Bagrina po drugi put među Srbima

Bagrina po drugi put među Srbima

Dok nestrpljivo iščekujemo premijeru Matalj vina od stare i gotovo zaboravljene sorte bagrina iz sopstvenih vinograda, čiju je promociju Nikola Mladenović Matalj najavio za sredinu ove godine, stigle su glasine da je upravo ovaj uporni vinski čuvar tradicije vina Negotinske krajine povadio čokote iz starog vinograda pomenute sorte. Da li to znači da diže ruke od obnove?

- Nipošto – kategoričan je Matalj! – I nisam vadio vinograd, već sam ga konačno napustio nakon što sam ga radio dve-tri godine. Jednostavno, nepristupačan je, star, van mog sela, na vrhu brda. Ni domaćini nisu imali ideju da ga više rade jer je jednostavno previše težak za obrađivanje.

S obzirom na to da je upravo Matalj taj koji godinama pokušava da raspali interesovanje prema ovoj nekada cenjenoj beloj sorti grožđa, da smo njegovu veoma zanimljivu bagrinu pili još 2012. godine, a da je 2014. posadio vinograd iz koga upravo iščekujemo prva „obnovljena“ vina, pokušavamo da saznamo ima li još sličnih, starih vinograda bagrine u negotinskom okruženju.

bagrinaBagrina je svojevremeno ostavila vidljiv trag u vinarstvu Negotinske krajine

- Što se bagrine tiče, baš od tog starog vinograda o kome pričamo je dosta ljudi posadilo nove vinograde. Ali tako starog kao što je taj, nema. Jedan je od poslednjih i meni posebno zanimljiv jer se moj deda jasno seća da su tu bili kalemovi pre nego što je profesor Laza Avramov krenuo da radi oplemenjivanje bagrine. I onda, kako to neki put ide kod neukog naroda, oni su te nove kalemove zvali nova bagrina, pa su se u vinogradima pojavile kombinacije i nove i stare bagrine, izmešane. A ta nova bagrina nije ni registrovana nego je gospodin Laza to radio ovde po kraju, od čega je na kraju nastala opšta zabuna. Što se ovog vinograda tiče, on datira iz 1962. godine, dok je profesor Avramov svoje radove na bagrini započeo krajem 70-tih godina prošlog veka, tako da je ovo u vinogradu zapravo ona izvorna, originalna prastara bagrina iz naših krajeva. Mešano rumunsko-srpska, ali baš ta stara sorta.

Nikola tvrdi da danas niko više ne radi vino od bagrine u Negotinskoj krajini, barem niko u nekom komercijalnom smislu. Neki sortu jesu posadili iz vinograda o kom je reč, pa je teško tvrditi kako baš niko nema vino od ove sorte, ali od vinara okupljenih u Udruženju vinara Negotinske krajine niko nema na tržištu bocu na kojoj stoji oznaka Bagrina. No, da li je Matalj u toku svojih traganja za bagrinom naišao ipak na neko vino koje mu se učinilo dobrim ili zanimljivim?

bagrinaVBagrina u vinogradu

- Nisam, i kad bi neko od seljaka imao takvo vino ono bi uglavnom bilo oksidirano. Istina, bilo je Bagrina na tržištu, nalazilo se po privatnim kolecijama ili od individualnih proizvođača, i bile su veoma dobre. Imale su taj karakterističan buke na vinogradarsku breskvu, pomalo old school, pomalo tonovi oksidacije, jako fenolna, ali je sve to davalo izvesnu kompleksnost ovim vinima. I to je sve zvučalo prilično zanimljivo, a pri tom su neka od ti vina bila baš arhivska sa deset i više godina odležavanja, te su imala i nešto višu cenu na tržištu... Danas je sve to zamrlo, jedino postoji ovo što obavljamo mi po Negotinskoj krajini, te ćemo za najviše dve godine imati barem tri do pet vina od bagrine.

Stiglo vreme

Pre četiri godine Matalj je najavio bagrinu koja upravo sada stiže.

- Godinu dana sam bio u fazi istraživanja, traženja plemki za kalemljenje. Čak sam i proizvodio neka od tih vina, ali sam prestao jer je to veoma naporan posao. Vinogradi su uglavnom razbacani po selima pa sam rešio da sačekam da podignem sopstvene nasade.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama