Nadmetanje grašca iz čitavog sveta

  • Objavljeno u Info
Nadmetanje grašca iz čitavog sveta

Novoformirano međunarodno ocenjivanje vina od sorte grašac Grow du Monde 2022 održano na Petrovaradinu juna ove godine iznedrilo je pregršt trofeja i medalja od kojih su brojne najvrednije nagrade pripale srpskim vinarijama.

Ukupno je podeljeno pet trofeja i isto toliko platinastih odličja uz 26 zlatnih i više od 70 srebrnih i bronzanih medalja.

Graševina, Olaszrizling i Welschriesling uzeti su kao osnova za ime takmičenja vina od sorte koja raste širom Centralne Evrope i dunavskog basena i poznata je još kao italijanski rizling, grašac beli, laški rizling… Zbog širokog dijapazona stilova koje omogućuje i nadmetanje je podeljeno u veći broj kategorija.

Trofej za mladi grašac osvojilo je mađarsko vino Balaton Olaszrizling 2021 Zelna Borászat, dok je platina pripala vinu vinarije Verkat, Grašac beli 4.0 2021.

Trofej za zreli grašac pripao je vinu Graševina Mitrovac 2016 Krauthaker, dok su platinaste medalje osvojili Grašac Grand fru 2020 Vinčić Winery, Grašac 26A 2019 Vinum i Graševina Velika berba 2011 Iločki podrumi.

Trofej za oranž vino od grašca osvojila je vinarije Vinčić za vino Grašac Amfora 2017.

Trofej  za najbolji penušavi grašac otišao je prema očekivanju u Sremske Karlovce vinariji Vinum za vino Dina 2018.

Trofej za slatko vino od grašca osvojila je Graševina IBPB 2015 Papak, dok je platinastom medaljom nagrađeno vino Graševina Križevci 1990 Badel 1862.   |

nazad na vrh