Dvorac ljubavi i Haiku u Beogradu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Dvorac ljubavi i Haiku u Beogradu

Degustacija vina Castello di Ama, u Hotelu Metropol Palace, uz gostovanje enologa Marka Palantija, jednog od najcenjenijih proizvođača vina na svetu, bila je izuzetna prilika za upoznavanje filozofije Kjantija, pogotovo što su se u čašama našla tri vina koja doslovno iziskuju filozofski prilaz, kako kvalitetom i brendom, tako i simbolima koji ih okružuju.

Castello di Ama 01Gost Beograda: Marko Palanti

Ova izuzetno elegantna vinska fešta u organizaciji italijansko-srpskog udruženja Passione Italiana,  započela je ružičastim pićem dobrodošlice Rosato IGT Toscana 2012. Za razliku od većine ostalih rozea, ovaj se proizvodi od najboljih grozdova sorte sanđoveze. Magazin Wine Spectator ga je ocenio sa 91 poenom, što je najveća ocena za italijanski roze iz te berbe!

Castello di Ama 03

Usledili su zatim pravi dragulji Toskane, iz samog srca Kjantija, sve tri etikete ocenjene sa 95 poena od Džejmsa Saklinga ili Wine Spectatora – Chianti Classico DOCG Gran Selezione 2010, HAIKU Toscana IGT 2010 i  L'Apparita Toscana IGT.

Castello di Ama 04

Predivni dvorac Castello di Ama najznačajniji je arhitektonski i istorijski deo Ame, seoceta okruženog brdima i smeštenog na području opštine Gajole, u provinciji Sijena, na 500 metara nadmorske visine. Ljubiteljima vina širom sveta ova oblast je poznata pod imenom Kjanti (Chianti). Njen istorijski centar je Kjanti klasiko (Chianti Classico), gde se upravo nalaze vinogradi Castello di Ama, isprepletani s maslinjacima i šumom. Vinarija je osnovana 1972. godine kao rezultat velike ljubavi prema nedirnutoj prirodi četiri porodice poreklom iz Rima. Niko od njih se nije bavio niti razumeo u vinarstvo dok se jedan od vlasnika nije igrom slučaja zaljubio u francuska vina. Tako je sve počelo.

Castello di Ama 02

Trenutno poseduju oko 250 hektara imanja, od čega 90 hektara obradivih vinograda sa godišnjom proizvodnjom od 300 do 350 hiljada boca. Dolaskom Marka Palantija 1982. godine u ove krajeve, vrhunskog stručnjaka za vina ali i predanog ljubitelja i poznavaoca primenjene umetnosti, te zaljubljenika u period renesanse, u Ami je krenula istinska renesansa vinarstva. 

Castello di Ama 05

Tu, gde se Sijena vidi sa brda iz obližnjeg vinograda, gde je zemlja veoma bogata tvrdim belim oblutkom i glinom, bogomdana za dobijanje vrhunskog ploda, čitavu večnost proizvodila su se vina namenjena uparivanju sa picom. Jeftina, agresivnih kiselina, vina koja se posle pet godina jednostavno nisu mogla piti. U suštini, idealno mesto za stvaranje potpuno novog brenda. I taj brend je napravljen, tvrdi Palanti, ali uz brojne greške u koracima.

Chianti Classico DOCG Gran Selezione 2010

Oznaka Gran Selezione predstavlja najnoviju i poslednju oznaku vina iz područja Chianti Classico. To je zahtev da vino mora minimum 30 meseci odležavati, biti bez aditiva, sa minimum 13% alkohola… 
Zaprepaščujući je osećaj suvoće ovog vina koje stiže iz vinograda San Lorenzo. Punog tela, vrlo sveže i pomalo začinsko, zahteva dosta razmišljanja pre nego vas u potpunosti ne obuzme i oduševi. Besprekorna čistoća stila, elegancija tanina. Pokušavam da otkrijem i najmanju crtu slasti, ali jezik neprestano naleće na istu, perfektnu barijeru.
Teško je govoriti o završnici jer se ovo vino bukvalno urezuje u meko tkivo, pa sve naknadne ukuse prepoznajete kao svoje sopstvene sokove, a čak se kiseline i blaga gorčina osećaju negde duboko u grlu. 
Konkretno, u ustima, pre svih brojnih aroma koje slede, od voća preko kamena ili kože, osetićete ukus koji opravdava ime sorte sanđoveze, ukus krvi. Merlo i malvasia nera, tu su samo da zavrte rulet aroma još brže.

Nakon dobrih poteza u vinogradu i kontrole proizvodnje, dogodila se ona najveća, vezana za period sedamdesetih, kad je Konzorcijum koji se starao o imenu Kjanti donosio neke kontraproduktivne odluke. U ovoj oblasti vinogradi su veoma mali i brojni, a kako je Chianti kupaža, po zakonu, sve je sorte trebalo gajiti u istom vinogradu odjednom, što znači i grožđe istovremeno brati, što svakako negativno utiče na kvalitet.

- I danas ti maleni vinogradi predstavljaju veliki problem – kaže Palanti. – Lako je dobiti nekoliko flaša fantastičnog vina, ali gotovo nemoguće bilo kakvu veću količinu!

HAIKU Toscana IGT 2010

Prvo vino proizvođača koje nije ime dobilo po vinogradu. Jednostavnost crno-bele etikete ističe stil enologa. Sve je jasno, kristalno čisto, bez nepotrebnih ukrašavanja, baš kao haiku poezija. 

Saradnja sanđovezea, sa merloom i kaberne franom daje višeslojnu zagonetku jako zrelih višanja i trešanja na nepcu i veoma dugu završnicu. Ovo je tamnije, svežije i pitkije vino od Chuanti Classico, a vitez na etiketi, za razliku od drugih etiketa ove vinarije, ne stoji na sredini već je iskoraknuo korak dalje, u budućnost i nova stremljenja i eksperimente glavnog enologa vinarije. 

Ovaj enolog je inače vinske studije započeo u Italiji, ali je pravo znanje stekao zahvaljujući prijatelju koji je radio u vinariji Mouton Rotschild („Ukrao sam sve šta sam mogao”).

Uz vino, Palantija ima još jednu veliku strast – umetnost. Zato sa suprugom svake godine poziva u goste nekog značajnog umetnika da se sa njima druži, provodi vreme, priča, stvara I, naravno, uživa u vinu. Uzajamna inspiracija završi instalacijama i delima postavljenim u okruženju.

- Nije mi cilj da pravim muzej, već kopiranje onoga što se radilo u renesansi, kad je umetnost bila sastavni deo svakodnevice – kaže on.

Zahvaljujući Passione Italiana, vrhunska vina Castello di Ama mogu sada da postanu svakodnevica i ovdašnjih ljubitelja vina.

L'Apparita Toscana IGT

Apparita znači pojavljivanje. Apparita je vinograd na vrhu brda sa kog se prvi put ukaže Sijena putniku. Ovo je kultno vino od prvog pojavljivanja 1985. godine prepoznato po vrhunskoj eleganciji. 
Merlo, za koji Sakling kaže  da je „klasičan”, beskrajno je daleko od bilo kog pojma merloa u Srbiji. Vino prepuno kože bukvalno se urezuje u jezik i ne dozvoljava da ga zaboravite dok vas snažni naleti višanja probadaju tek iz završnice. 
Trijumf teksture nad prvobitnim aromatskim impulsima, vino sa neke treće planete!

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi