Trijumf Barrique 2016, Aleksandrović

Trijumf Barrique 2016, Aleksandrović

Za Trijumf Barrique, šardone iz berbe 2016. godine koji je u prodaji od 01. jula 2018. godine, u VinarijiAleksandrović smatraju kako je ubedljivo najbolje izdanje ovog Trijumfa do sad. To je izuzetno belo vino rađeno sur lie tehnologijom koje bukvalno zahteva isti takav stepen serviranja za vrhunsko uživanje.

Puno i bogato, izrazito kremasto i puterasto može biti i toplije od preporučene temperature, neće ništa izgubiti, ali posle dužeg vremena koliko ga nije bilo na tržištu, njegov trijumfalni povratak treba doživeti u čašama i atmosferi koju neizostavno zahteva i zaslužuje.

- Berba 2016. se razlikuje od prethodnih najviše po tome što smo se trudili da dodatno smanjimo uticaj drveta i u tome apsolutno uspeli - tvrdi čuveni enolog Vladan Nikolić. - Vino je moćno, sa mnogo voća na nosu u kojem ananas dominira. Kako bi zadržali maksimum aroma, grožđe smo brali u ranim jutarnjim časovima i momentalno ga prosledili do podruma, gde sledi brza prerada. Hladna maceracija tokom 24 časa izdvojila je polisaharide grožđa koji štite vino i aromatski kompleks od prevelikog uticaja drveta.

Fermentacija je bila u novim francuskim barrique buradima, a potom je vino sa talogom prebačeno u godinu dana staru burad od 225 litara gde se odvijala delimična mlečna fermentacija čime je jabučna kiselina pretvorena u mekšu, mlečnu kiselinu, a vino dobilo na kompleksnosti i punoći. Odležavanje tokom 12 meseci na talogu (sur lie), donelo je posebnu kremastu strukturu i bolju harmonizaciju uticaja hrasta.

Trijumf Barrique 2016 je intenzivne žute boje i uljane strukture koja unapred obećava punoću i ekstraktivnost. Na mirisu uz kompleksne mirise ananasa, manga, breskve i sušene smokve praćene lakim tonovima vanile, pečenih lešnika i oraha, konačno nudi zaokružen i pun ukus u kome se prepoznaju zrele jabuke, citrusi, tropsko voće i breskve. Sofisticiran dodir vanile i jasno izražena mineralnost, u sinergizmu sa prijatnim kiselinama daje svežinu i obećava svetlu i dugotrajnu budućnost vinu u boci.

Grožđe za ovo vino je kombinacija dva proverena klona šardonea (R-8 italijanski klon i N96 francuski klon), koji svuda daju izvanredne rezultate. Dolazi iz sopstvenih vinograda na blagim padinama brda Ježevac a tlo, mešavina kamena i gline je od izuzetne važnosti za umereno sazrevanje koje daje potpuni razvoj aromatskog kompleksa. Vinogradi sa gustom sadnjom od 5.500 biljaka po hektaru omogućuju veoma malo opterećenje po biljci od svega 900 grama grožđa što daje posebnu ekstraktivnost, dok projektovana kupaža ova dva klona ima poseban značaj u pogledu kompleksnosti i kvaliteta vina.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

O nama