Superwine, erotična mešavina mora i vina

 • Tekst  Ivana Doclea Boljević
 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Superwine, erotična mešavina mora i vina

Jedinstveni koncept vinskog sajma i ujedno letnje žurke pod nazivom Superwine, okupio je u luksuznom ambijentu Jahting kluba u Tivtu stvaraoce, poznavaoce i uživaoce u vinima i ukusima. Elegancija i modernizam lepo se sljubljuju sa lepotom prirode i mora u ovom delu crnogorske obale, pa ovaj događaj u sebi krije notu erotične privlačnosti koja petu godinu za redom okuplja goste iz svih krajeva sveta.

2Vinarija Lastar uzbudila poznavaoce barikiranim šardoneom Triangl

Bez prevelike gužve posetioci su mogli uživati u krajnje raznovrsnoj ponudi dvadesetak domaćih i stranih vinskih brendova, hrani, muzici ali i modi. Primetno manji broj izlagača nego ranijih godina nije umanjio utisak posetilaca, jer je ovo jedan od retkih sajmova vina na kojima je moguće ostvariti neposredan i pun kontakt izlagača i degustatora. Detaljno se raspitati o omiljenoj ili novoj etiketi često je nemoguće na masovnim sajmovima, zbog čega i inostrani gosti, koji su činili dobar deo posetilaca Superwine, sa njega nose dobre utiske.

Iako previše značajnijih noviteta na srpskim štandovima nije bilo, vinarije Zvonko Bogdan, Lastar, Kovačević i Jeremić, predstavile su  dominirajući asortiman belih vina kojima su na priobalnom tržištu u sve većoj meri prepoznatljive, a posetioci su se po staroj dobroj navici upravo kod ovih štandova zadržavali, da se prisete svežih ukusa koji se savršeno sljubljuju sa morem i letom. 

1Vinarija Radević, svojevremeno ukupni Šampion Novosadskog sajma, ponudila je nova desertna vina

Crnogorsku vinsku reprezentaciju činile su vinarije: Radević, Lipovac, Savina i Krgović. Ove vinarije obližnjeg teroara zapravo najslikovitije objašnjavaju koliko Crna Gora u vinskom smislu može još da ponudi, a da pritom jedna drugoj, nisu konkurencija. Osim sjajnih varijacija sorte vranac, ljubitelji crvenih vina mogli su probati prepoznatljive kaberne sovinjone (Savina i Krgović), koji su jasno oličenje velikih mogućnosti domaćih proizvođača.

Među izlagačima i vinske velesile

Italijanske vinske boje na ovogodišnjem Superwine-u, branile su vinarije Cantine Bertani, puljanska MonteverdiFontanafredda iz Pijemonta, te vinska kuća Santa Margherita Wines sa ponudom iz raznih italijanskih vinskih regija. Ljubitelji proseka uživali su u popularnim etiketama Fantinel i Mionetto dok su se od francuskih vina mogle probati etikete proizvođača PIPER-HEIDSIECK Champagne i Chablis Domaine Jean Durup.

Takođe je sve primetnija proizvodnja interesantnih roze vina koja su ove godine ponudile sve četiri domaće vinarije i to u vrlo zanimljivim sortnim sastavima: Savina roze od sorte grenaš, Lipovac od vranca, Krgović Arhonto od kaberne sovinjona i sanđovezea, a Radević od sorte širaz. Sve u svemu još jedan pokazatelj sve bržeg razvoja vinske proizvodnje, kao i usvajanja i primene svetske tehnologije.

Superwine Posetioci iz svih krajeva sveta opravdavaju postojanje i trajanje manifestacije

A koliko se menja tržište i koliko ono menja proizvodne okolnosti govori nam i sve učestalija potražnja za slatkim i dezertnim vinima. Upravo je ovo bila inspiracija za nastanak jedinstvenog crnogorskog likerskog vina u dve verzije Renee Chardonnay i Renee Shiraz, vinarije Radević, koje su posetioci sajma premijerno mogli da probaju. Uz pomenuta, ponudu slatkih vina imali su još hrvatska vinarija Borden i austrijska Zantho.

Superwine Posetioci su stizali iz različitih krajeva sveta

Proizvodi slovenačkih vinarija Movia i Polič, i ove godine privukli su doduše retke, no ipak brojem rastuće poznavaoce organske, ekološke proizvodnje, vrlo skupe i za sada sramežljivo prisutne u regionu. Vina bez ikakvih dodataka i konzervansa, drugim rečima, vino u izvornom smislu, zbog cene još nije dobilo svoju klijentelu ovde, ali mnogi su “gnjurili” nos u čaše zadivljeni gotovo crnom bojom ekološkog Refoška Vinarije Polič i dugo muljajući penušac Puro od sorte pinot noir rađen tehnologijom koju je patentirao vlasnik vinarije.

Na kraju, organizatori sajma iz Supermarket Concept Store su izjavili kako je interesovanje posetilaca, kojih je i ove godine bilo sa nekoliko kontinenata, opravdava postojanje i trajanje sajma Superwine. A granice ukusa i luksuza se svakodnevno menjaju, pa i od sajmova ovog tipa u narednim godinama očekujemo nove iskorake.

Moda za „pojačan“ ukus

Superwine Modna revija pojacala utisak

Taman kada se činilo da su svi ukusi, u svoj svojoj punoći lepo dekantirani, usledilo je, bar pripadnicama nežnijeg pola, prijatno iznenađenje, modna revija srpske kreatorke Lepe Stanojević i njene svetski slavne imenjakinje, Lepe Galeb Roskop, dizajnerke poznatog brenda nakita Misahara. Koloritni nakit, ženstveni, čipkani modeli namenjeni kreativnim i samopouzdanim ženama, i muškom delu publike pojačali su utisak sa početka teksta: bila je ovo zbilja erotična mešavina mora i vina.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama