Japanke obožavaju šumadijska vina

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Japanke obožavaju šumadijska vina

Dobra vest stiže sa najdaljeg istoka, iz Zemlje izlazećeg sunca. Vinarija Aleksandrović je na četvrtom Sakura nadmetanju vina iz čitavog sveta koje nosi zvanični naziv Japan Women’s Wine Award osvojila jedno veliko zlato za vino Rodoslov Grand Reserve 2009 i dva sasvim „obična“ zlata za etikete Trijumf Gold 2012 i Regent Reserve 2009.

Vinsko ocenjivanje koje organizuju i vode Japanke, postaje sve cenjenije baš kao što se vina sve više piju u Japanu. Kako je objavljeno, u nadmetanju je učestvovalo 4.212 etiketa, nagrađeno je 1.872 vina, od čega je dodeljeno 237 velikih zlatnih medalja, 899 zlatnih i 736 srebrne, a u žiriju za ocenu vina sedelo je ni manje ni više nego 400 Japanki.

Bozidar Aleksandrovic u JapanuOvaj veliki uspeh šumadijske vinarije na veoma zahtevnom po pitanju kvaliteta vina japanskom tlu utoliko je dragoceniji Božidaru Aleksandroviću, vlasniku vinarije, jer se savršeno uklapa u trogodišnji izvozni ugovor koji ima sa japanskom firmom Makoto Investments. Da podsetimo: Jedna poseta sad već bivšeg japanskog ambasadora u Srbiji Masafumi Kurokija vinariji Aleksandrović, koji je pre neke tri godine došao na Oplenac kao mušterija, završila se dobronamernim razmišljanjima gosta iz Zemlje izlazećeg sunca. Godinu dana docnije potpisani su ugovori, prvi kontigent vina iz Srbije ka Japanu je otplovio, a ambasador Kuroki napominje kako ime firme „Makoto“ na japanskom zapravo znači iskrenost ili poštenje i da se japanskom partneru apsolutno može verovati. I zbilja, prve godine izvezeno je 5.000 boca a već naredne taj broj je dupliran.

stand Aleksandrovic

- Izvoz vina Aleksandrović za Japan je kruna naših višegodišnjih napora da promovišemo premijum vina i srpske proizvode širom sveta – izjavio je tom prilikom Božidar Aleksandrović, koji dok ovo javljamo još uvek boravi u Japanu što je možda i naznaka novih poslovnih saradnji.

Vinarije regiona u Japanu

Generalno su Srbija i Makedonija postigle veliki uspeh na ovom nadmetanju. Pored jednog velikog i dva zlata za vinariju Aleksandrović, odlično su proše vinarije Stobi i Tikveš.

Tikveš je osvojio veliko zlato za vina Barovo White 2011 i Chardonnay Domaine Lepovo 2015 te zlato za Domanine Lepovo Grand Cuvee 2013.

 Stobi je osvojo zlato za merlo Axios 2013 iz nove kolekcije Private Reserve, Bovin zlato za vino Alexandar2013, srebro za Imperator 2013, dok je vinarija Popova kula dobila srebro za Victory 2015.

Hrvatske vinarije su osvojile srebrne medalje za vina Frankovka 2013, Orahovica i Vina Punta Skala Pošip 2014 proizvođača Kraljevski vinogradi.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama