Koja su najbolja vina Srbije?

vtv-2013-02-fbVeliki test najboljih vina Srbije 2013, održaće se treću godinu za redom u organizaciji Vino.rs u beogradskom hotelu Falkensteiner, od 8. do 10. novembra, kada će po prvi put kod nas reprezentativni međunarodni žiri ocenjivati domaća vina!

Već tradicionalni Veliki blind test Vino.rs prerasta ove godine u međunarodni događaj pod nazivom Veliki test najboljih vina Srbije, na kojem će stručni žiri iz inostranstva oceniti najbolja domaća vina u 2013. godini!

Tokom tri dana najbolja srpska vina biće ocenjivana u šest kategorija – najbolje crveno vino, najbolje belo vino, najbolje roze vino, najbolje penušavo vino, najbolje prirodno slatko vino i najbolje pojačano ili aromatizovano vino – a biće proglašen i sveukupni pobednik koji će poneti naziv najboljeg vina Srbije za 2013. godinu!Jamie-Goode

U žiriju VTV 2013 biće i jedan
od najznačajnijih vinskih publicista
u svetu Jamie Goode

 

Prošle godine apsolutni pobednik bilo je vino Cuvee No.1 vinarije Zvonko Bogdan, dok je na prvom Velikom testu Vino.rs pobedilo vino Rodoslov iz vinarije Aleksandrović.

Među uglednim ocenjivačima iz inostranstva koji će ove godine doći u Beograd, najviše pažnje izaziva Englez Jamie Goode, jedan od najznačajnijih vinskih publicista u svetu danas. Ovaj uticajni vinski kolumnista londonskog The Sunday Express, bloger, predavač i pisac više nagrađenih knjiga o vinu, dobitnik značajnih svetskih priznanja na polju edukacije i popularizacije vina, te sudija na najuglednijim internacionalnim ocenjivanjima vina, uključujući i International Wine Challenge i Decanter World Wine Awards u Londonu, prvi put dolazi u Srbiju, što će biti jedinstvena prilika da se na licu mesta upozna s najboljim srpskim vinima.

Uz Goodea, ove godine u žiriju će biti još nekoliko izuzetno renomiranih imena, poput Bugarina Dimitra Nikolova, vinskog sudije, somelijera i ocenjivača na Decanter WWA, zatim Ogula Turkkana iz Turske, takođe međunarodnog vinskog sudije i publiciste, Mađara Zoltána Győrffyja, urednika magazina Pécsi Borozó, publiciste, degustatora i organizatora Potugieser du Monde, zatim Slovenca Roberta Gorjaka, sudije na Decanter WWA i predavača u vinskoj školi Belvin, italijanskog vinskog kritičara Marca Tonellija, saradnika magazina Spirito Divino, zatim Saše Špiraneca iz Hrvatske, vinskog sudije na IWC London i drugim internacionalnim takmičenjima, publiciste i autora tri izdanja „Vinskog vodiča kroz Hrvatsku”, Ivane Simjanovske iz Makedonije, degustatorke na CM Bruxelles i BIWC Sofija, autora „Macedonian Wine Guide” i urednika Vino.mk, a spisak bi mogla da dopune još neka značajna imena iz inostranstva, koja su izrazila interesovanje da prisustvuju Velikom testu najboljih vina Srbije.

vtv-sudijeVelikim žirijem će i ove godine predsedavati Igor Luković, predsednik Udruženja somelijea Vojvodine, a među ocenjivačima Srbiju će predstavljati Đurđa Katić, dvostruki nacionalni šampion na takmičenju somelijera

U žiriju će se naći i tri predstavnika Srbije: Đurđa Katić, tehnolog, potpredsednica SERSA i dvostruki šampion Srbije na takmičenju somelijera, Miroslav Jurišić, somelijer i degustator, saradnik magazina Vino & Fino i direktor obuke Udruženja somelijera Vojvodine, te Stevan Rajta‚ somelijer, degustator i saradnik magazina Wine Style.
Konačno, ovim velikim žirijem predsedavaće, kao i prošle godine, Igor Luković, predavač, publicista i degustator, predsednik Udruženja somelijea Vojvodine, CEO Udruženja sommeliera Srbije i urednik magazina Vino & Fino.

Poslednji put izmenjenopetak, 15 novembar 2013 10:10
nazad na vrh