10 najekskluzivnijih vina u Srbiji

10 najekskluzivnijih vina u Srbiji

Na policama srpskih vinoteka i po hipermarketima nalazi se nekoliko hiljada različitih vina. Potražili smo među njima ona koja bi mogla da ponesu epitet najekskluzivnijih na domaćem tržištu.

Pred vama je izbor 10 vina koja će ozbiljno da raspamete svakog vinoljupca. Naravno, pored ovih ima još odličnih vina koja bi neko poželeo da vidi na ovom spisku, ali to je sudbina svakog spiska, svake liste…

Želimo i da napomenemo da ovaj vinski cream de la creame s polica srpskih vinoteka nije sastavljen prema cenama (mada ona neizostavno ima ulogu kada se određuje ekskluzivnost nekog vina), već prema onome šta vino nudi u smislu kvaliteta, priče koju nosi, koliko se flaša od svake berbe napuni, kakav ugled ima među stručnjacima, kakvu tradiciju i sve ono što bi moglo da utiče na to da neko vino nazovemo – ekskluzivnim!

Konačno, o cenama koje smo ovde naveli na osnovu uvida u nekoliko beogradskih vinoteka, potrebno je reči da su neka od ovih vina DVOSTRUKO (pa i više) skuplja u Srbiji nego maltene bilo gde u Evropi, Aziji ili SAD!?

A koje je između njih bolje ili ukusnije? 
U ovoj konkurenciji to pitanje je krajnje neukusno!

Prvi komšija Petrusa

Vieux Chateau Certan 2009
Cena: 84.500 rsd

Bordeaux Pomerol 2006 Vieux Chateau Certan

Kritičari ga svrstavaju u pet naboljih vina Pomerola. Ovaj blend merloa 88%, kaberne frana 6% i kaberne sovinjona 6% dolazi iz vinarije osnovane 1770. godine, a berbe iz 2009. godine dobila je maksimalnih 100 poena od Džejmsa Saklinga. Inače, šato Certan je sve do 1875. godine smatran za vodeću vinarija Bordoa, nakon čega primat preuzima njihov prvi komšija Petrus, danas najveća ikona među poznavaocima vina i vinskih brendova, ali čija vina na žalost nisu dostupna u Srtbiji.

Inače, uobičajena cena za ovo vino u svetu je oko 280 evra plus taksa!

Vino za glavešine

Vega Sicilia Unico Ribera Del Duero
Cena: 41.100 rsd

Vega sicilia unico reserva especial 01

Ako treba proglasiti vinsku himnu Španije ili njenu perjanicu (pa i šire), Vega Sicilia Unico Ribera Del Duero, blend lokalne sorte i internacionalnih aduta, tempranilja, kabernea i merloa, najozbiljniji je kandidat. Čudesna snaga ali i elegancija i harmonija, privlače brojne poznavaoce da baš ovo vino proglase čarobnim, a nije tajna da ga u svojim podrumima rado drže viđeniji državnici, pa se priča i da je ono jedna od omiljenih etiketa srpskog premijera Aleksandra Vučića. 

Cena ovog vina u Španiji je oko 180 evra plus taksa!

Šampion slatkih vina

Wehlener Sonnenuhr Auslese Markus Molitor 2013
Cena: 38.880 rsd

Marcus Molitor 2013

Stotinjak godina stara vinarija prelazila je iz ruke u ruku nekoliko generacija. Poštivanje prirode, sastav zemljišta i preciznost u podrumu daju sveža i elegantna, strukturirana vina prepoznatljivog teroara Mozela. Ovaj rizling iz vinograda Wehlener Sonnenuhr ima svega 7,5% alkohola, ali i maksimalnih 100 poena od Roberta Parkera. Idealna etiketa da shvatite čar ispijanja dobrih slakih vina.

Cena u svetu se kreće oko 150 evra plus taksa!

Alternativni vrh Toskane

Masseto 2011
Cena: 145.800 rsd

masseto wine 01

Za ljubitelje merloa, ovo je alternativni vrh Toskane! Ako vam je žao da ga popijete (svaki gutljaj otprilike je kao prosečna plata u prosveti), stavite ga na policu, njegova cena skače iz godine u godinu, garantovano dobro ulaganje ukoliko ga kupite u inostranstvu, gde mu se cena kreće od 450 do 550 evra plus taksa!

Inače, ovaj čistokrvni merlo dolazi iz istoimenog vinograda i odraz je težnji osnivača vinarije, markiza Ludovika Antinorija, da načini vino kojim će Toskana zaraziti sva čula vinskog sveta.

Po ukusu stručnjaka

Brunello di Montalcino Cerretalto Casanova di Neri 2007
Cena: 23.200 rsd

Casanova di Neri cerretalto

Perjanica slavne toskanske vinarije Casanova di Neri, ovaj stopostotni sanđoveze je dobijao maksimalnih 100 poena čak tri puta, a poslednju „stotku“ zabeležila je upravo ova berba iz 2007. godine. Ovo je vino koje se ne zaboravlja, a kada se uzme u obzir odnos cene i kvaliteta, lako je moguće da bi Brunello di Montalcino Cerretalto  zauzeo sam vrh ovdašnje liste najkvalitetnijih vina po najpovoljnijoj ceni!

U Srbiji cena ovog vina ide do 25.000 rsd, što je manje nego u većini drugih zemalja, gde se kreće od 200 do 300 evra!

Za kolekcionare & umetničke duše 

Chateau Mouton Rothschild 2005
Cena: 164.025 rsd

Chateau Mouton Rothschild

Ovo je verovatno trenutno najskuplje vino u Srbiji, ali i jedno od najskupljih u svetu. Dolazi iz nadaleko čuvenog šatoa kojeg je sve do smrti 2014. godine vodila baronica Filipin de Rotšild, a jedna od osobenosti ovih svetski poznatih vina je i ta što još od 1946. godine etikete za svaku novu berbu dizjanira neko od najvećih umetnika sveta.

Berbu iz 2005. ukrasio je italijanski slikar Đuzepe Penone, a vince je dobijeno kupažom kaberne sovinjona (85%) i merloa (14%) s „mrvicom” kaberne frana (1%). 

U većini država berba 2005 Chateau Mouton Rothschild  će vas koštati oko 550 evra plus taksa!

Beli konj iz snova

Chateau Cheval Blanc Premier Grand Cru Classé „A” 2012
Cena: 126.656 rsd

Chateau Cheval Blanc StEmilion 01

Chateau Cheval Blanc (Zamak belog konja) naziv je vinarije i vina iz St. Emiliona koje privlači ogromnu pažnju vinoljubaca, a pio ga je i Šon Koneri kao Džejms Bond u „Nikad ne reci nikad”, ali je i ključna etiketa u vinsko-filmskom superhitu „Stranputice”. Vinarija je osnovana 1832. godine, a vinograd je prvi i samo jedan od četiri koja nose prestižnu i najvišu Premier Grand Cru Classé „A” apelaciju. 

Uz to, Pjer Lurton, koji se nalazi na čelu Chateau Cheval Blanc, vodi još jednu legendarnu vinariju Chateau d'Yquem, čija je boca belog vina iz 1811. godine svojevremeno prodata kao najskuplje belo vino na svetu po ceni od 100.000 dolara! Sasvim dovoljno da se vino nađe na svakoj listi najekskluzivnijih.

Kod većine trgovaca u Evropi cena ovog vina je oko 400 evra plus taksa, tako da je ovaj „bel konj“ verovatno šampion u višestruko nabildovanoj ceni u našim okvirima!

Ah, Margo!

Chateau Margaux Premier Grand Crue Classe 2012
Cena: 98,415.00 rsd

Chateau margaux primeurs 01

Najbolja vina ovog proizvođača s leve obale Garone dostižu cene od kojih se običnim vinoljupcima/smrtnicima vrti u glavi. Ipak… Koliko je ova etiketa zaista vinska ikona, dovoljno je reći da je Margo Hemingvej dobila ime po vinu, kao i to da je boca Château Margaux 1787, najskuplje razbijena boca ikada. Bila je osigurana na 225.000$!  

Konkretno, ovo vino je blend kabernea 75%, merloa 20%, kaberne frana 3% i pti verdoa 2%, ima 13% alkohola, odležava u drvetu do dve godine, raspon ocena kreće se od 93 do 95 poena, a u Evropi se pazari za oko 350 evra!

Na vrhu Burgundije

Corton Charlemagne Grand Cru 2010
Cena: 19.335 rsd

Camille giroud corton charlemagne grand cru cote de beaune france 10155134

Verovatno najcenjenije belo vino Burgundije nastaje na imanju koje je nekada pripadalo Karlu Velikom, po kojem je vinarija i dobila ime. Ovaj šardone, koji gotovo po pravilu dostiže oko 97 poena, bere se što je kasnije moguće kako bi sazreo do maksimuma i pokupio sav ćilibar, kako u boji tako i u ukusu. Vinarija sama proizvodi barik burad u kojima vino odležava osam do 10 meseci, a poznato je po izuzetnoj eleganciji i kombinacijama voćnih ukusa i mineralnog karaktera. Uz to, ovo je najjeftiniji „ekskluzivac” na našoj listi!

U svetu cena ove berbe se kreće od 75 do 90 evra!

Roze maršal penušave armije

Dom Perignon Rose
Cena: 42.000 rsd

Dom Perignon Rose

Kada je reč o šampanjcima na vrhu ekskluzivnosti je i dalje Dom Perignon. Tačno određen berbom, proizveden samo u vrhunskim godinama (od 1959. do 2004. izvedene su samo 24 berbe roze varijante), Dom Perignon Rose znači kvalitet i prestiž. Sa osvojenih 98 poena, drugi je na listi najbolje ocenjenih šampanjaca od strane Wine Advocate, iza Krug Clos du Mesnil Blanc de Blancs.

U zavisnosti od berbe, cena u svetu je od 200 do 250 evra, plus taksa!

Srpska elita

Pojedina domaća vina pretenduju poslednjih godina da se na ovaj ili onaj način izdvoje na ovdašnjem tržištu kao ekskluzivna. Neka to čine cenom, druga kvalitetom, dizajnom ili pakovanjem, osvojenim nagradama...

Za početak, verovatno bi kao najekskluzivnije srpsko vino u ovom trenutku mogli da izdvojimo Zavet Stari 2011 iz Vinarije Janko,regionalnog šampiona po Decanteru, čija je cena tzv. prvog lota u specijalnom pakovanju oko 6.000 rsd.

rodoslov aleksandrovic

Rodoslov Grand Reserve vinarije Aleksandrović apsolutni je doajen u ovom društvu, pobednik prvog Velikog testa Vino.rs i jedno od najnagrađivanijih ovdašnjih vina u svetu, s napomenom da je upravo to najskuplje srpsko vino na tržištu Rusije!

Po (visokoj) ceni, ali i malim količinama i zavidnom kvalitetu, izdvajaju se još negotinski kaberne Kremen Kamen 2012 vinarije Matalj, pobednik Velikog testa Vino.rs 2014, kog će te platiti nešto ispod 4.000 rsd ukoliko imate sreće da ga pronađete u prodaji, te Tri oraha, istoimene vinarije, čija je cena oko 5.000 rsd.

Istu cenu dostiže i vino 33 iz župske Vinarije Braća Rajković, te Pino svetih ratnika vinarije Botunjac.

Konačno, iz vinarije Budimir, po ceni od oko 3.500 rsd, dolazi Svb Rosa 2007, prokupac dobijen s najstarijih župskih čokota i najbolje ikada ocenjeno srpsko vino od strane Roberta Parkera.

nazad na vrh

Srodni tekstovi