Ljubičasta plaketa: Afirmacija porekla i kvaliteta

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Ljubičasta plaketa: Afirmacija porekla i kvaliteta

Predstavnicima devet srpskih vinarija, čija su pojedina vina od nadležnog ministarstva dobila najvišu oznaku u sistemu geografskog porekla – K.G.P.K. (kontrolisano geografsko poreklo i kvalitet) – uručena su u Privrednoj komori Srbije priznanja „Ljubičasta plaketa“.

Ovo je početak sveobuhvatnije akcije da se proizvodnja i tržište vina u Srbiji uredi po najvišim standardima, a markice koje će ukazivati na geografsko poreklo i kvalitet vina olakšaće kupcima da se lakše snađu u sve većoj ponudi domaćih i uvoznih vina. Kako je objasnio rukovodilac Grupe za vinogradarstvo ministarstva poljoprivrede Darko Jakšić, boja najvrednije markice u novom sistemu obeležavanja vina s geografskim poreklom u Srbiji je ljubičasta jer je najbliža boji najprominentnije ovdašnje autohtone sorte prokupac.

Darko Jaksic 1Standardizacija po svetskim uzorima, rukovodilac Grupe za vinogradarstvo ministarstva poljoprivrede Darko Jakšić

Ovu markicu za sada ima pravo da ponese tek 20 etiketa srpskih vina, ali sva je prilika da će taj broj ubrzano rasti kako zakon o geografskom poreklu vina bude ulazio u praksu. Za sada taj spisak izgleda ovako:

Vinarija Jović, rejon Knjaževac (Potrkanjski Rajnski rizling, Chardonnay Potrkanjski i Vranac Potrkanjski)
Vinarija Radovanović, rejon Šumadija (Chardonnay Radovanović i Cabernet Sauvignon Radovanović)
Vinarska kuća Spasić, Rejon Tri Morave (Tamnjanika Spasić)
Rubin, rejon Tri Morave (Terra Lazarica Chardonnay, Terra Lazarica Sauvignon Blanc, Terra Lazarica Merlot i Cabrenet Sauvignon Rubin)
Vinarija Milosavljević, rejon Tri Morave (Cabernet Sauvignon Villa Vina)
Fruškogorski vinogradi, rejon Srem (Pinot Blanc Quet)
Vinum, rejon Srem (Italijanski rizling Vinum i Sauvignon Blanc Vinum)
Vinarija Zvonko Bogdan, rejon Subotica (Pinot Blanc Zvonko Bogdan i Sauvignon Blanc Zvonko Bogdan)
Vinarija Aleksandrović, rejon Šumadija (Trijumf, Harizma, i Trijumf Gold)

Naravno, ovo ne znači da su baš to najbolja vina Srbije, ali će svakako poslužiti kao značajna smernica u edukaciji kupaca koji žele da saznaju šta piju i odakle dolazi to što sipaju u čašu.

Markice za oznaku porekla i kvaliteta

Nove markice koje će se nalaziti na srpskim vinima razlikuju se za svaku kategoriju, odnosno potkategoriju vina sa geografskim poreklom.

Vino  od grožđa iz nekog od tri regiona – Vojvodine, centralne Srbije i Kosova – uz mogućnost korišćenja 15 % grožđa iz nekog drugog regiona označava se markicama zelene boje i oznakom G.I. (geografska indikacija), kvalitetna vina sa kontrolisanim geografskim poreklom i kvalitetom označavaju se markicama crvene boje i oznakom K.P.K. (kontrolisano geografsko poreklo i kvalitet), a vrhunska vina sa kontrolisanim i garantovanim geografskim poreklom i kvalitetom ljubičastom markicom i oznakom K.G.P.K. (kontrolisano i garantovano geografsko poreklo i kvalitet).

Prilikom definisanja skraćenica za nazive koji označavaju kvalitetne kategorije vodilo se računa da porast broja slova u izrazu znači i porast kvaliteta, a isti je slučaj i sa bojama markica – što je boja zatvorenija i intenzivnija (od zelene do ljubičaste) i kvalitet vina je viši!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama