Negotinski kaberne Aglaja za trpezom

Negotinski kaberne Aglaja za trpezom

Kaberne iz Negotinske krajine je bez sumnje pojam za sebe, a onaj iz poznate porodične vinarije Frunza Aglaja je kaberne kakav se samo zamisliti može!

Pogled iz degustacione sale vinarije Frunza Aglaja pruža se širom nad Negotinom i okolinom jer, kao najviša „vinska“ tačka na Bukovskom brdu, ovaj upečatljivi objekat dominira iznad grada.

aglaja vinarija 005

Prava trend pomama za autohtonim sortama prokupac ili bagrina, dostupnih i u ovoj vinariji, kao da je malo prigušila verovatno najvažniji trag koji prate ljubitelji vina, onaj za internacionalnim sortama kakve su sovinjon i semijon u sjajnoj kupaži Sauvignon & Semillon, ili njegovom veličanstvu kaberneu.

Bilo da je u varijanti Aglaja Cabernet Sauvignon ili specijalnom vinu, takozvanoj „čipki“ Aglaja Cabernet Sauvignon Dentelle čija se berba 2016 ovenčala srebrom na Decanteru, francuska sorta iskazala je ozbiljan potencijal.

Frunza Aglaja flase 091

Izvanredne utiske onih koji su ova vina probali rešili smo da proverimo uz jednostavnu ali originalnu zakusku što dočekuje goste u prisnoj i ušuškanoj atmosferi ukusno nameštenog, rekli bi jazzy ambijenta degustacione sale.

Fokusirani na osnovni Aglaja Cabernet Sauvignon prionuli smo na otkrivanje slanih poslastica od mangulice iz sopstvene Frunza proizvodnje. Slanina, pršuta, ljutkasta kobasica, sve od mesa sa „zdravim“ holesterolom a uz ukrase od kivija, praziluka, crvenih ribizli.

aglaja vinarija 010

Odmah postaje jasno da je topli, snažni kaberne sa 14% ili nešto malo više alkohola i sočnih kiselina lepo inkorporiranih u solidno telo, ispunjen energijom brojnih sunčanih dana. Tim atributima lako razoružava sve nasrtaje ukusa što dolaze sa znalački aranžirane podloge. Masnoću, so, ljutinu, trpkost crvenih bobica, kiseline ili gorkost kivija te svežeg praziluka zgrabiće tekstura vina i zaogrnuti ih u raskošan omotač tanina započinjući još izraženiju, ali takođe delikatnu simfoniju mirisa, aroma, ukusa.

Taj isti Cabernet Sauvignon 2020 sa oznakom kontrolisanog geo-porekla i kvaliteta će naredni ispit polagati pred još strožijim žirijem. Kobasica od mangulice na žaru, istovremeno dosta slan i začinjen specijalitet, u dodiru sa kapima crvenog, dubokog rubin i čak pomalo ljubičastog vina pretvara se u istinski desert svakim zalogajem, u čistu slast.

aglaja vinarija 017

A kako se ispije poslednji gutljaj iz čaše neodoljiva želja za sledećom postaje nepodnošljiva. Drugi deo ispita odrađujemo zato pažljivo. Grilovana paprika, patlidžan, praziluk, sveže gorkaste i kisele salate te paradajz kao ultimativni protivnik ili najteža prepreka, samo će dodatno istaći vrhunski kvalitet kabernea, njegov identitet zrele trešnje i višnje protkane čokoladom i kafom u završnici koja uz pojedine zalogaje ostavlja utisak, ne samo mineralnosti, već i relaksirajuće herbalne tonove.

Upotreba većinom korišćenog hrasta u podrumu nimalo ne umanjuje iskrenost i svežinu vina pohvala ide tehnologu Vladi Frunzaleroviću.

aglaja vinarija 004

Iako Aglaja Cabernet Sauvignon besprekorno zadovoljava sva čula do maksimuma, onima koji se smatraju vinskim znalcima treba obavezno ponuditi Aglaja Cabernet Sauvignon Dentelle 2019. Vrhunski sortni kaberne je odležavao punih 18 meseci u najboljem francuskom bariku.

Uz dužu maceraciju, Dentelle, što na francuskom znači „čipka“, zbilja je mek i podatan na nepcu dok istovremeno sadrži sve odlike čuvenog negotinskog kabernea.

aglaja vinarija 025

Iako u ovom trenutku Aglaja Cabernet Sauvignon 2020 čak odaje utisak punijeg vina, godinu dana stariji Dentelle 2019 je značajno drugačiji. Drugačije „zvuče“ kiseline, zrele crvene voćne bobice mešaju se u kombinaciji sa jasnim herbalnim tonovima, nežnim ukusom krvi i takođe mnogo energije sunca u svakom gutljaju čime podseća na najbolje primere vina od sorte sanđoveze. To upućuje i na činjenicu da se vrh ovog vina može očekivati tek za pet ili više godina.

 U svakom pogledu ovo veoma neobično vino koje u aftertejstu otvara aromatske priče slatkog i lekovitog korenja, lekovitih biljaka i prepoznatljivih zemljanih nota je jedno pravo, originalno meditativno vino koje oduševljava vrhunske poznavaoce.

aglaja vinarija 022

A za sladokusce tu je i sjajan desert. Voćni kolač“ koji se leti radi od sveže borovnice a zimi je neka vrsta krema od jabuke i vanile presvučenog karamel pokrivkom, zaokružiće jedinstvenu Aglaja priču uz slast Crne Tamjanike. Da ne bude da niste nešto baš autohtono probali. 

Jednom rečju, ako ste ikada pomislili da 100% poznajete kaberne Negotinske Krajine, dođite u vinariju Frunza Aglaja, vreme je da dopunite znanje.  |

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi