja malvazija na svetu

  • Objavljeno u Info
Fotografije: Neven Jurjak Fotografije: Neven Jurjak

U Poreču se od 6. do 8. maja u dvorani Žatika održava tradicionalna, 28. po redu Vinistra, izložba vina od sorte malvazija. Ali koja će biti šampion među njima doznaće se pre zvaničnog otvaranja.

Naime, na međunarodno takmičenje Svijet malvazija koje se održava od 5. do 8. aprila u hotelu Parentium Plava Laguna u Poreču do sada je stiglo 273 uzoraka vina od ove sorte iz čak deset zemalja dok će se na okupu naći žiri od 70 sudija iz 15 zemalja.

U trci su malvazije iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Italije, Grčke, Španije, Nemačke, SAD i Portugala. Najavljeni su brojni noviteti u sistemu ocenjivanja, a među sudijama su poznata svetska imena kao što su MW Karolin Gilbi, dugogodišnja predsednica ove ocenjivačke komisije, Tomas Kostenobl (Costenoble), enolog i direktor Concours Mondial de Bruxelles, dva puta najbolja somelijerka Srbije Đurđa Katić, te aktuelno najbolji somelijer Hrvatske Ivan Jug. A da će ovogodišnja Vinistra doneti puno novoga istakao je Nikola Benvenuti, predsednik udruženja vinogradara i vinara Istre, Vinistra.

- Na ocenjivanju imamo nekoliko noviteta. Za zlatnu medalju potrebno je imati 90 i više bodova, uveli smo platinu za sve one iznad 95 poena, a imamo i kategoriju Best in Show koja će pripasti najbolje ocenjenoj malvaziji na svetu. Šampione ćemo tradicionalno otkriti uoči Vinistre.  |

Pripremio: Tomislav Radić
nazad na vrh