Džejms Bond: Špijun koji je voleo Bollinger i Dom Perignon

Džejms Bond: Špijun koji je voleo Bollinger i Dom Perignon

Džejms Bond je bio jedan od prvih akcionih filmskih junaka koji je ispijanje vina učinio da izgleda seksi i mačo. 
Danijel Krejg, aktuelni filmski tajni agent 007 dao je toj rutini nešto više mačoizma od svojih prethodnika, ali je uksu za profinjeno (sponzorstvo) zadržan. To potvrđuje i njegova najnovija avantura u filmu „Spektra".
Ali, vratimo se Bondovom liku...

4824342 6 5714 sean connery james bond 007 et shirley eaton 1708379de1a44cf9d1d995239d9e7c4e

Pokušajte da zamislite Arnolda Švarcenegera ili nekog drugog akcionog heroja kako sipa sebi čašu burgundca da bi se relaksirao posle potere automobilima! Ne ide!

Na drugoj strani, Bond u filmu „Umri drugi dan”, kada ga posle 14 meseci mučenja u sevrnokorejskom zatvoru oslobode, prva stvar koju traži jeste da se obrije i – flašu Bollingera 1961. godište!

OK, Bond je svakako najpoznatiji po svom omiljenom martiniju – shaken, not stirred – ali odmah iza toga dolazi šampanjac.

n4L05gC

U „Zlatnom oku”, dok se voze u njegovom „Aston Martinu”, žena psihijatar ga pita na koji način se opušta. Umesto odgovora, Bond pritisne dugme na kontrolnoj tabli i pred njom se pojavljuje polica s rashlađenom flašom 1988 Bollinger Grande Année i dve šampanjske čaše!

Čak i u borbi Bond ne može da odoli, a da ne pokaže kako je upućen u tajne vina. Kada uzme sa stola flašu kako bi odalamio protivnika u „Dr No”, njegov oponent ga opominje da je to flaša Dom Perignon iz 1955. godine i da bi bila prva šteta da se razbije. Bond zastane za trenutak, ali ga već u sledećem ipak razvali s flašom po glavi uz cinično obrazloženje da lično više voli berbu iz 1953. godine!

1480423166992

U „Goldfingeru”, dok je u krevetu s jednom od ljubavnica, Bond pruži ruku da dohvati flašu Dom Perignon 1953 koja stoji pored kreveta i primećuje da više nije dovoljno hladna! Ustaje da iz frižidera donese drugu i usput objašnjava devojci da postoje neke stvari koje se jednostavno nikada ne rade, a jedna od njih je ispijanje Dome Perignon 1953 čija je temperatura iznad 30C!

Ta perfekcija će se tom prilikom pokazati kao (umalo) kobna, jer dok je on tražio po frižideru novu bocu, nije primetio ubicu koji mu radi o glavi!

Nije to jedini slučaj u istoriji Bondovih filmova kada je ljubav prema vinu smanjila budnost neuništivog agenta. U filmu „Iz Rusije s ljubavlju”, ubica koji se predstavio kao kolega agent, pridružio se Bondu na večeri u luksuznom vagon restoranu Orient Expressa. Uz grilovanog lista Bond je naručio Tatittinger šampanjac, dok je lažni agent naručio kjanti. Nešto kasnije, kada je došao svesti nakon što ga je ubica zaskočio, Bondov komentar je bio: „Crveno vino uz list! Već to je bilo dovoljno da mi kaže o kakvoj osobi je reč!”

00018287 normal

Treba imati na umu da je taj film snimljen 1963. godine i da bi Bond danas imao više problema da na osnovu izbora vina prepozna ko je prevarant, jer se u međuvrmenu stav o tome koje vino ide uz ribu drastično promenio, pa i crveno vino uz grilovanog lista nije više protivno pravilima.

Opet, u filmu „Dijamanti su zauvek (večni)” Bond koristi svoje poznavanje vina da bi nanjušio prevaranta. Dok mu na privatnoj večeri na kruzeru somelijer sipa Mouton-Rothschild 1955, Bond naizgled neobavezno primećuje da je šteta što na brodu nemaju klaret. Somelijer se slaže s njim, što potvrđuje Bondovu sumnju da čovek koji ih služi u stvari i nije somelijer budući da je Mouton u stvari – klaret!

james-bond-06

Kada smo kod Moutona, u jednoj od Bondovih prvih filmskih avantura „Godlfinger” u kadru se služio Mouton Rothschild 1947

S naše strane možemo da primetimo, da je šteta što u filmovima nema više vinskih super heroja poput Bonda, pa da deca mogu da nauče i nešto pametno gledajući ih kako u 2D, 3D ili 4D jurcaju po bioskopskom platnu, noseći uz sebe punu torbu vrhunskih naučnih i detektivskih gedžeta ali i ogromno znanje o vinskoj kulturi!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama