Belo Brdo najbolja vinarija u Srbiji u 2013. godini

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
belo-brdoRekordnih pet zlatnih i četiri srebrne medalje za vina iz vinarije Belo Brdo, osvojenih ove godine na najmasovnijem svetskom ocenjivanju vina Austrian Wine Challenge u Beču, dovelo je do toga da Bečlije ovu vinariju proglase i za najbolju u Srbiji u 2013. godini (Special Award for the Best Serbian Producer 2013) te da joj dodele visoke dve zvezdice (Two Star Winery).
 
Na žalost, vlasnik vinarije Aleksandar Zeremski nije mogao i lično da prisustvuje dodeli priznanja u Beču, ali je za Vino.rs ovaj istorijski uspeh prokomentarisao rečima koje otkrivaju određenu satisfakciju, ali i trezvenu procenu situacije u kojoj sve vinarije danas posluju u Srbiji.
- Ovo je prvi put da neka vinarija iz Srbije dobije rejting od dve zvezdice, što je važno koliko i naziv najbolje nacionalne vinarije – kaže Zeremski. – Sve to posmatram kao potvrdu dobrog rada svih nas u vinariji, pogotovo ako se zna koliko je teško opstati u ovakvim uslovima kakvi prate srpske vinare.
 
belo-brdo-1Veliki uspeh u Beču otvorio je i nove poslovne mogućnosti za Belo Brdo. Zeremski kaže da su mu se već obratili pojedini inostrani uvoznici interesujući se pre svega za Alma Mons, Pinot Noire i Chardonnay iz ove fruškogorske vinarije na obali Dunava kod Čerevića.
Recimo i to da je vinariji BB izmakla treća zvezdica (dodeljuje se onima čija sva prijavljena vina u proseku dobiju više od 90 poena!) tek za koju desetinku boda!
 
Konačno, među vinarijama sa exYU prostora, kao najboje u svojim državama proglašene su i Plantaže u Crnoj Gori, Ptujska Klet u Sloveniji i Podrum Vukoje u Bosni i Hercegovini.
nazad na vrh