Džejmi Gud: Balkanska vina imaju šansu na Zapadu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

Jamie-Goode-3

Vinski kritičar i publicista Džejmi Gud (Jamie Goode), kolumnista uglendog londonskog The Sunday Express, najpoznatije je ime u ovogodišnjem žiriju Velikog testa najboljih vina Srbije. Ovaj Englez, jedan od najuticajnijih blogera i vinskih autoriteta u svetu danas, dolazi prvi put u Srbiju, gde će imati prilike da proba i oceni sva najbolja domaća vina.

S njim je nedavno u Sofiji, tokom Balkan International Wine Competition razgovarao Igor Luković, predsednik ovogodišnjeg žirijaVelikog testa Jamie-Goode-5najboljih vina Srbije, a ovde objavljujemo delove tog razgovora objavljenog u magzainu „Vino & Fino”.

  • Imali ste ovih dana priliku da probate mnogo balkanskih vina. Šta ste očekivali pre dolaska, a šta ste dobili kao utisak?

Dobio sam baš ono što sam očekivao! Pre svega, upečatljiva vina, na tragu onoga što jesu osobenosti ovog regiona. Vrlo malo vina koje sam probao je kopija velikih svetskih vina, u smislu da nisam primetio puno proizvođača koji pokušavaju da naprave lokalne verzije Bordoa ili nečeg sličnog i to je sjajno. Kopirati već postojeće, a ne graditi sopstveni identitet je stranputica u vinskom poslu. Treba imati poverenja u lokalno!

  • Da li mislite da vina s Balkana imaju šansu u svetu i šta bi bio najbolji način za nastup pred tim potrošačima?

O da, vina odavde definitivno imaju šansu da se prodaju potrošačima na Zapadu. Tu postoje dva moguća puta, dve strategije. Prva bi bila da se Jamie-Goode-newsproizvođači fokusiraju na niske cene, prepoznatljive internacionalne sorte i vina koja su jednostavna i tehnološki ispravna. Mnogi na taj način prodaju svoja vina, ali to je veoma opasan put. Jer, ako vas jednom prepoznaju kao region koji prodaje jeftino i masovno vino, teško da ćete ikada više tu percepciju uspeti da promenite. Drugi, bolji način je da insistirate na lokalnim sortama iz vašeg specifičnog teroara, da promovišete svoj identitet i na kraju vina nećete prodavati zato što su pristupačna, već zato što su dobra i osobena. Taj drugi je bolji, ali i mnogo teži put.

  • U nedavnom razgovoru za Vino & Fino, Oz Klark mi je rekao kako je mišljenja da bi trebalo da odustanemo od ideje da vina iz regiona Jamie-Goode-knjigapredstavljamo kao balkanska, odnosno da odustanemo od termina „Balkan”, jer nosi negativnu političku konotaciju. Šta Vi mislite o tome?

Mislim da ne bi trebalo da odustanete od imena Balkan. Pre svega jer je intersantan termin, Balkan je interesantan kao takav, i njime možete da skrenete pažnju tržišta na sebe. Druga stvar je da je zajednički nastup nešto što apsolutno olakšava stvari. A i šta je alternativa? Pa i drugi toponimi iz vašeg regiona su opterećeni negativnim političkim konotacijama. Nažalost, ne možete ništa sa prošlošću, ali možete sa budućnošću. Ispričajte novu priču, pravu priču. Imate lokalne sorte, i to tobre: gamza (kadarka – prim.aut.) na primer. Bio sam nedavno i Izraelu, oni nemaju takvu priču, oni nemaju lokalne sorte i njima je mnogo teže. Dajte tržištu šta želi i ispričajte svoju priču!

  • Šta vam se od vina najviše dopalo na festivalu?

Zaista puno toga! Probao sam sjajna vina od sorti vranac i gamza, isto tako mi se dopao i plavac mali, kao i vina od rkacitelija. Na Balkanu ima sjajnih, autentičnih vina!

Vezani tekstovi: Srpsku vinsku priču svet tek treba da čuje!

nazad na vrh

Srodni tekstovi