Indigo 2018, Plavinci

Indigo 2018, Plavinci

Indigo vinarije Plavinci je po mnogo čemu autentično i posebno vino. Nastaje u jedinom vinogradu na Balkanu u kom se neguje nemačka sorta regent, koja je u osnovi stvorena kao veoma otporna na uobičajene bolesti vinorodnih sorti. Rezultat je kompleksnog ukrštanja silvanera sa sortom Muller Thurgau pa potom sa francuskim hibridom Chambourcin.

Pored žilavosti, njegova komplementarnost sa veoma zahtevnom organskom praksom, lako obezbeđuje punu zrelost iz berbe u berbu i siguran rod u kontinuitetu.

Na koji način razmišlja vinar koji je sebi postavio veoma visoke etičke standarde kada je reč o proizvodnji vina i sa kakvim se izazovima suočava na svom, striktno definsanom putu često čitam u sekciji „blog“ na sajtu vinarije Plavinci.

Pamtim takođe, fantastičnu lekciju iz marketinga pod nazivom „Autentično“ ali i posebno zanimljivu priču o imenu mesta na desnoj obali Dunava, na kom su smešteni organski vinogradi ove vinarije. U njoj se može naći odgovor na pitanje šta je Branislavu Anđeliću, pokretaču ove ideje bilo inspiracija za ime prve zvezde iz portfolija jedinstvene butik vinarije.

U berbi 2018 Regent je u Plavincima dao vino veoma intenzivne, potpuno neprovidne, skoro crne boje koja lenjim valjanjem po obodima čaše ostavlja krajnje izražen, vinski trag boje indiga! Na nosu je prilično zatvoreno, gotovo nemo. Traži višesatno provetravanje u dekanteru, što ga još na samom početku otklanja od mainstream publike i modernih konzumenata koji žele spremno vino odmah. Sa druge strane, ovogodišnja srebrna medalja sa balkanskog šampionata BIWC, dokaz je visokog kvaliteta.

Nakon četiri sata u dekanteru, Indigo iskazuje voćni karatker, pre svega u vidu crnog bobičastog, oporog voća. U aromatskom profilu gospodari brusnica kojoj društvo prave slatko od kupina i borovnica. Nagoveštaj odležavanja u drvenim sudovima stiljivo se tiska između voćnih aroma a prisutan je vidu nota nalik na kedrovinu, cimet ili čak finog tona davno nagorelog drveta.

Na ukusu je sušta suprotnost od agresivnog i robusnog nastupa „na nosu“!  Veoma skladan, dobroćudan, sa umerenim kiselinama i taninima koji somotasto, mekano miluju desni. Alkohol od 14,3 % se blago ističe ali ne značajno da bi narušio harmoniju srednje punog tela. Finiš je voćan i srednje dug, zove na još jedan gutljaj, što lično veoma cenim, posebno kod ovakvih nekonvencionalnih vina.

Neophodno ga je razlivati iz dekantera u čaše velikog formata koje će mu obezbediti dodatno otvaranje aeracijom. Još neophodnije je poslužiti ga sa hranom u čijoj osnovi mora biti moćan i snažan, krvavije pripremljen odrezak. Recimo juneći, poslužen sa slatkastim sosovima od crnog bobičastog voća.

Ukoliko ste odabrali ovo vino poštujući činjenicu da je 100% vegan friendly, jer nije bistreno ni jednim životinjskim preparatom poput želatina od svinjskog ili goveđeg proteina, jaja ili sa ribljim mehurom, otvorite bocu Indiga i na pretraživaču ukucajte www.plavinci.rs. Naučićete dosta.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi