ProWein opet u punoj brzini

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
ProWein opet u punoj brzini

Najveći profesionalni svetski sajam vina i jakih alkoholnih pića, te HoReCa i druge opreme ProWein 2022 u Dizeldorfu, vratio se na globalnu scenu na zbilja impresivan način nakon dvogodišnje pauze izazvane pandemijom.

Tokom tri dana je u 13 izložbenih hala oko 5.700 izlagača iz 62 zemlje učinilo da raspoloženje kod više od 38.000 posetilaca iz 145 zemalja bude blistavo.

Da je ProWein centralni događaj i vrhunska međunarodna poslovna platforma u oblasti vina i jakih alkoholnih pića bilo je više nego jasno već od prvog momenta i otvaranja kapija sajma. Kao i to da ga ovakav format, gde se sve odvija uz interakciju, degustacije uživo, te obimni profesionalni prateći program – čini nenadmašnim.  

IMG 0417

Srbija je imala najveće i najzapaženije prisustvo u Dizeldorfu do sada. U organizaciji Privredne komore i Razvojne agencije Srbije na srpskom nacionalnom štandu u hali 11 predstavilo se 14 izlagača, osam vinarija i šest destilerija. Vinarije Trivanović, Rubin, Erdevik, Doja,  Aleksić, Virtus, Temet, i Čoka Plus imale su šta da prikažu potencijalnim kupcima sa svih strana sveta, baš kao i rakijski program koji uvek privlači pažnju a predstavili su se: Promont grupa, RB Global, Jelički Dukat, Akov, Simex Original i Veljko i sinovi 1994.

Peti put zaredom samostalni štand držala je Destilerija Zarić u delu sajma koji je tematski odvojen za jaka alkoholna pića.

O ukupnom utisku najviše se čulo iz redova organizatora. Tako je Nemački institut za vino DWI, kao konceptualni sponzor sajma ProWein naglasio da su izlagači bili zadovoljni samom činjenicom da su nakon trogodišnje pauze ponovo bili u mogućnosti da vode razgovore licem u lice sa kupcima. Na teškoće organizovanja manifestacija u poslednje vreme osvrnuo se i Erhard Vinkamp, generalni direktor Messe Dusseldorf:

-  Zbog kovid talasa morali smo u prvom kvartalu godine da odložimo sve naše prolećne sajmove za mesece maj i jun i čak otkažemo jedan od sajmova. Upravo smo zato posebno zahvalni izlagačima i posetiocima što su podržali ova odlaganja i što su stali iza sajma ProWein, ali je pritom očigledno kako se poverenje isplatilo jer nam izlagači prijavljuju brojne sklopljene poslovne dogovore.

ProWein22 FS12105

Da je gotovo dve trećine posetilaca zapravo u svojim firmama uključeno u donošenje odluka o poslovnim aranžmanima naglasio je Mišel (Michael) Degen, izvršni direktor Messe Dusseldorf i dodao:

- Izuzetno visok nivo internacionalnosti na strani ponude i potražnje, specifičnost je koja ProWein izdvaja od svih drugih događaja. To je jedini međunarodni sajam koji pokriva celokupno svetsko tržište. Preko 25.000 profesionalaca iz specijalizovane oblasti trgovine pićima, maloprodaje hrane i HoReCa sektora, doputovalo je u Dizeldorf radi ove manifestacije.

Prezentacije su se većinom prirodno fokusirale na bela vina iz 2021. godine koja su svežinom i gipkošću naišla na odličan prijem nemačkih i drugih stručnjaka za vino.

- Nova postavka prostora i rasporeda u halama doprinela je tome da je bilo više vremena za razgovore sa kupcima i da je generalno vladala veoma profesionalna atmosfera pri čemu su stručni posetioci bili više koncentrisani na evropski region – primećuje Monika Reule, generalni direktor DWI.

IMG 0418

Kad je reč o posetiocima najviše ih je bilo sa prostora Evrope, a potom Severne i Južne Amerike, Azije, Afrike, Australije. U proseku su posetioci proveli po dva dana na sajmu a prema branši najviše je bilo profesionalaca iz segmenta specijalizovana trgovina (28%), za kojom slede restorani/kafane/kafei i barovi (17 %), uvoz i izvoz (10 %).

Naredne godine se pro Wein vraća u svoj tradicionalni termin održavanja od 19. do 21. marta, dok je kalendar ostalih sajmova u ovoj organizaciji, ogranaka Pro Wein sledeći:

  • ProWine Singapur: 5. - 8. septembar 2022
  • ProWine Sao Paulo: 27. - 29. septembar 2022
  • ProWine Mumbai: 17. - 18. oktobar 2022
  • ProWine Shanghai: 8. - 10. novembar 2022
  • ProWine Hong Kong: 10. - 12. maj 2023

Ažurirane informacije na sajtu Pro Wein  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi