Stari Podrum Merlot–Marselan–Petit Verdot 2013, Plantaže

Stari Podrum Merlot–Marselan–Petit Verdot 2013, Plantaže

Čudo od vina iz Plantaža i njihovog Starog podruma prepunog vinskih tajni sa oznakom „zlatna berba". Pitko i glatko uprkos 15 % alkohola, sa završnicom koja traje i traje nudeći obilje aroma suvih smokava, rogača, kafe i crne čokolade, sa gipkom kiselinom koja taman od meditativnog vina čini ono vrhunsko gastronomsko, eto to je samo podignut delić vela što prekriva veoma zrelo voćno lice tajanstvene podgoričke lepotice.

Kupaža merloa (60%) i jednakih delova marselana i peti verdoa iz vinograda zrelih petnaestak godina na uzavrelom Ćemovskom polju demonstrira impresivnu punoću i slast koja, od prerađenih šećera iz grožđa u alkohole, omamljuje poput osmeha lepotica iz 1001. noći.

Ono što odmah osetite je činjenica da su delovi grožđa prosušili tokom sazrevanja što odaje čarobni utisak mesnatih suvih šljiva na pozadini od veoma zrele marele praćene sitnim crnim i crvenim bobičastim voćem.

Baršunasti tanini su posebna priča koja ovom vinskom, ali zbilja iskrenom hvalospevu omogućava izvanrednu pitkost. Kao da ih je priroda izbrusila tako da svojim sedefastim zupcima poput pokretne trake nosi što pre vino u grlo i dušu. Direktno.

Ručno brano grožđe što je must za sva premijum vina Plantaža, prethodi vinifikaciji u inoks sudovima i fermentaciji koja zna da potraje od dve do tri nedelje nakon jednodnevne hladne maceracije. Odležavanje se odvija u francuskom bariku pune dve godine nakon čega sledi godinu dana odmora i zaokruživanja u velikim bačvama, pa stabilizacija 12 meseci u boci. Onih pet godina što nedostaju od berbe 2013 do današnjeg dana kada smo bocu otvorili čisti je dragoceni bonus za svakog iskrenog ljubitelja vrhunskog crvenog vina!

A kako svaki vinski stručnjak ili pisac mora biti zdrav, mora imati i opaski sa negativnim konotacijama.

Kao prvo, s obzirom na to da se ovaj cuvee Stari podrum Merlot-Marselan-Petit Verdot praktično tek pojavio na srpskom tržištu, a da ubrzo sledi dolazak sortnog merloa iz iste plejade Stari podrum, te da je publika već upoznata sa međunarodno odlikovanim i poznatim vinima Stari Podrum Cabernet Sauvignon, Stari Podrum Vranac i Stari Podrum Cuvee Petit Verdot-Vranac-Merlot, sve veći problem predstavlja pamćenje svih kombinacija sorti u smislu imena vina. Kad bi barem postojale neke skraćenice tipa: Stari Podrum M-M-PT:). Recimo...

Druga stvar: Kada tek otvorite bocu vina i probate, ono deluje pomalo ljutkasto, oseti se i alkohol. No, već posle desetak minuta u velikoj čaši (čak dekanter nije ni potreban), sve dolazi tamo gde treba i vino postaje slasno i glatko, podatno poput mleka. Idealno za HORECA jer se gostu može (uz upozorenje da sačeka ako već nije vino dekantirano) tih desetak minuta kada se vinska lepotica oslobodi velova i pokaže svoje satensko „zmijsko" telo.

I ne smeta meni to što se oseti na startu, naprotiv. Voleo bih da još potraje kako bi ta različitost oslobodila još više endorfina u vrhunskom zadovoljstvu koje će da usledi a koje savršeno prati sočna crvena mesa biftek tipa, mlado pečenje ispod peke i veoma stare tvrde sireve.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

O nama