Najbolja vina Italije 2012

  • Objavljeno u Info

sala-principalePromocija prestižnog izdanja, knjige „Guida ai migliori vini d'Italia 2012” (Vodič kroz najbolja italijanskih vina 2012), okupila je 5. novembra u Meranu mnoga značajna imena vinske „čizme”.

best-italian-vines-bokAutori Iana D'Agate i Massima Comparinija posebnu pažnju su obratili na to da se kvalitet vina određuje isključivo „blajnd testom”, odnosno da nisu bitna etablirana imena, da se u fokus stave autohtone sorte, biološke odlike, organski načini uzgoja, biodiverzivnosti i biodinamika. Takođe, s obzirom na ekonomsku situaciju u kojoj se nalaze Evropa i posebno Italija, jedna od bitnih odrednica vodiča je odnos cena - kvalitet.

Primitovo-Mandura
Primitivo di Manduria Ex 2009
je proglašeno za
„WINE OF THE YEAR 2012”


Promocija je u neku ruku bila i vrhunac dvadesetog izdanja Vinskog festivala u Meranu, rezervisanog isključivo za prestižna evropska vina. U prisustvu brojnih vinara, agronoma i novinara iz Evrope, predstavljeni su prvo Gianfranco Fino i njegova supruga Simona, proizvođači vina Primitivo di Manduria Ex 2009, koje je ponelo titulu „WINE OF THE YEAR 2012”, a zatim je usledio defile već legendarnih imena sa italijanske vinske scene i njihovih proizvoda koji predstavljaju ne samo kratkoročnu budućnost onoga što će definisati glavnu enološku scenu Sredozemlja, već i sublimat trenda i kvaliteta naredne decenije.

gianfranco-e-simonafino

Dobili najveće priznanje:
Gianfranco Fino i njegova
supruga Simona

 

Među njima su bili i Riccardo Illy Mastrojanni, vlasnik vinarije i proizvođač Brunello di Montalcino Vigna humpbacked 2006, moćnog vinca koje će svoj potencijal razvijati bar do 2031. godine; Profesor Luigi Moio, osnivač vinarije Farm Quintodecimo, čije je vino 2008 Lands Eclano rezultat višegodišnjih napora i bogatog nagomilanog iskustva; Vinar Godfrey Agostini, koji je predstavio svoj podrum Cypress Cellar i njegov ponos 2010 Macchiarossa Tintilia of Molise. Inače, ova vinarija posebno insistira na što prirodnijim ukusima i aromama autohtonih sorti, smatrajući da se savremeno vinarstvo sa automatizmom, tehnologijom i prilagođavanjem masovnom ukusu bliži odrednici kada će vino po ukusu biti neka mešavima drvenaste kombinacije supe, čokolade i kafe!

Za kraj, pomenimo i to da je vinarija Estate of Mount Etna predstavila 2009 Nerello Mascalese od istoimene sorte Nerello, koja uspeva podno vulkana Etne odakle hiljadama godina dolaze izuzetno uzbudljiva vina.

nazad na vrh