Dani vina sa juga Italije

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Italijanski ambasador u Srbiji Đuzepe Manca i direktor ICE Đovani Mafoda Italijanski ambasador u Srbiji Đuzepe Manca i direktor ICE Đovani Mafoda

Manifestaciju „Vina sa juga Italije na Balkanu“ održaće se u Beogradu od 10. do 28. februara u organizaciji ICE (Italijanske agencije za spoljnu trgovinu), najavio  je uvodnim obraćanjem na press konferenciji u prestižnom ambijentu zdanja Palaco Italija italijanski ambasador Đuzepe Manca.

Centralni događaj manifestacije biće BORSA VINI DEL SUD ITALIA (Salon vina sa juga Italije) i održaće se 21. februara u Kristalnoj dvorani hotela Hyatt. Tom prilikom 26 vinara sa juga Italije posetiće Beograd i predstaviti svoja vina uvoznicima i distributerima sa čitavog Balkana.

Činjenica da su italijanska vina u Srbiji zastupljenija i od čuvenih im suseda Francuza, bila je povod da Beograd bude izabran za domaćina ove manifestacije.

Kalabrija, Kampanija, Pulja i Sicilija, vinske regije juga Italije, odlikuje izuzetno bogatstvo i tradicija u proizvodnji vina. Sa proizvodnjom od 1.567 miliona litara godišnje, što se može uporediti s ukupnom proizvodnjom u celoj Srbiji, ovaj predeo neguje tradiciju očuvanja starih italijanskih sorti još iz antičkog doba uz korišćenje novih tehnologija za obradu i skladištenje.

Inače, raznovrstan program počinje organizovanim degustacijama na kojima će kupci u objektima Mercator Hipermarketa i Idea Ušće i Beograđanka od 10. do 12. februara moći da se upoznaju sa vinima juga Italije, a zatim 16. februara u Metro HoReCa centru vodiće se jedinstvena prezentacija osam vina po izboru Igora Lukovića, predsednika Udruženja somelijera Vojvodine.

Igor Lukovic Uros UrosevicIgor Luković, predsednik Udruženja somelijera Vojvodine, i Uroš Urošević, rukovodilac Metro HoReCa centra

Šefovi kuhinja uglednih restorana Madera, Dva Jelena, Rustique, Tratoria Campania i Klub književnika  prezentovaće ovom prilikom specijalan meni, koji će pratiti jedinstvena vina pomenute četiri regije počevši od 13.februara. Kad vam u ovim restoranima uz glavni meni ponude gratis čašu jedne od pažljivo odabranih i uparenih etiketa vrhunskih vina sa juga, shvatićete da Italija i nije tako daleko dokle god su tu njeni mirisi i ukusi.

Prave vinske fešte, na kojima će posetioci moći uz prethodnu najavu da uživaju u degustacijama, promocijama, specijalno organizovanim večerama, kao i kupovini vina po povoljnim cenama, održaće se u odabranim beogradskim vinotekama i to: Pampour Bar, Wine and Pleasure i Cantina del Vino  (16.februar), Podrum Wine Art, Baltasar, Steak & Wine Bar (17.februar), Compania de vinos i Srpska kuća vina 2 (18.februar), te u novosadskoj Vino i tako to (18. februar).

Takođe, vinski stručnjaci i somelijeri imaće priliku da 20. februara prisustvuju u Ellington klubu hotela Hyatt, stručno vođenoj prezentaciji (master class) deset odabranih vina iz Kalabrije, Kampanije, Pulje i sa Sicilije. Vodiće je vrhunski enolog čije znanje prelazi granice rodne Toskane, Barbara Tamburini, poznata po senzitivnom pristupu potencijala vina u vezi sa podnebljem na kome grožđe sazreva.

Kalabrija nudi poznati Ciro, vino uz koje su se slavile pobede na davnašnjim Olimpijadama i čiji se potencijal odležavanja meri u decenijama, kao i nesvakidašnje slatko vino Greco di Bianco sa bogatom baršunastom strukturom i citrusnim bukeom.

Sa koktelaUkusi italijanskog juga, na predstavljanju manifestacije „Vina sa juga Italije na Balkanu”

Kampanija neguje arheološke sorte još iz antičkog vremena, od kojih je najplemenitija aglianico, od koje se dobija crno vino  Taurasi i Falerno del Massico.

Region Pulja, poznat i kao „podrum Italije“, domaćin je i sorti primitivo koja je „preplivala“ Jadran i postala roditelj vrancu i plavcu malom. Prešla je i dalek put do Kalifornije gde se nastanila i stekla slavu pod imenom zinfandel.

Kontraverzna Sicilija i po pitanju vina pruža obilje kontrasta. S jedne strane tu su veoma slatka ćilibarna vina Marsala i Moscato, a s druge Bianco d’Alcamo bledo belo vino izuzetne suvoće. Na udaljenom ostrvu blizu obala Tunisa našlo je dom i jedno od najcenjenijih italijanskih slatkih vina Moscato di Pantelleria, koje svakako ne treba propustiti.

Bilo da ste ljubitelj gustih crvenih vina sa moćnim ukusom ili belih jedinstvenih autohtonih sorti sa voćnim notama, ovo je jedinstvena prilika da se bolje upoznate sa bogatstvom i raznovrsnošću ovih vinskih regiona.

Svesrdnu podršku u organizaciji pružili su i SERSA (Udruženje somelijera Srbije), METRO, pet poznatih beogradskih restorana i 12 odabranih vinoteka.

Više detalja i informacija o samoj manifestaciji može se naći ovde. 

Ukusi juga Italije

italijanska vina ant

Deo onoga što nas očekuje prisutni su imali priliku da probaju već nakon press konferencije, kada je beogradski restoran, vinoteka i „mezoteka“ Saporibelli poslužila vrhunske mediteranske specijalitete  uz dva izvrsna vina – belo od sorte katarato iz čuvene sicilijanske vinarije Tasca d’Almerita, koje pleni svežinom i mineralnošću, dok je snažni crveni primitivo Monteverdi iz regije Pulja, sočnim crvenim i crnim voćem otkrio zbog čega ga u Srbiji vinoljupci toliko vole.

nazad na vrh

Srodni tekstovi