Aliz, slatka kraljica od generoze

Aliz, slatka kraljica od generoze

Nije Srbija poznata kao proizvođač, a još manje kao konzument slatkih vina, ali su u toj skromnoj niši pojedini primerci izuzetni. Titulu šampiona 2022. godine ponela je retka sorta generoza u vinu Aliz 2019 vinarije DiBonis.

Ovo nije samo priča o fantastičnom vinu iz kasne berbe koje obara na prvi miris, a zaluđuje na ukusu, već i o sorti o kojoj se tako malo zna a koja se još manje, nažalost, kod nas gaji.

- Pitao sam se od koje bele sorte da pravim ledeno vino ili kasnu berbu – otkriva Boni Laslo, autor vina Aliz i vlasnik vinarije DiBonis. – Onda vidim da imam generozu koju sam kupio u Italiji što je prirodna selekcija traminca i sorte ezerjo. Ružičasto zrno kao traminac ima debelu pokožicu zahvaljujući čemu može dugo ostati na čokotu da se ne kvari jer nije sklona botritisu te možeš napraviti kasnu berbu ili ledeno vino.

I proizveo je kasnu berbu na prirodnim kvascima uz korišćenje DMR tehnologije (dvostruko zrenje, tehnika koja se u Goriškim Brdima koristi za sortu rebula) i isključivo sumpora. Time je dobio gusto vino zlatne boje izvanrednog ukusa sa 130 gr/l šećera, ali dovoljno snažnih i gipkih kiselina da se slatkoća pretvori u uživanje zrelog voća, cveća i meda. I potom je vino, nekako u skladu sa epitetima, ime Aliz dobilo po unici Boni Lasla.

Di Bonis 08
Boni Laslo, autor vina Aliz i vlasnik vinarije DiBonis

- Kad otkrijem nešto izazovno ja to moram da probam a generoza mi se jako dopala i dobro pokazala – dodaje. - Veoma laka je za održavanje, zahvalna sorta koja dobro i pouzdano rađa, gde nema potrebe za redukcijom prinosa što je prednost i kad je jako loša godina pa može dobaciti do dva pa i tri kilograma po čokotu.

Generoza (Generosa) je stvorena još 1951. godine u Mađarskoj kao sorta otporna na gljivice, sušu i mraz ali je prošla veoma dug period testiranja te je odobrena tek 53 godine docnije. Kasno sazreva, daje dosta kiselina i začina belim vinima, a interesantna je činjenica da pored svih pozitivnih kvaliteta zauzima dosta male površine čak i u Mađarskoj. One ubrzano rastu poslednjih godina ali su tek nedavno dostigle oko 600 hektara u rodu.

Zanimljivo je da grožđe istog imena postoji na svega nekoliko hektara na Azorima i u Portugalu gde je nastalo kao rezultat ukrštanja sorti Fernão Pires i Pirovano 75 (Sultana Moscata). Moscatell Generosa je takođe sinonim za sortu muskat blan u Italiji.

Koliko poverenja u generosu ima Boni Laslo govori i činjenica da je nezavršeno ledeno vino od nje poslao na Wine Vision Open Balkan Trophy. U kategoriji slatkih vina DiWine ledena berba 2020 osvojila je zlatnu medalju, četvrto mesto sa 90 bodova, dok je Aliz 2019 bila druga sa zlatom i 92 poena.

Di Bonis Aliz kasna berba 02

Ali treba istovremeno znati da je novo „nezavršeno“ vino sa 9,5% alkohola nezvanično najslađe ikada napravljeno u Srbiji sa 330 gr/l šećera. Ako se zna da je otprilike 16 ili 17 grama šećera ekvivalent jednog procenta alkohola u vinu, to znači da ukupna količina šećera u ovom vinu prelazi pola kilograma na litar! Primera radi, domaći sirup od zove ima od prilike 600 gr/l a šira ove genrose je imala gotovo toliko.

Ice wine DiWine 2020 od generose provelo je dve godine u hrastovom buretu, a sada će još godinu dana u onom od akacije pre nego krene pred ljubitelje slatkih vina. I bukvalno, to je vino koje jednostavno ne dozvoljava da se bilo šta pije posle njega barem 24 sata, tačnije, može se piti ali se ništa ne oseća.

- Probao sam čuvena kanadska ledena vina i garantujem da nisu ništa bolja od ovoga, jedina razlika što je što su mnogo, mnogo skuplja – smeje se ponosno Laslo dok nam u čaše uliva budući Aliz iz 2022. godine.

I ovo je kasna berba ali ima još više kiseline nego trijumfalni Aliz 2019 koje zapravo i pleni visokim kiselinama u svoj toj slasti. Sledi mu odležavanje u buretu barem dve do tri godine a Laslo napominje da će generosu i ubuduće koristiti za kasne berbe.

Logično, jer osim što je  idealna zbog debele pokožice, kiseline i teksture koje uzbuđuju prednje nepce, nakon par trenutaka sledi divna završnica 150 gr/l šećera uskovitlanog ali i ukroćenog sa 8 do 9 grama osvežavajućih kiselina. A zbog čega generosa odležava tako dugo u drvetu?

Pa prosto je neverovatno koliko se i kako aromatski promeni tokom vremena. Neophodno je sačekati da se sabije i harmonizuje sav taj široki dijapazon aroma i utisaka u nešto koncentrisano i moćno kakva je Aliz.   |

Foto: Slobodan Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi