Kunsova etiketa za Château Mouton Rothschild 2010

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

Američki umetnik Džef Kuns (Jeff Koons) autor je etiketa za Château MoutonKoons-label-439x640 2010, slavne bordoške vinarije iz Pojaka, jedne od pet „aristokratskih” sa oznakom Premier Cru klase.

Baronica Filipin de Rošild (Philippine de Rothschild), vlasnica čuvenog vinskog podruma Château Mouton Rothschild, predstavila je izgled etikete koja će krasiti njena vina s oznakom berbe iz 2010. godine, a koju je osmislio avangardni umetnik Kuns.

Bertrand-Rindoff-Petroff-640x464

Baronica Philippine de Rothschild u društvu
Jeffa Koonsa

 

Amerikanac, poznat u umetničkom svetu po provokativnim spojevima pop-arta i kiča, uzeo je za motiv nove vinske etikete fresku iz Pompeja „Rađanje Venere”, preko koje je srebrnim linijama nažvrljao brodić s jedrom ispod sunca! Tako je Kuns, čija su dela danas među najskupljima na svetu, nastavio niz umetnika koji su od 1945. godine kreirali etikete za ovaj slavni šato, a među kojima su bili i Pablo Pikaso, Salvador Dalí, Žorž Brak, Huan Miro, Endi Vorhol, Frensis Bejkon....

Koons-label-celaInače, očekivanja od berbe 2010 bila su veoma velika. Godina je bila izuzetno povoljna za grožđe u vinogradu, pa je to na kraju dovelo do toga da je u kupaži ovog vina ostavljeno čak 94% kabrene sovinjona, što je presedan za Château Mouton Rothschild. Prve ocene najpoznatijih vinskih kritičara kreću se oko 96 poena (na skali od 100) i svi listom ističu da je vino bolje nego prethodne godine. I cena je nešto „bolja”, u proseku (bez takse) oko 800 evra po flaši!

Jeff-Koons-10001787

Neke od prethodnih etiketa
vina Château Mouton sa potpisima Miroa, Šagala i Kandiinskog
nazad na vrh