Najbolja vina Italije 2012

 • Objavljeno u Info
 • Bookmark and Share

sala-principalePromocija prestižnog izdanja, knjige „Guida ai migliori vini d'Italia 2012” (Vodič kroz najbolja italijanskih vina 2012), okupila je 5. novembra u Meranu mnoga značajna imena vinske „čizme”.

best-italian-vines-bokAutori Iana D'Agate i Massima Comparinija posebnu pažnju su obratili na to da se kvalitet vina određuje isključivo „blajnd testom”, odnosno da nisu bitna etablirana imena, da se u fokus stave autohtone sorte, biološke odlike, organski načini uzgoja, biodiverzivnosti i biodinamika. Takođe, s obzirom na ekonomsku situaciju u kojoj se nalaze Evropa i posebno Italija, jedna od bitnih odrednica vodiča je odnos cena - kvalitet.

Primitovo-Mandura
Primitivo di Manduria Ex 2009
je proglašeno za
„WINE OF THE YEAR 2012”


Promocija je u neku ruku bila i vrhunac dvadesetog izdanja Vinskog festivala u Meranu, rezervisanog isključivo za prestižna evropska vina. U prisustvu brojnih vinara, agronoma i novinara iz Evrope, predstavljeni su prvo Gianfranco Fino i njegova supruga Simona, proizvođači vina Primitivo di Manduria Ex 2009, koje je ponelo titulu „WINE OF THE YEAR 2012”, a zatim je usledio defile već legendarnih imena sa italijanske vinske scene i njihovih proizvoda koji predstavljaju ne samo kratkoročnu budućnost onoga što će definisati glavnu enološku scenu Sredozemlja, već i sublimat trenda i kvaliteta naredne decenije.

gianfranco-e-simonafino

Dobili najveće priznanje:
Gianfranco Fino i njegova
supruga Simona

 

Među njima su bili i Riccardo Illy Mastrojanni, vlasnik vinarije i proizvođač Brunello di Montalcino Vigna humpbacked 2006, moćnog vinca koje će svoj potencijal razvijati bar do 2031. godine; Profesor Luigi Moio, osnivač vinarije Farm Quintodecimo, čije je vino 2008 Lands Eclano rezultat višegodišnjih napora i bogatog nagomilanog iskustva; Vinar Godfrey Agostini, koji je predstavio svoj podrum Cypress Cellar i njegov ponos 2010 Macchiarossa Tintilia of Molise. Inače, ova vinarija posebno insistira na što prirodnijim ukusima i aromama autohtonih sorti, smatrajući da se savremeno vinarstvo sa automatizmom, tehnologijom i prilagođavanjem masovnom ukusu bliži odrednici kada će vino po ukusu biti neka mešavima drvenaste kombinacije supe, čokolade i kafe!

Za kraj, pomenimo i to da je vinarija Estate of Mount Etna predstavila 2009 Nerello Mascalese od istoimene sorte Nerello, koja uspeva podno vulkana Etne odakle hiljadama godina dolaze izuzetno uzbudljiva vina.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama