10 vina koja će vas naterati da se ovog leta zaljubite u malvaziju

10 vina koja će vas naterati da se ovog leta zaljubite u malvaziju

U regionalnim vinskim okvirima ništa nije tako očigledno kao popularnost istraske malvazije. I dok dobar deo tzv. stručne javnosti smatra da je tajna uspeha malvazije u dobro osmišljenom marketingu, što apsolutno važi i za sva druga popularna vina u svetu, od kalifornijskog kabernea i šardonea, preko novozelandskog sovinjona, pa do preskupih kupaža iz Bordoa, Kjantija, šampanjca, proseka, rizlinga iz doline Mozela i mnogo toga drugog, olako se prelazi činjenica da među istarskim malvazijama ima i te kako uzbudljivih vina kojima je teško odoleti.

Najstariji sačuvani zapisi o malvaziji u Istri datiraju iz 14. veka ali je verovatno da se grožđe gajilo u regionu mnogo pre toga. Sorta je poznata po aromama koje donekle variraju u zavisnosti od stila vina i zemlje na kojoj se uzgaja. Najčešće su citrusne note limuna, limete i grejpa, cvetni zove, bagrema, lipe, zatim voćni tonovi breskve, zelene jabuke ili ananasa, te biljne začinske note poput ruzmarina, bosiljka, peršuna i korijandera.

Evo 10 malvazija koje će vas u najmanju ruku navesti da još jednom razmislite da li je priča o uspehu malvazije samo marketinški spin. U životu, pa i uspehu, nikada ne odlučuje samo jedna stvar. Đavo je u detaljima!

Coronica 109

Ottaviano 2020 Coronica

Vinarija Coronica odigrala je jednu od ključnih uloga u revalorizaciji malvazije poslednjih decenija. Njihovim izuzetno cenjenim etiketama Malvazija i Gran Malvazija pridružilo se sada i po mnogo čemu specijalno vino Ottaviano koje je vinar Moreno Koronika napravio u čast svom preminulom ocu Otavijanu. Vino je nastalo kao spoj tradicionalnog načina kako se nekada radilo u Istri, što podrazumeva nešto dužu maceraciju i spontanu fermentaciju, te sa druge strane uz poštovanje načela i iskustava moderne proizvodnje.

Ne očekujte nikakve tercijalne senzacije dugo maceriranih belih vina. Pitkost na kakvu smo navikli kod malvazije ovde je savršeno očuvana ali istovremeno uzdignuta na suptilniji nivo. Ovde je sve u strukturi, balansu, zrelosti, u bogatim slojevima aroma i ukusa, dodiru rustikalnosti koji prožima snažnu mineralnu završnicu. Delikatno i elegantno, a opet čvrsto kao sediment. Potencijalno jedno od velikih vina regiona koje se ne zaboravlja lako!

Santa Lucia 2018 Kozlović

Vino koje su prošle godine proglasili za najbolju malvaziju na svetu dolazi iz vinograda Santa Lucia u kojem su pojedini čokoti stari 60 godina. U čaši, boja se preliva od umereno do duboko zlatne boje. Na nosu je srednjeg intenziteta, s finim zrelim notama žutoga voća i nežnih zadimljenih nota, te u pozadini citrusi koji naglašavaju svežinu.

Mavasia 1024x683

Na ukusu fino zaobiljenog tela i kremaste teksture, profinjeno, mnogoslojno i snažno. Završnica duga i raskošna. Vino koje nosi sve odlike malvazije najviše klase. Uostalom, prethodna berba ove etikete osvojila je platinu na Decanterovom ocenjivanju prošle godine.

Sv. Jakov 2019 Clai

Autorsko vino par excellence s organskim sertifikatom dolazi iz preko četiri decenije starog vinograda i nastaje samo u najboljim godinama. Grožđe se bere ručno, odvaja se peteljka te preko muljače slobodnim padom ulazi u velike drvene bačve kako bi spontano fermentisalo na prirodnim kvascima.

Maceracija traje oko mesec dana na čak 30°C, kada vino takođe prolazi i kroz proces malolaktične fermantacije. Po završetku tog dela procesa odležava najmanje dve godine u starim velikim hrastovim bačvama zapremine od 1.000 do 2.500 litara. Decanterova dugogodišnja saradnica i bivša urednica Margaret Rand svrstala je ovu malvaziju među „10 vina koja treba probati pre nego što umrete“!

more

Xtriana 2022 Veralda

Kristalne, svetložute boje, intenzivnog osvežavajućeg mirisa vinogradarske breskve i kruške, uz prepoznatljive cvetne i herbalne tonove lipe i bazge, ovo je sveža malvazija u najboljem sortnom izdanju. Ali nisu u pitanju samo raskoš aroma i ukusa, svežina i puno telo, voćna završnica prožeta brutalnom mineralnošću, već taj neki specifičan otisak klime i zemljišta bujskih brežuljaka na severu Istre, potezu između Buja i Brtonigle, koji izdvaja malvazije s ovih položaja od ostalih.

Kompleksno, a opet od starta zavodljivo sveže, Xtriana kao da oslikava „nepodnošljivu lakoću postojanja“ u Istri. Vino s identitetom i karakterom koje će vam „ostati kao bombon u ustima“, što reče vlasnik vinarije Veralda i vinar Luciano Visintin. Valja znati i to da je od svih malvazija ova bujska prva dobila zaštitu porekla još 1980. godine, te da je prva malvazija s oznakom „vrhunsko vino“ u Hrvatskoj bila Veraldina iz berbe 2008. godine!

Sesto Senso 2019 Tomaz

Malvazija Sesto Senso vinarije Tomaz iz Motovuna, inače učesnice ovogodišnjeg Grand Tastinga u Beogradu, jedna je od najoriginalnijih. Proizvedena je od odabranih bobica s najboljih položaja u vinogradima starim i 60 godina. Nakon berbe grožđe je bilo na maceraciji 21 dan i zatim odležavalo na finom talogu 18 meseci u velikim bačvama od hrasta, duda i akacije.

Croatiahero

Vino je zlatno žute boje, mirisom podseća na prženi lešnik, med, duvan i cimet. U dobrim uslovima može da se čuva minimum 5-6 godina. Berba iz 2017. godine dobila je zlatnu medalju i visokih 95 poena na Decanter World Wine Awards

Festigia Riserva Vižinada 2016 Vino Laguna

Ovo vino spada u sam vrh ultra premijum linije Vina Laguna. Koriste se samo najbolji grozdovi iz vinograda s položaja Vižinada zasađenog 1979. godine na nadmorskoj visini od 240 do 260 m, na tzv. beloj zemlji gde dominiraju sedimentne stene. Izrazito mineralno vino odlikuju elegancija i fina struktura obavijena svežim voćnim aromama. Dozrevalo je u boci minimalno dve godine i upravo sada se nalazi na vrhuncu koji će potrajati još nekoliko godina.

Malvazija 2021 Fakin

Poslednjih nekoliko godina ovo vino iz vinograda u neposerdnoj blizini Motovuna nalazi se među najboljim svežim malvazijama Istre, dok vinarija Fakin izrasta u jednog od najozbiljnijih igrača u ovom sve popularnijem vinogorju Istre.  Vibrantno, iznijansirano citrusno-zelenim aromatskim tonovima na ukusu donosi osvežavajuće kiseline i blagi dodir gorčine tipičan za malvaziju. Solidnog tela, precizno, u savršenom balansu, ovo je vino koje će svako umeti da ceni, praktično za svaku priliku. Malvazija koje ne može da dosadi

thumbnail

Santa Elena 2019 Ipša

Vino koje na savršen način objedinjuje sortnost i teroar, odnosno vinarev rukopis (u ovom slučaju Matjaž Lemut iz slovenačke vinarije Tilia Estate) s organski uzgajanim grožđem iz jednog od najviših vinograda u Istri (423 metra nadmorske visine). U pitanju je dugo macerirana malvazija od probranih bobica s najboljih položaja, naglašenih aroma zrelih kajsija, kruške i suve jabuke što se prepliću s mednim tonovima akacije. U ustima pun ukus veličanstvenog nektara prožet mineralnošću. Ali senzacije tu ne prestaju, već se nastavljaju u dugoj i slasnoj završnici s prijatnim dodirom gorčine. Uzbudljivo vino koje će se ubrzano razvijati u boci narednih nekoliko godina.

Malvazija 2022 Rossi

Odličan primer nepretenciozne, lako razumljive i zavodljive malvazije namenjene pre svega za uživanje preko leta. Nežne strukture, poput nekakvog vinskog akvarela, ovo je dobar primer kako lepota vina nije (samo) u „mišićima“! Ispod razigranih aroma bagrema i citrusa iskusniji nos će namirisati i mediteransko bilje, zelenu jabuku, marelicu... Sve u svemu vino puno šarma kojemu je teško odoleti. Uostalom, o tome na svoj način svedoči i zlatna medalja s ovogodišnjeg Decanterovog ocenjivanja.

1681457773506

Malvazija Sur Lie 2019 Pilato

Još jedno zlato za malvaziju ove godine na Decanter World Wine Awards. Grožđe dolazi iz najboljih vinograda ove porodične vinarije nadomak Vižinade i pre flaširanja fermentisalo je u drvenim bačvama pa zatim odležavalo na vlastitim kvascima u kombinaciji novih i korišćenih barika. Iza upečatljivog aromatskog štiha kojim dominiraju bagrem i vanila krije se vino punog, sočnog ukusa, blagih kiselina, toplo i mekano. Sve to uokviruje duga mineralna završnica koja ostaje u ustima.  |

Foto: CNTB, Istria Tourist Board, Croatia.hr, PR 
nazad na vrh

Srodni tekstovi