Crnogorski Vranac je za Decanter – Best Value!

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

plantaze-vranacVranac 2010 crnogorskih Plantaža osvanuo je na vrhu liste „Vino meseca" prestižnog magazina Decanter i to kao ubedljivo najjači u kategoriji odnosa cena-kvalitet!
U julskom izdanju Decanter magazina flaša Vranca iz crnogorskih Plantaža ponosno stoji sa oznakom Best Value!

Specijalna ekipa Decanterovih stručnjaka cunja tokom nedelje po policama prodavnica, posebno vranac-decanternezavisnih trgovaca, u potrazi za, rekli bismo, prosečno najboljim i najisplativijim vinom. Jedini je uslov da vina u konkurenciji koštaju između pet i 15 funti. U toj, nimalo jednostavnoj za raspoznavanje, šumi etiketa iz celog sveta, Vranac je sa cenom od 6,95 funti ostavio iza sebe španski Bodegas Carballal (£ 8,95) blend palomina i godella, italijanski pino griđo Tiefenbrunner, Alto Adige (£ 14,95), bugarski pino noar italijanskog autora Miroglio, Thracian Valley (£ 9,95), francuski E.Guigal, Cotes du Rhone, blend sa 55% muskatnog viognera (£ 11), australijski roze Roger & Rufus, Grenache Rose, Barossa Valey (£ 12,95) i južnoafrički pino noar Seven Springs, Overberg (£ 13,95).

„Vino nosi svu punoću crvenog voća lokalne sorte vranac, koje absorbuje i isijava onih 290 sunčanih dana što ih uživa rodna Crna Gora kraj Jadranskoga mora", započinju svoj hvalospev vinski nosevi Decantera. Preporučuju ga uz ćufte, roštilj, ali i juneći kari, pa prelaze na ozbiljnu analizu u kojoj se ističe da ovaj proizvod najvećeg crnogorskog proizvođača sa cenom od £ 6,95 predstavlja gotovo poklon kad je odnos cena-kvalitet u pitanju.

„Gusto i puno začina, sa osvežavajućom naznakom nane i crnog voća na nosu, sladića i crnih ribizli, na nepcu je ovo vino sa 13%v/v alkohola puno, uz bogate arome suvih šljiva, bibera i suvog mesa".

To je, međutim, samo jedno u nizu priznanja koje ovo vino dobija u poslednje vreme na britanskom tržištu.

vranac_2008Tako je početkom aprila ove godine vranac zapazila i Jancis Robinson, jedna od najcenjenijih vinskih komentatorki za koju je ovo vino takođe dobra, tačnije odlična kupovina u supermarketu. Istina, njoj je malo tupo u celini, ali svejedno lepo zaokruženo, sa puno jadranskog voća i suvom završnicom sa trunkom katrana.

Nepunih mesec dana kasnije The Wine Gang Review primećuje da su probali brojna vina iz Hrvatske i Slovenije, ali da im je Vranac iz Plantaža u toj konkurenciji apsolutni šampion! Podseća ih malo na italijanski primitivo, oseća se na mešavinu tamnog voća i zrelih šljiva sa rustičnim taninima, pa ga preporučuju uz pastu i naglašavaju njegovu izvrsnu cenu!

Da li je ovo slučajnost, jesu li marketinški majstori iz Plantaža nečim zamađijali britanske vinske kritičare, ili je reč o novom talasu vranca, koji nošen krilima klimatskih promena postaje vino No.1 u regionu, ostaje da se vidi.

Konačno, ne treba ispustiti iz vida ni da je ovaj Vranac, kao kvalitetno crveno vino, već osvajao zlatnu medalju na Mundus Vini nadmetanju, veliko zlato u Novom Sadu i brojne druge zlatne medalje širom regiona.

nazad na vrh

Srodni tekstovi